Bebeğinize Sebzeleri Sevdirmenin 3 Kolay Yolu
Bu yöntemler bebeğinize sebzeleri işin en başından sevdirecek ve ek gıdalara geçişinizi de kolaylaştıracak!
* Kendi sebze ve meyve tüketiminizi artırın
Bir araştırmada bebeklere hayatlarında ilk kez şeftali verildiğinde, annesi bol bol şeftali yiyen ve anne sütü ile beslenen bebeklerin daha fazla şeftali yediği görüldü. Bunun nedeni ise annenin yediklerinin kokusunun anne sütüne geçiyor olması. Bir başka araştırmada da anne adayının yediği sarımsak, soğan gibi keskin kokulu yiyeceklerin kokusunun amniyon sıvısına geçtiğini gösterdi…
Bu ne anlama geliyor?
Siz hamileyken ve emzirirken bol bol meyve ve sebze yerseniz, bebeğinizin damağı bu yiyeceklere aşinalık kazanmış olacak.
Uzmanlar sağlıklı bir yaşam için günde 3 porsiyon sebze, 2 porsiyon meyve tüketilmesini tavsiye ediyor. Dolayısıyla ana öğünler ve ara atıştırmalarda günde toplam 5 porsiyon meyve+sebze tüketerek hem kendi sağlığınızı korumuş, hem de bebeğinizin yaşama sağlıklı bir başlangıç yapmasına katkıda bulunmuş olacaksınız!
* Aynı yiyeceği ısrarla vermeye devam edin
Yine aynı araştırmada bir haftada daha uzun süre ile her gün yeşil fasulye tadan bebekler, deneme süresinin sonunda başlangıca göre üç kat daha fazla sebze tükettiler.
Bu ne anlama geliyor?
Bebeğinize zaman verin. Bebeklerin yeşil sebzeler gibi keskin tatlı yiyeceklere karşı doğuştan gelen doğal bir hoşlanmama eğilimi vardır ve bu nedenle bu tür tatlara zaman içinde alışırlar. Dolayısıyla bir yiyecekle ne kadar çok karşılaşırlarsa o yiyeceğe alışma olasılığı da o kadar artar.
Ayrıca sebzeleri daha tatlı meyvelerle birlikte sunmayı da deneyebilirsiniz. Söz konusu araştırmada hemen ardından şeftali verilmesi durumunda bebeklerin yeşil fasulyeyi daha çok sevdikleri görüldü. Bunun nedeninin ise bebeklerin meyvenin tatlı lezzetini sebze ile özdeşleştirmeleri ve bunun da zaman içinde daha fazla sebze yemelerini teşvik etmesi olduğu düşünülüyor.
*Yüzünü buruşturmasına aldırmayın
Evet, bebeğinize tanımadığı bir yiyeceği ilk kez verdiğinde yüzünü buruşturacak, kaşlarını çatacak ve memnuniyetsiz tavırlar gösterecektir. Ancak bu sunduğunuz yemeği kesinlikle yemeyeceği anlamına gelmez. Araştırmacılar bu memnuniyetsiz yüz ifadelerinin düşünmeden verilen içsel bazı tepkiler olduğunu ve yemeğin sabırla tekrar tekrar sunulması durumunda bebeklerin çoğunun yüzünü buruşturduktan sonra bile sebzeleri reddetmediğini belirtiyorlar…
Bu ne anlama geliyor?
Ayrıntılara takılmak yerine genel tabloyu görmeye çalışın. Elbette bebeğinizi herhangi birşeyi yemesi için zorlamayın, ancak sadece yüz ifadelerine bakarak da o yiyeceği sunmaktan vazgeçmeyin. Yiyecekle tekrar tekrar karşılaştıktan sonra büyük olasılıkla bebeğiniz bu yiyeceğe alışacak ve artık yerken yüzünü de buruşturmayacaktır.
.ALINTIDIR.