3-7 yaş Arası Beslenme
Okul öncesi döneminden sonra gelen zaman fırtına ertesi gibidir. Çocukların tercihleri şekillenmeye başlamıştır
Okul öncesi döneminden sonra gelen zaman fırtına ertesi gibidir. Çocukların tercihleri şekillenmeye başlamıştır. Yemeyi sevdikleri ve sevmedikleri şeyler artık bellidir ve siz de anne baba olarak rahatlamışsınızdır değil mi?
Maalesef o kadar çabuk değil. Çalışmalar aile ile çocuk arasında yeme alışkalıklarının uyumlu olmasının önemini göstermektedir. Bu kritik dönemde evinizde sağlıklı ve lezzetli gıdalar olmasına özellikle önem göstermelisiniz. Yaşam boyu devam eden beslenme alışkanlığı, seçtiğiniz besinler ve beslenme düzeniniz çocuğunuzun tercihleri üzerinde kesin bir etki oluşurmaktadır. Şöyle düşünün –öğütlediğiniz şeyi kendiniz için yapıp yapmadığınızı farkedecek yaşta olan çocuklar – eğer süt çok önemliyse siz neden soda içiyorsunuz?
Yaplan bir araştırmada çocukların yemek yerken onlara eşlik edilmeleri durumunda daha iyi yedikleri görülmüş. Zayıf çocuklar ve anneleri şişman olanlara nazaran daha çok konuşup daha az yemek yiyorlar.
Çocukların üzerinden “tabağını temizleme” zorunluluğunu kaldırmak, onları istenmeyen yemekleri yeme baskısından kurtaracaktır. Çocuğun doğuştan gelen açlığı ve tokluğu tanıma ve ona göre hareket etme yeteneğini kullanmasına izin verin.
Yemek ve televizyon
10 yaşından küçük çocuklar reklamları, kendinden büyük çocuklara göre daha az farkındalıkla seyrediyorlar ve seyrettikleri reklamların neredeyse yarısı gıda reklamları. Reklamların çoğu besinlerin tadını (lezzet, zenginlik, çikolata tadı) vurgulamakta ve nadiren besin ile sağlık arasındaki ilişkiden bahsetmektedirler. Tabii lezzet önemli bir nokta ama birşeyi yemek için verilen kararın sadece bir kısmı. Belli bir zaman ayırarak çocuğunuzla birlikte reklamları analiz ederek onun iyi ve zeki bir izleyici olmasına yardımcı olabilirsiniz. Televizyon izleme zamanını sınırlandırmak da iyi bir fikir olarak uygulanabilir. Bununla birlikte televizyon izlemek oturularak yapılan bir aktivite olduğundan çocuklarda obezite sorunuyla birleşiyor!
3-7 yaş çocuğunuzu beslemek
Çocuğunuz düzenli bir gelişme dönemine girmekle beraber iştahında da aynı gelişme başlayacaktır. Sevdiği ve sevmediği belli yemekler olmaya devam edecek hatta yemeklerin tabakta birbirine değmemesini istemek gibi kişisel beslenme alışkanlıkları geliştireceklerdir. Bu durumu kabul ederek karşılamanız bu davranışların kısa süre içinde değişmesini sağlacaktır. Sevdiği ve sevmediği yemeklere karşı saygı göstermeniz yeni tatları deneme konusunda daha istekli olmasını sağlayacaktır.
Zamanla kademeli olarak yeni tatlar için girişimde bulunduğunu görebilirsiniz fakat çoğu çocuk tanıdık olmayan yemekleri reddetmekte ve sebzeden kaçmaktadır. Basit, birbirine karışmamış ve sıcak yada soğuk yerine oda sıcaklığında olan yemekleri daha çok tercih ediyorlar. Aynı zamanda çok güçlü tatları olan yemekleri reddedtikleri gibi büyük porsiyonları gördüklerinde yemekten vazgeçebiliyorlar.
Günlük beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için çocukların yemesi gerekenler:
-2-3 bardak süt (yada ½ bardak süt yerine ½ bardak yoğurt)
-2 porsiyon et (yada yumurta)
-1/5 bardak ölçüsünde 4-5 porsiyon sebze ve meyve (küçük bir elma, yarım muz, 3 havuç, patates püresi, -4-5 çilek, yarım bardak meyve suyuna eşittir.)
-Günlük olarak C ve haftada en az 3 yada 4 kez A vitamini bakımından zengin besinler vermelisiniz.
-4 porsiyon tahıl (1 dilim ekmek, ½ bardak makarna, tuzlu bisküvi,1/2 bardak mısır gevreği)
.ALINTIDIR.