Obeziteyi Etkileyen Psikolojik Faktörler
Çocuk ve Ergen Psikoloğu Didem Evre, çocuklarda obeziteyi tetikleyen psikolojik faktörler hakkında merak edilen soruları yanıtladı:
Ailelerin beslenme alışkanlıkları ve çocukların hareket azlığı obeziteyi tetikleyen başlıca nedenler arasında yer alıyor. Ebeveynlerin aktif çalışma hayatı içinde olması, çocuğa yeteri kadar vakit ayıramaması, anne baba ve çocuk arasındaki çatışma ve bozuk ilişkiler çocuğun ruh sağlığını etkileyerek aşırı yemesine neden olabiliyor.
İçinde yaşadığımız teknoloji çağında hemen hemen her çocuğun bir bilgisayara sahip olması, bilgisayar oyunlarının çeşidinin ve cezbediciliğinin her geçen gün artması, bahçeye çıkıp bisiklete binen ve top oynayan çocukların sayısında hızlı bir düşüşün olmasına zemin hazırlıyor. Bu durum çocukların sosyal yaşantısını da kısıtlıyor, fiziksel olarak daha pasif olmalarına neden oluyor.
Çocuk ve Ergen Psikoloğu Didem Evre, çocuklarda obeziteyi tetikleyen psikolojik faktörler hakkında merak edilen soruları yanıtladı:
BEĞENİLMEME DUYGUSU
Bu çocukların sosyal hayatta karşılaştıkları sosyal ve psikolojik sorunlar nelerdir?
Obezite benlik saygısı ve okul başarısında düşüşe sebep oluyor. Sosyal ilişki kurma üzerinde de olumsuz etkileri bulunuyor. Obezite, genellikle içe kapanık, çevresiyle ilişki kuramayan, beğenilmeme duygusu ağır basan ve kendine güveni olmayan çocuklar ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu psikolojik sorunlar ergenlik dönemindeki obez çocuklarda daha da artıyor.
ÇEVRESİ DESTEK OLMALI
Çocuklarda obezite tedavisi nasıl olmalı?
Obezite tedavisinde doktor, diyetisyen ve çocuk psikologunun takım halinde çalışması önemlidir. Tedavi sürecinde çocuk aşırı zorlanmamalı ve baskı uygulanmamalıdır. Çocuğun ailesi ve arkadaşları da destek olmalı, yaşına uygun bir diyet ve egzersiz programı oluşturulmalıdır. Verilen diyette katı olunması, tedavinin başarısız olmasına neden olabileceği gibi çocuğu gizli gizli yemek yemeye teşvik edebilir.
BİR DÜNYA OLUŞTURUYOR
Size obez çocuklar birtakım psikolojik sıkıntılardan dolayı başvuruyor mu?
Aileler obezite konusunda maalesef çok bilinçli davranmıyorlar. Dolayısıyla obezite tedavisinde psikolojik destek göz ardı ediliyor. Oysa ki obezite pek çok psikolojik sıkıntıyı beraberinde getirdiği gibi, pek çok psikolojik sorun da obeziteye neden oluyor. Anne ve baba ile yaşanan çatışmalar, bozuk sosyal ilişkiler, televizyon ve bilgisayar bağımlılığı bu sorunlardan sadece birkaçı.
Örneğin, ailesi ile problem yaşayan ve sürekli eleştirilen bir çocuk, onlardan görmek istediği ilgi ve desteği göremeyince, bilgisayar ve televizyon başında kendi için oluşturduğu dünyasında yemek yiyerek mutlu olmaya ve rahatlamaya çalışıyor. Bu durum aslında çocuğun onay alma, ilgi ve şefkat görme ihtiyacı içinde olduğunu gösteriyor.
DOYURMA ENDİŞESİ
Anne ve babaların yaptıkları en büyük hatalar neler?
Bebeklik döneminden itibaren ailenin çocuğunun beslenmesi ve doyurulması ile ilgili endişeler yaşaması, 'yemezsen büyüyemezsin', 'bitirmezsen arkandan ağlar' şeklindeki uyarılarla çocuklarını büyütmesi, ilerleyen yıllarda çocukta aşırı beslenmeye neden olabiliyor. Anne babanın çocuğa yeteri kadar vakit ayırmaması, işten eve geldiklerinde bilgisayar oynadığını gördükleri çocuklarına müdahale etmemesi, çalıştıkları için evde yemek pişmemesi ve çocukların karınlarını gün boyu abur cubur ile doyurma-
sı da obeziteye davetiye çıkaran hatalardandır