Çocuk neden küfür eder?
1- Bazı çocuklar anne ve babadan yeterli ilgi görmediğinde sırf dikkat çekmek için küfür etmeyi seçebilir.
2- Çocuklar için yetişkinleri şaşırtmak rahatsız etmek eğlenceli olabilir. Bu sebepten bazen anne-babanın onaylamadığı rahatsız olduğu tavırlar onlar için son derece eğlencelidir küfürlü kelimeler de bunlardan biridir.
3- Bazıları için kötü söz söyleme bir savunma mekanizması olabilir. Küfür edilmeyen bir sosyal çevrede yetişen çocuklar isyan ederek bir nevi bağımsızlıklarını göstermek isterler.
4- Çocuklar yetişkin olduklarının ispatı için ya da sırf yetişkinlere özendikleri için küfürlü kelime kullanırlar. Bu şekilde büyüdüklerini yetişkin olduklarını kanıtlamaya çalışırlar.
5- Küçük çocuklarda tuvalet banyo konuşmaları çocuklarda bir tür çocuksu aseksüel zevk alma durumu ortaya çıkarmaktadır. Bu daha ziyade cinselliği keşfetmek aşamasında olan çocukların kendilerini ispat etme davranışları olabilir.
Küfür eden çocuğa karşı nasıl davranmalı?
1- Çocuğunuz için hayattaki en önemli taklit modeli sizsiniz bu sebepten öncelikle sizin küfürlü ve kötü anlamalar içeren sözcükler kullanmamanız gerekmektedir. Sizin seçimleriniz çocuğunuz seçimlerini etkiler bunu unutmamanız gerekir.
2- Çocuğunuz size veya başkalarına karşı lığını öfkesini dile getirebilmeli; bu sebepten ona hoşlanmadığı ya da mutsuz olduğu durumlarda ‘bunu açıkça istemiyorum üzüldüm mutsuzum sevmedim öfkeliyim’
vb. gibi kelimelerin anlamını anlatarak küfür yerine bu kelimeleri kullanmasına teşvikte bulunun.
3- Çocuk küfür içeren kelimeler kullandığında asla ona gülmeyin çünkü bu onu onayladığınızın bir göstergesi olabilir. Çocuk sırf sizin hoşunuza gittiğini düşündüğünden ve her söylediğinde sizin güleceğinizi bildiğinden dolayı davranışı tekrarlayacaktır. Bu durumda kesinlikle olumlu tepkiler içeren davranışlarda bulunmayın.
4-"Dilsizlik Oyunu": Ana-babalar böyle durumlarda olmaktan çok sessizlik oyunu oynayarak çocuğu yönlendirebilirler. "Senin kullandığın kelimenin anlamı nedir? anlamıyorum" denilerek çocuktan yanıtlaması istenir. Bu şekilde yanlışla doğruyu ayırt etmesi sağlanır.
5- Yaratıcı uğraşlar yazınsal faaliyetler spor
vb. Yaratıcılığı artırıp kötü söz kullanımını engeller. Ayrıca tekerleme fıkra masal şiir ezberlerse dilediği zaman bunları kullanır ve küfürlü kelimeleri seçmesine gerek kalmaz.
6- Eğer çocuğunuzu döverek bağırarak tehdit ederek cezalandırırsanız çocuğunuz bu kelimeleri yakalanıp cezalandırılmamak için gizlice kullanmayı öğrenir.
Uygun olmayan bu sözcüklerin yerine uygun kabul edilebilir sözcükler kullanması için çocuğu bilgilendirmek gerekir.Çocuk olumlu sözcük kullandığında çocuğun övülmesi teşvik edilmesi gerekir.
ALINTIDIR