Yavaş yavaş yaz sıcaklarını geride bıraktığımız şu günlerde, sonbahar ve kış mevsiminin zorlukları da aklımıza geliyor. Kuşkusuz grip de, bu sevimsiz kış misafirlerinden biri. ‘ Alt tarafı basit bir grip ‘ deyip te geçemiyoruz, bazen erişkinleri bile süründürüyor, dünya çapında salgınlar yapıyor. Elbette; anne babalar bir de çocuklarını düşünüp endişeleniyorlar, ‘Acaba çocuğuma grip aşısı yaptırmalı mıyım?’ sorusu akıllarını kurcalıyor.
Grip açısından yüksek riskli kabul edilen ve mutlaka aşılanması önerilenler şunlar:
65 yaş üstü kişiler
Hangi yaşta olursa olsun; astım, şeker hastalığı,böbrek veya kalp hastalığı gibi kronik sağlık sorunları olanlar
Bağışıklığı zayıflatan ilaçlar kullananlar
Uzun süreli aspirin tedavisi alanlar
Grip mevsiminde en az 3 aylık gebe olacak kadınlar
Bu yüksek riskli gruplar dışında ; 6- 23 ay arası bebekler de, gribe yakalanırlarsa hastaneye yatacak kadar ağır geçirme riskleri olduğundan aşı için uygun adaylardır. Küçük çocuklarda grip yüksek ateşe yol açarak bakteriyel enfeksiyonu taklit edebilir, ateşli havaleye, orta kulak iltihabına neden olabilir. Bu yaş grubundaki çocuğunuzu, altta yatan başka bir hastalığı olmasa da aşılatmak uygun olacak, böylece bu riskler azaltılabilecektir. Yine 2 yaş altı çocuklarla aynı evde yaşayan veya bakımını yapan kişiler de, hastalanıp çocuğa bulaştırmamak için aşılanmalılar. Özellikle evde 6 aylıktan küçük bir bebek varsa, o aşı olamayacağı için aile bireyleri aşı olarak onu enfeksiyondan koruyabilirler. Grip aşısı emziren anneler için de uygun bir aşıdır. 2006'da, aşılanması önerilen grupların kapsamı genişletilerek; 6 ay- 59 ay arası çocukların ve 50 yaş üstü erişkinlerin aşılanması da önerilmektedir.
Grip aşısı için Ekim, Kasım ayları uygundur. Ancak, 9 yaşını doldurmamış çocuk ilk kez aşılanacaksa, 1 ay arayla 2 doz aşı gerekli olacaktır. Tekrar dozu yapılmazsa, yeterli koruma sağlanamayabilir. O yüzden, fazla geç kalmadan harekete geçin ve doktorunuzun önerisini sorun