Obezite ve Kemik Sağlığı
Sevgili anneler, her geçen gün çocuklarda obezite daha sık görülür oluyor. Buna biraz da biz ebeveynler davetiye çıkarıyoruz. Çünkü tombul çocuk seviyoruz ve ne kadar çok seviyorsak o kadar da beslemek istiyoruz.
Oysa ki sevgili anneler, bir çocuğun kilolu olması çok iyi beslendiği anlamına gelmez. Şişmanlık yağ dokusunun artışıdır. Sıklıkla kalorisi zengin besinlerin fazla tüketilmesiyle ortaya çıkar. Kalorisi yüksek besinler her zaman diğer besin öğelerinden de zengin olmayabilir. Sıklıkla da değildir. Örneğin yağ en yüksek kaloriye sahiptir .Yağın içinde suda eriyen vitaminler, başlıca C ve B grubu vitaminleri bulunmaz. Şeker de bir diğer kalori kaynağıdır. Şeker içinde de besin öğeleri çok düşüktür. Genel olarak şişman çocukların boş kalori tüketimlerinin fazla olduğu bilinir. Boş kalori nedir? Besin değeri düşük, kalori değeri yüksek besinlere boş kalori diyoruz. Genellikle tabiatın bize sunduğu besinler boş kalori değildir. Oysa “boş kalori besinlerini” genellikle insanoğlu üretmektedir.
Yapılan çalışmalar, obez çocuklarımızın yeterli kalsiyum almadığını gösteriyor. Bu çocuklarda ön kol kırıkları çok sık görülüyor. Malesef zaman zaman enerji alımını azaltmak amacıyla süt ve süt ürünleri kısıtlanıyor. Oysa iki yaşından itibaren özellikle yağsız veya az yağlı süt ve süt ürünleri tüketilmesi gerektiğini bilmek ve çocuklarımızın beslenmesinde uygulamak yeterli. Çocuğumuz daha az kalori alsın diye onu en zengin kalsiyum kaynağından mahrum etmek kemik sağlığını riske soktuğundan çok yanlış bir tutum.
Özellikle ergenlik yaş grubundaki çocuklar özellikle de kız çocukları bilinçsizce kilo vermek veya kilo almamak için besin alımlarını sınırlamaktadırlar. Bu durumda besin kaynaklı olan vitaminleri ve mineral alımını da sınırlamış olurlar. Durum uzun sürerse vitamin ve mineral depoları tükenir. Kemikte mineral yoğunluğu yetersiz kalır. Kemik sağlığı için en kıymetli dönemi ıskalamış olurlar. Özellikle büyümenin hızlandığı ve ihtiyaçların arttığı ergenlik döneminde kemik sağlığı için süt ve süt ürünleri ve D vitamini ihtiyaçları mutlaka karşılanmalıdır.
Prof. Dr. Benal Büyükgebiz