Bazı çocuklarda ısırma alışkanlığı görülebilir. Sabırlı davranarak onu bu alışkanlıktan vazgeçirebilirsiniz
Yeni yeni yürümeye başlayan çocukların hemen hemen hepsi en az bir kere olsun birilerini ısırmayı denerler. Çocuklar 1 yaşını geçtikten sonra yaşamlarında çok hızlı değişimler yaşamaya başlarlar. Yürüme, koşma, konuşma, kendi kendini besleme…v.b.Konuşma çalışmaları aşamasında kendini istediği gibi ifade edemeyen ve çevresini yönetebilme konusunda yetersizliğini hissederek hayal kırıklığına uğrayan çocuklar dişlerini kullanmayı tercih edebilmektedir. Ayrıca çocuklar iyi bir ısırığın her zaman tepki aldığını ve ısırma sonrasında istediği şeyin gerçekleştiğini görürlerse bir sonraki durumda da ısırmayı kullanabilmektedirler.
Bazen çocuklar masum nedenlerle bile ısırabilirler. Meraklı çocuklar arkadaşlarının omzunun tadını merak edebilir. Sevecen bir çocuk için ısırmak seni seviyorum demenin kendine özgü bir şekli olabilir. Isırmanın bir nedeni de sadece sizden gördüğü bir hareketi taklit etmesi de olabilir! Bu yaşlardaki çocuklar çevrelerindeki uyaranlardan etkilenirler ve heyecanlanarak kontrollerini kaybedebilirler. Bu durum birilerini ısırma ile de sonuçlanabilir.
1,5 – 3 yaş Dönemi çocuğun yeni duyguları tanımaya başladığı bir dönemdir. Ve bu duygularla nasıl başa çıkacağını bilmemektedir. Bu durumda tek bildiği yöntem olan ısırma, vurma, bağırma ve ağlamayı kullanacaktır. Ancak bu dönemin çocuğun normal gelişim dönemi olduğunu ve belirli bir süre sonra geçeceğini unutmamak gerekir.
Anne baba olarak bu durumu istememeniz son derece doğaldır. Peki bu durumda neler yapılabilir ve çocuklar ısırmaktan nasıl vazgeçer ;
-Çocuğunuz sizi ısırdığında sizde onu ısırarak ya da bağırarak karşılık vermeyin.Çocuğunuza nasıl bir şey olduğunu göstermek için bile ısırmanız yardımcı olmayacaktır.Isırılmak onu incitip korkutabilir,ama onun tekrar ısırmasın engellemez.
-Çocuğunuz her ısırdığında ona kararlı biçimde ”Lütfen ısırma.Isırmak acıtır.Kimsenin canını acıtmamalısın” deyin ve dikkatini başka oyun ya da oyuncaklara çekin.
-Isırmadan önce verdiği belirtilere dikkat ederek onu daha ilk adımda durdurabilirsiniz.
-Çocuğunuz kızgın olduğunda yapabileceği başka fırsatlar sunun.Örn:eline oyuncak verin.
-Çocuğunuzun dişi çıkıyorsa diş kaşıyıcıları,havuç ya da salatalık onu rahatlatabilir.
-Diğer çocuklarla bir arada zaman geçirmesini sağlayın.
Psk.A.Özlem KOCABEY