Çocuklarda Beslenme Nasıl Olmalıdır?
İçimizdeki çocuğu kaybetmememiz gerektiğini hepimiz biliyoruz. Hayata daha güzel, pozitif bakmamızı sağlar. Mutlaka hepimizin zaman zaman keşke çocuk olsaydım dediği olmuştur. İçimizdeki çocuk kendi çocukluğumuz derken gelelim hayatımızın vazgeçilmezleri geleceğimiz umudumuz biricik evlatlarımıza ve onları yetiştirirken yaptığımız hatalara. Beş yaşında dünyalar tatlısı sevimlimi sevimli bir o kadarda yaramaz bir kız çocuğu annesi olarak, henüz işin çok başında olduğumun farkındayım. Bir evladın yetişmesinde en önemli görev herşeyden önce tabiki yine annenindir. Babanın ikinci olmasının nedeni, bütün gün çalışıyor olmasıdır fakat çalışan anneleri de unutmamak gerekir.
Bugün özellikle bu konuyu yazmak istedim. Çünkü biliyorum ki aramızda yeni anne adayları yada anneler var. Bana göre çocuk büyütürken yapılan ilk ve en büyük yanlış beslenme konusudur. Yine her zamanki gibi tecrübelerime dayanarak yazıyorum. Bir anneye göre çocuğu nedense hiç doymaz. Zaten hatalarda bu düşünce yüzünden başlar. Yanlız okadar ilginçdirki, çocuklarımızı bir türlü gözümüzde büyütemeyiz ama, onların bizim kadar yiyebileceklerine inanırız. Ne yazık ki insan hata yapa yapa doğruyu öğreniyor. Gelelim yanlışlarımıza; büyük tabaklara kendi yiyebileceğimiz kadar yemek koymak, onların ne kadar yiyebileceğini düşünmemek zorla yedirmeye çalışmak bu yapılan ilk yanlışdır. Böyle davranmak sadece ve sadece çocuğun yemekten tiksinmesini sağlar. Açık söylemek gerekirse ben bu hatayı yapmadım çevremde yapan bazı arkadaşlarımı görerek yazıyorum. Elbette baştada dediğim gibi benim de yaptığım hatalar oldu.. Yemekten önce her ne kadar vermek istemesemde, bütün çabalarıma rağmen gözyaşlarına dayanamayıp kıyamayıp abur cubur yemesine izin vermek gibi, yemeğini yersen sana ödül veririm gibi. Bizler anne babalarımızın bir bakışından korkarken, zamane çocuklarına daha küçüklükten laf anlatmak dinletmek malesef zor hale gelmeye başladı.Şunu kabul etmeliyiz ki onlar bilgisayar çağı çocukları ve bizden daha zeki hızlı düşünüp cevap verir hale geldiler.Ama ne olursa olsun sonuçta onlar bir çocuk! Onların özellikle yeme konusunda üstlerine çok düştüğümüz zaman, hımmm annem bu konuda üstüme çok düşüyor demekki benim yemek yemem annem için çok önemli, o zaman ben anneme bu konuda istediğimi yaptırabilirim diye bizim zaafımızı kullanmaya başlıyorlar. Bununda suçlusu biziz bu kozu onların ellerine ister istemez biz veriyoruz.
Çocuklara Yemek Sevdirme Yöntemleri:
Öncelikle onların birer çocuk olduklarını unutmamalıyız. Yemeklerini kendi yiyebilecekleri kadar küçük porsiyonlarda azar azar hazırlamalıyız. Kesinlikle ne olursa olsun yemekten önce süt yada çukulata vs. vermemeliyiz. Emin olun yemekten önce hiç birşey yemeyen çocuk acıkacaktır ve yemeğe gelecektir. Doymadığı zaman doymadım deyip tekrar isteyecektir tabi dedğim gibi küçük porsiyon olduğu takdirde böyle davranacaktır. Onlara yemekleri sevdirmek için yemek tabağını süsleme yöntemlerini deneyebilirsiniz. Örneğin hazırladığınız omleti ketçap zeytin havuç gibi yiyeceklerle göz ağız burun yaparak süsleyebilirsiniz. Bu onun çok hoşuna gidecek yemekten zevk alacak her seferinde bir daha isteyecektir.Bununla ilgili piyasada cok güzel çocuk yemek kitapları var. Kesinlikle yemeğini yersen bitirirsen sana şunu alırım sana bunu veririm gibi ödüllendirmelerde bulunmamalıyız, bu yine onların bizim bu zaafımızı çok güzel kullanmalarına sebep olur.Yapılan bir diğer yanlış da yemek tabağıyla peşinden koşmak. Yemek tabağıyla peşinden koşmak sizin ya yine zaafınızı kulanmasına yada onun aglayarak bağırarak sizi çileden çıkartmasına sebep olur.Hiç bir şekilde zorlamayın tabağını masaya koyun demek henüz acıkmadın olabilir canında istemeye bilir ama yemeğin masanın üstünde acıkınca yiyebilirsin haberin olsun deyip üstüne düşmediğinizi belirtin. Emin olun eğer yemek öncesi bir şeyler yemediyse kısa bir süre sonra acıkacak yemeğinin başına oturacaktır. Sevmediği yemekler konusunda da onu kesinlikle zorlamayın bu da onun daha çok zaten sevmediği yemekten tiksinmesini sağlayacaktır. Bunun yerine hımmmm çok lezzetliymiş ne kadar güzelmiş diyerek ve ya bu yemek senin saçlarını boyunu uzatır gibi özendirmelerde bulunarak bu konununda hem onun hemde sizin daha fazla canınız sıkılmadan üstesinden gelebilirsiniz.
Evet sevgili anneler ve anne adayları. Bu yazımda da çocuklarınızın yemek konusunda sizlere faydalı olacağına inandığım tecrübelerimi paylaştım. Sanırım anne olmak, dünyanın en güzel ama en zor görevi. Onları güçlü besleyelim, sağlıklı büyütelim derken obezite gibi bir rahatsızlığa sürükleyebileceğimiz hiç aklımıza gelmez. Dengeli sağlıklı beslenmek demek ne bulursan yemek yada yedirmek demek değildir. Herşeyden karbonhidrat protein kalsiyum, yani sebze ve meyve et balık ürünleri kuru baklagiller hamur işleri herşeyden ölçülü olarak almaktır.
Çocuklarımızıda doğru şekilde yani dengeli bir şekilde beslemeliyiz. Küçüklükten kazandıkları doğru beslenme alışkanlıklarını hayatları boyu sürdürecek böylece, sağlıklı bireyler olarak yetişeceklerdir.
FUNDA UĞUR
.alıntıdır.