2 yaş ve üstü içecekler

2 yaş itibarı ile çocuğunuzun menüsü neredeyse sizinkine benzer bir hale gelmiştir. İşte bu dönemde, önceki yaşlarında tükettiği sıvılara ek olarak verebileceğiniz diğer içecekler...

BADEM SÜTÜ

İnek sütünün neden olduğu sindirim problemleri badem sütünün popüler olmasının bir nedeni. Çünkü badem sütü inek sütüyle ilgili problemlerin kaynağı olan laktozu içermiyor. İnek sütü gibi, badem sütü de iyi bir kalsiyum kaynağı. İnek sütünden daha fazla E vitamini içeriyor. Badem sütü vitamin ve mineral deposu ama iyi bir protein kaynağı değil. Protein açısından inek sütü çok daha zengin. İçecek menüsünü çeşitlendirmek veya süt ürünlerini sevmeyen çocukları teşvik etmek için badem sütü iyi bir alternatif olabilir. Badem alerjik besinlerden biri. Bu yüzdne 2 yaş altı çocuklara verilmesi uygun olmayabilir.

LİMONATA

Ev yapımı limonata, iyi bir C vitamini kaynağıdır. Ancak paketli ürünler çok fazla şeker ve katkı maddesi içerdiğinden tercih edilmemelidir.

GAZLI İÇECEKLER

Çocuğunuz yaşı ilerledikçe gazlı içeceklere merak salabilir. Piyasada bulunan gazlı içecekler suni renklendiriciler, tatlandırıcılar, katkı maddeleri ve şeker ihtiva eder. Bunun yerine evinizde meyve suyu ve maden sularını karıştırarak kendi gazlı içeceğinizi hazırlayabilirsiniz. Bunun miktarını da abartmamakta fayda var.

Maden suyu, içerdiği tüm mineraller ve karbondioksit gazı ile birlikte yeraltından yeryüzüne çıkar ve tamamen doğaldır. Soda ise, içilebilir özellikteki suya yapay mineraller ve karbondioksit gazı eklenerek elde edilen yapay bir içecektir. Çocuklara maden suyu verilmesi hakkında annelerin yaklaşımları farklıdır. Maden suları sodyum, kalsiyum ve eser maddeler içerirler. Bunlar bebeğinizin ihtiyacından daha yüksek miktarlarda olabilir. Bu da bebeklerin böbrekleri için sorun teşkil edebilir. Çocuğunuzun 2 yaşından sonra birkaç yudum maden suyu tüketmesi sizi çok korkutmasın. Böbrekleri artık minerallerle başa çıkmak için yeterince olgunlaşmıştır. Ancak maden suyu ya da sodanın çocuğunuza ekstra bir faydası olduğunu belirten gibi reklamlara da aldanmayın. Soda ise 2 yaşından sonra dahi tercih edilmemesi gereken bir gazlı içecektir. Her yaşta mide ve gaz sorunlarına neden olabilir.

ÇAY VE BİTKİ ÇAYLARI

Çayın kansızlık yapma özelliği sebebiyle bebek ve çocuk beslenmesinde tercih edilmemesi daha iyidir. Ancak çocuğunuz içtiğiniz çayın tadına bakıp beğendiyse sizden zaman zaman çay talep edebilir. Çocuğunuza çay verecekseniz kafeinsiz bir çay temin etmeye çalışın. Çok az miktarda çayı sulandırarak ya da sütle karıştırarak ara sıra tüketmesine izin verebilirsiniz.

Bitki çayları, ilaç endüstrisinin ham maddesidir. Bu bakımdan, çocuklara çok miktarda ve her çeşitte bitki çayları verilmemelidir. Geleneksel olarak kullanılan ıhlamur, rezene, papatya gibi bitki çayları dışında çok fazla çeşit bitki çayına yönlenmemenizde ve miktar ve sıklığını limitli tutmanızda fayda var. Bazı bitki çaylarını, doktorunuza danışarak 6. aydan itibaren gerektikçe az az kullanabilirsiniz ancak çoğunlukla 1 yaşını beklemeniz önerilir.

Papatya çayı mide kramplarına, gaz spazmlarına iyi gelir. Altı ayını dolduran bebekler için gereken durumlarda papatya çayı kullanılabilir. Ancak papatya çayı alırken çok dikkat etmek gerekiyor. Bazı papatya türleri zehirli olabiliyor ve onları diğerlerinden ayırt etmek neredeyse imkansız. Papatyayı açık olarak almamakta fayda var. Ihlamur 

6. aydan itibaren soğuk algınlığı, grip, öksürük, kabızlık dönemlerinde kullanılabilir. Adaçayının içinde bir miktar östrojen vardır, bu yüzden tüketiminde dikkatli olmak gerek. Küçük yaşlarda tercih etmemekte fayda var. Çocuğunuza adaçayı vermeyi düşünüyorsanız önce doktoruna danışın. Rezene çayı gaz, iştahsızlık için faydalıdır. 6. Aydan itibaren küçük miktarlarda verilebilir. Nane çayı mide bulantısına iyi gelir. Bunları ve zencefil, ekinezya, kuşburnu çayı gibi bitki çaylarını kullanmadan önce doktorunuza danışın.



.alıntı.