Hayali Arkadaş


Çocuğunuz sanki yanında biri varmış gibi onunla konuşuyor, ( veya oyuncak bebeği, ayısı v.b. ile ) onunla oyunlar oynuyorsa çocuğunuzun bir hayali arkadaşı var demektir.
Hayali arkadaş normal gelişimin bir parçasıdır bu yüzden anne ve babaların böyle bir durumda hemen endişe etmemeleri ve aşırı tepki vermemeleri gerekir.
Çocuklar yaşamlarında karşılarına çıkan problemlerle başa çıkamadıklarında veya oynadıkları oyuncaklar onlara yetmemeye başladığında kendilerine hayali arkadaşlar yaratabilirler.
Bazı çocukların çok sevdiği oyuncakları ( bebek, ayıcık v.b.) hayali arkadaşları olurken bazılarının ise görünmeyen hayali arkadaşları vardır.
Hayali arkadaş çoğunlukla 3-6 yaş dönemi çocuklarında görülür ve tek çocuklarda hayali arkadaş görülme olasılığı daha yüksektir.Çocukların çoğu 5 yaş civarında hayali arkadaşlarını bırakırlar.Eğer hayali arkadaş 6 yaş civarında hala devam ediyorsa bir uzmandan yardım istemekte fayda vardır.
Bazen çocuklar yaptıkları olumsuz davranışları hayali arkadaşlarına yükleyebilirler ve bu davranışlardan hayali arkadaşlarını sorumlu tutabilirler.Bu durum aile ortamının çocuğun duygularını ifade etmesi için müsait bir ortam olmadığının bir göstergesi olabilir.Bazen de çocuk hayali arkadaşını yalan söylemek için kullanabilir.Bunun nedeni ise çocuğun sadece olumlu davranış gösterdiğinde anne ve babası tarafından sevileceğini düşünmesi olabilir.
Böyle bir durumda anne ve baba olarak çocuklarımıza onların olumsuz davranışlarını sevmediğimizi fakat onları çok sevdiğimiz mesajını vermemiz gereklidir.
Çocuğun hayali arkadaşlarına karşı olan davranışları, konuşma biçimi ve söylediği sözler anne ve babalar için çocuklarının problemlerini çözmede anahtar görevi görürler.
Bu yüzden hayali arkadaş reddedilmemeli , anne ve babalar tarafından çocuklarını anlamak için kullanılmalıdır. Fakat bu hayali arkadaşları ile her oynadıkları an çocukların yanına gidip onlarla oynamamız gerektiği anlamına gelmez tam tersine anne ve babalar çocuğun hayali arkadaşı ile oynadığı oyunlara sadece çocuklar isterse dahil olmalıdırlar ve dahil oldukları oyunlarda da kontrolü ve kuralları çocuğa bırakmalıdırlar.Aksi takdirde çocuk oyunu sürdürmek istemeyebilir.Normal yaşamda da çocuk istemediği sürece hayali arkadaş günlük aktivitelere dahil edilmemelidir.
Hayali arkadaşların çocuklara birtakım olumlu etkileri de vardır.Örneğin ; hayali arkadaşlar çocuklara farklı rolleri deneyimleyebilme, sosyal becerileri pratik etme ve geliştirme fırsatını verir aynı zamanda çocuklara korku, kaygı ve öfke gibi olumsuz duygularıyla baş etmeleri konusunda da yardımcı olur.
Her çocuk yaşıtlarıyla birlikte olarak sosyalleşmeyi öğrenmelidir fakat her insanın olduğu gibi çocukların da kendi başına zaman geçirmeye ihtiyaçları vardır.Günlük hayatta çocuklarınız kendi arkadaşlarıyla oyunlar oynuyor, onlarla birlikte vakit geçiriyor ve aynı zamanda hayali arkadaşı ile oyunlar oynuyorsa endişelenecek bir durum yok demektir.Fakat çocuğunuz hayali arkadaşından ayrılamıyor, her gittiği yere onunla gidiyor, bütün aktivitelere onu dahil ediyor ve kendi arkadaşları ile oynamayı reddediyorsa aynı zamanda yalnız kalma durumu giderek artıyorsa mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır.



Psikolojik Danışman Begüm Kodalak


.ALINTIDIR.