hımm
top anne ve babada değil mi?
hımm
top anne ve babada değil mi?
Ve ben alıp başımı gidince akşamları
İçinde yorgun düştüğüm bahçemden dışarı,
Biliyorum; her yol götürür beni o yöne
Yaşanmamış hayatların tersanesine...
keşke sınıf tekrarı yapabilseler. bana bu bir çözüm gibi göründü. acaba zeka iki yıl geriden de olsa aynı hızla gelişiyor mu, yoksa gelişimde yavaş olup yıl yıl daha mı geri gidiyor? merak ettim..
Rabbim...
Benliğimin gururundan uzak eyle beni...
AMIN...
Konuyu bu kadar geç fark etmemize çok üzüldüm. Çocuğu için uğraşan, araştıran bir anneye yardımcı olamadık Geç de olsa belki bundan sonra bu konuda bilgi arayanlar için paylaşımlar yapmamız yerinde olur. Teşekkürler [MENTION=93981]GÜL JİYAN[/MENTION]; .
Bu tür farklı gelişen çocuklar içerisinde bir yandan düşününce şanslı bir grup normal altı donuk zekaya sahip çocuklar. Çünkü geç öğreniyor ama öğreniyor. Bir yandan da şanssız. Çünkü özel eğitim almıyorlar. Oysa ki desteğe ihtiyaçları var. Öğrenebilecek ve başarılı olabilecekken, konuyu açan annemizin örnek verdiği gibi sınıf tekrarı olanağı sağlanmazsa, hiçbir şey öğrenemeden bir üst kademeye geçiyor. Ve kademe atladıkça yaşıtlarından daha geriden gelmesi sebebiyle hem eğitimin faydası olmuyor. Çünkü bir tuğla oturmadan, bir zemin olmadan üstüne başka tuğlalar koymaya, zemini sağlam olmayanbinalar yapmaya çalışılıyor... Bu da çocuğun kendini yetersiz hissetmesine, güvensiz olmasına, arkadaşlarıyla sorunlar yaşamasına, içine kapanık ve mutsuz olmasına sebep oluyor... Bana göre de iki çözüm var. Biri sınıf tekrarı, biri özel destek. Sınıf tekrarını ne olursa olsun yaptırmaya çalışmalı. Veli öğretmeniyle konuşmalı, okula dilekçe verip sınıf tekrarı istemeli. Böyle bir öğrencim olmuştu, ilkokula başlama düzeyinin çok altında olduğu için bir yıl daha okul öncesi eğitime devam etmesini uygun gördüm, aile de onayladı, dilekçe aldım ve devam etti. İlkokulda da bu çok önemli. Diğer çözüm de, madem bu çocuklar özel eğitim alamıyorlar devlet desteğiyle, o halde özel eğitimde tecrübeli biri onunla bire bir ilgilenebilir. Bu branşta olan, özel eğitimde çalışan öğretmenler özel ders gibi evde destek eğitim veriyorlar. Ama işinin ehli, tecrübeli bir öğretmen olması şart. Böyle bir destek alınabilir diye düşünüyorum. Anne, baba da daha yakın ilgilenir, zeka ve dikkat geliştirici bir çok oyun, oyuncak ve çalışma var piyasa da, bunlardan edinip çocuğu desteklerse, belki tamamen yaşıtları gibi olamaz ama onlara daha yakın yürür.
peki otizmli çocuklarla ilgilenildiğinde zeka puanı 20 puan arttığı gibi donuk zekalıların zeka puanı da artar mı?
Ve ben alıp başımı gidince akşamları
İçinde yorgun düştüğüm bahçemden dışarı,
Biliyorum; her yol götürür beni o yöne
Yaşanmamış hayatların tersanesine...
eğitimde 2 yıl geriden takip edermiş çocuk
ama aradaki fark kapatılabilir mi bilmiyorum
Ve ben alıp başımı gidince akşamları
İçinde yorgun düştüğüm bahçemden dışarı,
Biliyorum; her yol götürür beni o yöne
Yaşanmamış hayatların tersanesine...
meltem öğretmenime birebir katılmaktayım.
öncelikle bireysel eğitimin şart olduğunu düşünüyorum her ne kadar donuk zeka desekte halkımız bu durumu farklı algılamakta ebeveynler dahi çocuklarının bu durumundan ümidi kesmekte. halbuki öğrenme güçlüğü yaşayan bu çocuklar için özel eğitim kurumlarında veya ilkokullarda destek amaçlı eğitimler verilebilinir. ki zaten bazı özel eğitim kurumlarında öğrenme güçlüğü çeken ve donuk zeka diye adlandırılan çocuklar için kısmı eğitimler verilmekte bu çocuklar için normalin altında olan zekasını güçlendirmek ,algı ve hatırlama gücünü arttırabilmek için çalışmalar yapılmakta.(yani ailer için düşünülebilinir)
(özel eğitim; her alanda kişiye bireysel destek verebilmektir)
dolayısıyla özel eğitime ihtiyaç duymamaktadır. sözüne katılmamaktayım.
aradaki fark sürekli yenilenilebilinir zeka eğitimi ile kapatılabilinir.
böyle bir eğitim biçimi yok elbette, fakat aileler çocuklarının aldıkları bu yardımları ve eğitim sürecini, sürekli ve yenilebilinir hale getirir ise aradaki fark kendini belli etirebilcek kadar kapatılabilinir.