Sütünüz yeterli mi?
Emzirilen bebeklerin doyup doymadığını, sütün gelişim için yeterli olup olmadığını nasıl takip ettiklerini Dr. Anıl Yeşildal anlatıyor...
Emzirildikten sonra karnı doyan bebek genellikle aranmaz. İstisnalar olabilir ancak çok aşırı gazlı ve huzursuz bir bebek değilse genel olarak bebekler doyduklarında rahatlar ve kolaylıkla uykuya geçebilirler.
Yeterince beslenme yeterli çiş ve kakadan anlaşılabilir. Günde 5-6 çişli bez görülmelidir. Kaka sayısı değişkendir. İlk aylarda 7-8 kez kaka yapan bir bebek daha sonra günde 1-2 kere yapabilir. Bu anlamda yeterli beslenmeyi değerlendirirken çiş, kakadan daha anlamlı bir kriterdir. Ancak ilk 1 ayda yeterli beslenen bebekler genel olarak günde en az 5-6 kez kaka yaparlar.
Sütün yeterliliğinin yani bebeğin gelişiminin doktor tarafından değerlendirilen bulguları kilo alımı ile olur.
İlk 6 ayda bebeklerin haftada 150-250 gr alması normaldir. Ancak kilo alımı genetik potansiyelle birebir ilişkilidir. Bir ayda 600 gr alan bebek de normaldir, 1.200 gr alan bebek de normaldir. Anneler standart bir 1 kg rakamına takılıp, bebekleri ilk ay 800 gr. aldı diye (eğer doktoru önermediyse) mama takviyesine başlamayı düşünmemelidir. Anne sütü ile gelen aşırı kilolar varsa, 1 yaştan sonra bebek yürümeye başladığında (ailede genetik bir obezite yoksa) kolaylıkla atılır, önemsememek gerekir. Bebek çok kilo alıyor diye emzirmenin azaltılmaması gerekir.
Boy uzaması da yeterli beslenme göstergelerindendir. İlk 6 aylık dönemde 3 ayda 8 cm, ikinci 6 ayda ise 3 ayda 4 cm uzama olur.
Baş çevresi ortalama ayda 1 cm, bir yıl içinde ortalama 12 cm . şeklindedir.
Bebeğin baş çevresi hızlı büyüyorsa bunun beslenmeden bağımsız bir sağlık sorunu ile ilişkilendirilmesi mümkün olabilir. Böyle bir durumda ultrason gibi bir kafa içi görüntülemesi yapılabilir. Ancak baş çevresi gelişiminin fazla olması beslenme ile ilişkilendirilmez. Baş çevresinin küçük kalması ise kafa içi kemiklerinin gelişimiyle, eklem yerlerindeki bozukluklara işaret edebilir.
Burada bahsedilen rakamların hiçbiri kesin kural değildir. Her bebeğin farklı bir büyüme potansiyeli vardır. Annesi babası minyon olan ya da genetik olarak çok hızlı büyümeyen bebekler olabilir. Boy ve kilo birlikte değerlendirilmelidir. Boyu kısa olan bir bebeğin ayda 1200 gr. almasını beklememek gerekir. Gelişimin yeterliliğine tek bir ölçümle karar vermemek gerekir. Bebeğinizin sağlıklı gelişimi hakkında en doğru yorumu, bebeğinizi sürekli takip eden doktorunuz söyleyecektir.
.alıntıdır.