Anne Sütünü Kesmek
Sütten kesmek, çocuğun anne sütünü bırakıp başka gıdalara geçiş yapması anlamına gelir. Çocuğunuzun ne zaman sütten kesileceği konusunda kişisel kararınız önemlidir. Çalışma hayatına geri dönmeniz, sizin ve çocuğunuzun sağlığı gibi faktörleri değerlendirerek sütten kesme için doğru zamanı belirleyebilirsiniz. Bazen sadece doğru zamanın geldiğini hissetmeniz bile yeterlidir.
Karar vermek
Amerikan Pediatri Akademisi, bebeklere ilk altı ay sadece anne sütü verilmesini öneriyor. Altı aydan sonra, bir yaşını doldurana kadar ise anne sütüyle birlikte diğer mama ve gıdaların verilmesi gerektiğini vurguluyor.
Çoğu uzmana göre, ilk doğum gününden sonra çocuğa artık anne sütü vermeyebilirsiniz. Çünkü bu yaşlarda ufaklıklar değişime daha kolay adapte olabilirler. 2 yaşındaki bir çocuğun anne sütünden kopma süreci daha sancılı, zor geçebilir.
1 yaşından sonra sütten kesmek, anneler için de konjesyon (tıkanma) riskini azaltır. Çünkü süt talebi ne kadar az olursa, anne sütü o kadar az üretilir.
Sütten kesmek, ya hep ya hiç gibi kesin bir kural çerçevesinde gerçekleşmek zorunda değildir. Bazı anneler, çalışma hayatlarının temposuna göre ilk zamanlarda sadece akşamları emzirmeyi tercih edebilirler. Bazı bebekler, annelerinin düşündüğünden çok önce sütten kesmeye hazır olabilirler. Bazıları ise anne sütünü kolay bırakamazlar. Bunlar olağan durumlardır.
Anne sütünü emzirerek değil, biberondan vermek de çocuğun anne sütünü terk etmesini kolaylaştırır. Bu tercih, bebeğin beslenmesi için anneye olan mecburiyetini de ortadan kaldırır. Bu sayede çocuğu, bakıcıya ya da diğer aile üyelerine de teslim edebilirsiniz.
Eğer 1 yıl dolmadan anne sütünü kesmeyi ya da yeterli süt üretemediğinizi düşünüyorsanız çocuğunuza demir açısından zenginleştirilmiş mamalar yedirmeyi unutmayın! Vereceğiniz mamayı doktorunuza da danışmanız yararlı olacaktır.
Bazı çocuklar sonsuza kadar anne sütüne devam etmek istiyor gibi görünürken, bazıları da bırakabileceklerine dair ipuçları verebilir. Anne sütünü kestikten sonra da çocuğunuzun ifadelerini izlemeniz size bir fikir verecektir.
Sütten kesme yaklaşımları
Hem sizin, hem bebeğinizin sütten kesme durumunu kolay atlatması için geçişi kademeli olarak yapabilirsiniz. Bu durum annelerin konjesyon (tıkanma) problemini de ortadan kaldırır. Bu yaklaşıma göre, örneğin öğle saatlerinde verdiğiniz anne sütünü kesebilirsiniz. Haftalar geçtikçe öğünlerin sayısını artırıp mamaya yönlendirebilirsiniz.
Bir diğer yöntem, anne sütünü ne zaman keseceğinizi tamamen çocuğa bırakmaktır. Öğünlerini, ara atıştırmalıklarla beraber eksiksiz tamamladıkları zaman anne sütünü gitgide daha az isteyeceklerdir. Bu durumda çocuğunuzun süt talebi azalacağı için süt üretiminiz de azalacaktır.
Karışık duygular
Birçok anne, sütten kesme kararını verirken karışık duygular hisseder. Sütten kesmek, ona bir taraftan daha fazla özgürlük verirken, diğer taraftan da anne-çocuk arasındaki o zincirin koptuğu düşündürür. Bu hisler olağandır, çocuk da karmaşık duygular hissedebilir. Ama unutmayın, sizi birleştiren tek şey sütünüz değildir!
Süreci kolaylaştırmak
Süreci daha kolay bir hale getirmek için;
Onu bu dönemlerde dışarıya çıkarın ya da çeşitli şekillerde eğlenmesini sağlayın.
Emzirirken genel olarak oturduğunuz yerlere oturmayın, giydiğiniz kıyafetleri giymeyin.
Bu süreci, diş çıkarma gibi çocuğun yaşadığı başka zorluklarla aynı zamana denk getirmeyin.
1 yaşından küçükse eskiden emzirdiğiniz gibi, kucaklayarak biberondan içirin.
Eşinizden, onun dikkatini dağıtmasını, onunla ilgilenmesini isteyin.
Eğer çocuk parmak emme gibi alışkanlıklar edindiyse hemen engellemeyin. Bu onun duygusal değişikliklerinin bir göstergesi olabilir.
Süt en geç ne zaman kesilmelidir?
Teorik olarak okul öncesi yaşlara (4-5-6) kadar anne sütü vermekte bir sakınca olmasa da ileriki yaşlarda buna bağımlılık kazanmamaları için daha erken yaşlarda kesmeniz en doğrusudur.
6 aylıktan itibaren anne sütünün yanı sıra mama gibi başka gıdalar da vermeyi unutmamalısınız. İlk doğum gününden sonra anne sütü, onun ihtiyacı olan bütün besleyici maddeleri karşılamaz.
Her konuda olduğu gibi sizin ve çocuğunuzun geçiş dönemlerinde zamana ihtiyacınız var. Bu zamanı kendinize tanıyın ama plan yapmayı ihmal etmeyin.
.alıntı.