İngiltere'deki Essex ve Oxford üniversitelerinden uzmanların hazırladığı rapora göre, anne sütüyle beslenen bebekler, hayatlarının ilerleyen dönemlerinde daha başarılı oluyor.
Bebekliğin ilk haftalarının insan yaşamındaki önemini inceleyen bir araştırma, anne sütünün çocukların zekâ düzeylerini ve sağlıklarını güçlendirdiğini, ileriki yaşlarda davranış bozukluğu ve şişmanlık gibi sorunlarla karşılaşma risklerini azalttığını ortaya koydu.
The Observer gazetesinin haberine göre, bilim insanlarının hazırladığı raporda, çocukların bilişsel gelişim açısından gösterdikleri farklılıkların erken yaşlarda ortaya çıktığı belirtilerek, ebeveynlerin bu konuda bilinçlendirilmesinin çocuk gelişiminde önemli rol oynadığına dikkat çekildi.
Bu anlamda, emzirmenin ''erken müdahale'' yöntemlerinden biri olarak kabul edilebileceğini kaydeden uzmanlar, özellikle genç ve yoksul kesimden gelen anneler arasında emzirmenin yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı.
Araştırmaya göre, anne sütüyle beslenen bebeklerin 5 yaşına ulaştıkları zaman davranış bozukluğu sergileme eğilimi, emzirilmeyen çocuklara göre daha düşük. İlk dört ay boyunca sadece anne sütüyle beslenen bebeklerde, söz konusu problemlerin görülme oranı yüzde 6'da kalırken, mamayla beslenenlerde bu rakam yüzde 16'ya çıkıyor.
HASTANEYE YATIŞ ORANLARI DA DÜŞÜK
Öte yandan, dört hafta ya da daha fazla süreyle anne sütüyle beslenen bebeklerin ileriki yıllarda IQ seviyeleri, anne sütüyle beslenmeyenlere göre yaklaşık 3 puan yükselirken, anne sütüyle beslenen bebeklerin ishal ya da alt solunum yolları enfeksiyonu şikâyetiyle hastaneye kaldırılma oranı da diğerlerine oranla daha düşük seviyelerde seyrediyor.
İngiliz uzmanların, anne sütüyle ilgili araştırmanın ayrıntılarını gelecek günlerde Londra'da düzenlenecek bir konferansta sunmaları bekleniyor.
ntv