Star Gazetesi Yazarlarından Selahattin Dönmez, birçok ailenin ortak sorunu olan çizgi film izlemenin çok fazla konuşulmayan bir boyutunu köşesine taşıdı.
İştahsız çocuğu televizyon karşısında beslemek sorunu daha da büyütür. Beyin, televizyon zlerken doygunluk sinyali gönderirken, öğünler günden güne azalıyor.
Bana ‘Çocuğum iştahsız’ şikayetiyle gelen pek çok anne babaya ilk sorum ‘Onu nasıl besliyorsunuz’ oluyor. Yanıt hep aynı: Televizyon karşısında, o çizgi filme dalarken... Bu ailelere ilk önerim, yemek saatinde televizyonu kapatmaları. Televizyonun çocuk gelişiminde, psikolojik ve fiziksel pek çok zararı var. Bugüne kadar tıp otoritelerinin yaptığı sayısız araştırmalar bunu gösteriyor. Televizyonun iştah üzerindeki etkisinde beynin rolü büyük. Beyin doygunluk sinyallerini algılamakta gecikiyor. Çocuklar o öğünde annelere daha çok yemiş gibi görünse de algı bozukluğu bir sonraki öğünde daha geç acıkma olarak kendini gösteriyor.
YA TELEVİZYON YA YEMEK
Çocuklar yeterince otonomi kazanmadıklarından aynı anda yemek yeme ve televizyon seyretme işini yapamazlar. İştah kontrol sistemi az miktarda besin alındığında kişiyi koruyacak şekilde çalışır ve iştahı artırır. Aktivite artınca oluşan enerji açığını kapatmak için de iştah ve dolayısıyla besin alımının artar. Uzun süreli ve düzenli aktivite iştahı artırır.
ANNELERE ÖNERİM
Televizyonun çocuk gelişimine zihinsel, runsal ve fiziksel pek çok olumsuz etkisi var. Çocuğunuzun özellikle yemek yerken televizyon izlemesine izin vermeyin. Yemekler sofrada ve sakin ortamda yenmeli. Az yemesi mühim değil. Az ama sık yiyerek metabolizması harekete geçecek, kısa sürede iştahlı bir çocuk olacak. Aksi takdirde algı problemi başgösterecek ve her geçen gün daha az karnı acıkıp daha az besinle doyacak.
VİTAMİNLER ŞİŞMANLATIR MI
• Demir eksikliği anemisinin (DEA) belirtisi iştahsızlıktır. ABD’de yapılan son araştırmada multivitamin kullanımının iştah açısından fark bulunamadığı, aksine A vitamin, çinko ve folat düzeylerinin vitamin kullanan grupta aşırı miktarda olduğu saptanmıştır. Folik asit desteği verilen 3-5 yaş grubunda tedavi süresince iştahın daha iyi olduğu belirtilse de tedavi kesimi sonrası bu etkinin kaybolduğu gözlendi.