Besin Grupları ve Miktarları
Çocukların kemik gelişimi ve sağlığı için gerekli kalsiyumun en önemli kaynağı kuşkusuz süt ve süt ürünleridir. Günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamak için 3-6 yaş grubu çocukların süt ve süt ürünlerinden yaklaşık 500 g tüketmesi gereklidir. Ancak 25 g peynirin 100 g süt yerine geçtiği unutulmamalıdır. Bu nedenle bir bardak süt bir bardak yoğurt ve bir dilim peynir yediğinde çocuğumuz yaklaşık 500 g olan süt ve süt ürünü ihtiyacını karşılamış olur.
Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagil ve fındık gibi besinler, protein başta olmak üzere demir, çinko ve B vitamininden zengindir. Bu nedenle çocuğunuza günde bir adet yumurta yedirdiğinizde; yemeğine bir kaşık kıyma (veya küçük parçalara ayrılmış et) ilave ettiğinizde; balık, tavuk ya da 5-6 kaşık pişmiş kuru baklagil eklediğinizde protein eksikliğinin önüne geçebilirsiniz.
Çocuklar genellikle meyve-sebze grubundan yiyecek tüketmede zorlanırlar. Ancak bu grup da beslenmede çok önem verdiğimiz sağlıklı besinlerden oluşan bir gruptur. 3-6 yaş grubu çocuklarının bir günde yaklaşık 300 g meyve ya da sebze tüketmesini isteriz. Havuç ve yeşil yapraklı sebzeler de bu gruba dahildir. A, C ve E vitamininden zengin olan bu sebzeler de ihmal edilmemelidir.
Her yaş grubunda sağlıklı beslenmenin vazgeçilmez besin grubu karbonhidratlardır. Karbonhidratlar enerji kaynağıdırlar. Büyüme de enerji isteyen bir süreçtir. Eğer 3-6 yaş grubu çocuğu günde 100 g karbonhidrat içeren besin tüketirse (ekmek, bisküvi vb.) sağlıklı beslenmiş olur. Daha fazlası obezite riskini arttırır. Bu nedenle dikkatli olmak gereklidir Pirinç, bulgur, makarna gibi besinler bu grup içinde yer alırlar.1-2 dilim ekmek, 5-6 kaşık pilav veya makarna yeterlidir; bu miktarları aşmamaya özen gösterdiğinizde çocuğunuzun beslenmesi konusunda içiniz rahat olabilir.
.alıntı.