Çocuklarımıza Sağlıklı Atıştırmalık Olarak Neler Yedirelim?


İştahsızlık annelerin ortak sorunu. Zaman zaman bu değerlendirmede de yanlışlıklar yapıyor olsak da çocuklarımız bir süre sonra bizim onlar için sağlıklı olduğunu düşündüğümüz ve sunduğumuz besinleri tüketmeyi reddediyorlar. Biz ne kadar önlemeye de çalışsak abur-cubur da dediğimiz atıştırmalıklara karşı yoğun bir eğilim gösteriyorlar. Eve biz almasak da eve gelenler, ailenin diğer büyükleri sevdiklerini bildikleri bu çeşit atıştırmalıkları eve getiriyorlar. Yani biz istemesek de tercih etmesek de çocuklarımız kek, gofret, çikolata, şekerleme ve cips gibi besinlerle tanışıyorlar ve bunları tüketmeye başlıyorlar.

Bu besinlerin ortak özelliği yüksek kalori içerikleri… Eğer çocuğumuzda zayıflık söz konusu ise enerji alımlarını arttırıyorlar. Bu açıdan iyi… Ancak kalori yanı sıra diğer besin öğeleri içeriklerine baktığımızda protein, vitamin ve mineral değerlerinin çok düşük olduğunu görüyoruz. Bu nedenle de beslenme açısından çok da tercih etmiyoruz. Özellikle de obezite her geçen gün hızla yayılırken, çocuklarda obezite gelişimi için bir risk faktörü olduklarını görüyoruz. Özellikle de iştahlı çocuklarda…

Çocuklarımız büyürken karşılaştığımız bir diğer sorun da süt ve sütlü besinleri büyüdükçe daha az tüketmeleri… Çoğu süt içmemeye başlıyor. Kimi peynir sevmiyor kimi de yoğurt… Diğer taraftan de şekerli sıvı ve meşrubat tüketimleri artıyor. Doğrudan uzaklaşıp yanlışlara daha yatkın oluyorlar… Bu içeceklerin de besin içerikleri vitamin ve mineralden fakir…

Peki ne yapalım? Çocuklarımızın sağlıklı atıştırmalık ve süt ürünleri tüketimini nasıl arttıralım? Bütün dünyada yaygın olarak önerilen sağlıklı atıştırmalıkların süt ürünleri olduğunu görüyoruz. Özellikle de ayran, meyveli yoğurtlar ve çocuklara özel meyveli süt ürünler gibi sütlü atıştırmalıklar bu soruna en uygun yaklaşım… Hem diğer atıştırmalıklara göre daha az enerji içeriyorlar hem de protein ve kalsiyumdan zengin olmaları nedeniyle sağlıklı beslenmelerini destekliyorlar. Bir gofretin yaklaşık 500 kalori, süt kremalı kekin ise 400 kalori olduğu dikkate alınınca, meyveli yoğurtlar ve çocuklara özel meyveli süt ürünler gibi süt içeren atıştırmalıkların çok daha az kalorili olduğunu söylemek gerek…Obezite her yaş grubunda ciddi sağlık sorunlarına neden olan, tedavisi zor bir hastalık. En önemli konu çocuklarımızda obezite gelişimine engel olmak. Ama çocuklarda genel beslenme eğilimleri ise önemli riskler içeriyor. O halde doğrusunu bilelim ve elimizden geldiği kadar da bu yönde onları destekleyelim.


.alıntı.