Bebekler Neden Hep Gülümser?
Bebeklerin neden hep güldüğünü merak ediyorsanız işte bu konuyla ilgili araştırma sonuçları...
1 aylıktan küçük bebeğin gülümsemesi gördüğü, duyduğu ya da hissettiği bir şeye yanıt olmaktan ziyade refleks özelliği taşır. Bu gülümsemelerin sosyal etkileşimlerle bağlantısı yoktur ve çoğunlukla uyku sırasında ve uyku ile uyanma arasındaki geçişlerde olur. Ancak 2 aylık olduktan sonra bebeklerin çoğu mutluluk verici ya da biraz şaşırtan dışsal bir olaya cevap olarak ilk gülümsemelerini sunmaya başlarlar. Annesinin yüzünü, sevdiği bir oyuncağı ya da abi veya ablasının gülüşünü görmek bu ilk bilinçli gülümsemeyi yaratabilir. Bebek, sadece 8 aylıkken, basit bir bakışı ve beklenti dolu bir gülümsemesi ile artık güçlü bir iletişimci olduğunu, sosyal dünyamıza girmeye ve katılmaya hazır olduğunu gösterir.
Dünyaya geldiği yılın ikinci yarısında, 8 ile 12. aylar arasında “beklentisel gülümsemeler” ile bebeğin gülümsemeleri daha yararlı bir sosyal iletişim aracı haline gelir. Uzmanlar beklentisel gülümsemenin bu yaşlarda gelişmesinin nedeninin, gelişim aşamasındaki bebeklerin güç ve hareket kabiliyetinin artması, oturabilmeleri ve anneleri ile karşılıklı oynayabilmeleri ile ilişkili olduğunu düşünmektedirler. Bebekler oynarlar ve sonra annelerine bakarlar ve anneleri de onlara bakar ve gülümser. Böylece anneleri ile oynarken hissettikleri haz ile annelerine bakmaları ve annelerinin gülümsemesi ile ilişkilendirmeye başlarlar.
Bebek biraz sonra olacakların beklentisinde olur ve başını annesine çevirmeden önce gülümser ve sonra başını çevirir. Bunu yaptığında annenin de kendisine bakacağından ve gülümseyeceğinden giderek daha fazla emin olur.
Bu durum, bir bebek için basit ancak son derece güçlü bir deneyimdir: İçsel duyguları onun başkaları ile iletişim kurmasını sağlamaktadır. Kendisi ile başkaları ve duygular ile davranışlar arasında bu iletişimleri kurması bebeğin sosyal becerilerinin gelişmesini sağlar.
alıntı