Yaşlara göre mutfak becerileri
Çocuklara yaşlarına uygun görevler vermek, hem güvenlikleri hem de özgüven gelişimleri açısından önemlidir. İşte çocukların hangi yaşlarda hangi mutfak işlerini yapabileceklerine dair örnekler...
9 ay-2 yaş
Minik Gurmelerinizi bu yaşlardan itibaren mutfaktaki harika görüntüler, sesler ve kokularla tanıştırabilirsiniz. Çocuğunuz henüz sizinle yemek pişirecek yaşta olmasa da, onu mama sandalyesine oturtup eline boş bir tencere ve tahta bir kaşık vererek, yanınızda sizi taklit etmesine izin verebilir, gelecekteki paylaşımlarınız için altyapıyı şimdiden oluşturabilirsiniz. 1,5 yaşından itibaren yaşlarına uygun malzemeleri karıştırmalarına izin verin. Onlara o sırada ne yapmakta olduğunuzu anlatın. Emin olun yaptıklarınızı öğreniyor ve bu eğlenceli vakti sizinle paylaşmaktan keyif alıyor.
2-3 yaş
Bu yaşlarda çocuklar motor becerilerini geliştirmek üzerinde çalışmaktadır. Masayı silmek, önceden miktarı ayarlanmış malzemeleri karıştırmak, fırçayla yumurta sürmek, yiyecekleri soslara batırmak, yufkayı yırtmak, bisküvileri parçalamak, sebzeleri kopararak ayırmak, sosları çalkalamak, sürmek, marulu parçalamak, bezelyeleri ayıklamak, meyveleri, sebzeleri yıkamak, karıştırmak, çırpmak, basit malzemeleri ezmek, kurabiye kalıplarıyla kesmek ve çöpleri çöpe atmak bu becerilerini geliştirmesine yardımcı olacaktır.
4-5 yaş
4-5 yaş grubundaki çocuklar daha karışık görevleri yerine getirmeye başlayabilr. Onlara kuru ve sıvı malzemeleri kaplar ve kırılmaz bardaklarda ölçmeyi öğretebilirsiniz. Hamur karıştırmak ve yoğurmak tam onlara göredir. Otları parçalara ayırmak, armut-muz gibi yumuşak meyveleri çocuk bıçaklarıyla doğramak, sofrayı kurmak ve kaldırmak, kırılmaz tabakları yıkamak, kırıntıları toplamak gibi görevleri önerebilirsiniz.
6-8 yaş
6-8 yaşlarda yukarıdakilere ek olarak tarifleri okumak ve takip etmek, kullanılacak malzeme ve mutfak aletlerini çıkarmak, çırpmak, güvenli bir araçla rendelemek, soymak, yumurta kırmak, çocuk bıçakları ile orta sertlikte sebze ve meyveleri kesmek, küçük ölçeklerdeki malzemeleri ölçüp tartmak, bulaşıkları yıkamak ve malzeme ve aletleri yerine kaldırmakta size yardımcı olabilirler. Çocuğunuz mutfakta kendinden emin ve rahat hissedip, okumaya başladığında size menü önerilerinde bulunmaya, hatta sizin için yiyecekler hazırlamayı önermeye başlayabilir. Bu öneriler çoğunlukla tatlılardan ya da daha önce deneyip beğendiği yiyeceklerden oluşacaktır. Eğer yemek kitabından hazırlaması zor ve uzun süren çok malzemeli bir yemek seçerse, onu reddederek heyecanını kaybettirmeyin. Deneyimsizliğinin altını çizmek yerine, malzeme ve zaman kısıtından söz ederek hazırlaması daha pratik bir tarife yönlendirmeye çalışın.
9-12 yaş
Bu yaşlarda bile mutfakta sizin gözetiminiz altında olması gereken çocuğunuz artık bir tarifin uygulanmasında başından sonuna kadar size yardımcı olabilir. Blendır, rondo, mikser, meyve suyu sıkacağı gibi aletleri kullanabilir. Doğrama, ezme, kesme konularında ustalaşabilir. Ocak ve fırını güvenli şekilde, yine gözetiminiz altında kullanmaya başlayabilir. Bulaşık makinesini doldurup boşaltmaya yardım edebilir.
Ergenlik dönemi
Bu yaşlarda çocuğunuzun gelişen bağımsızlığına destek olmak için size yemekte yardımcı olması yerine yemek kararlarını kendisinin alıp uygulamasını, ve sizin ona yardımcı olmanızı önerebilirsiniz. Mutfakta kendine güvenlerinin gelişmesini desteklemek amacıyla bir öğünün planlaması ve hazırlanmasını ona bırakabilirsiniz. Alışveriş listesini hazırlamasını ve alışverişi yapmasını teşvik edebilirsiniz. Kendinden küçük arkadaşlarına ya da kardeşine yemek hazırlamayı öğretmesini sağlayabilir ve yaratıcı tarifler geliştirmesine izin verebilirsiniz.
.alıntıdır.