İNATÇI ÇOCUK NASIL EĞİTİLİR ?


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

İNATÇI ÇOCUK NASIL EĞİTİLİR ?

  • #1
    Gizem ÇELİKKOL (gigy) - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10.Mart.2010
    Nereden
    İSTANBUL/EYÜP
    Mesajlar
    13,558
    @Gizem ÇELİKKOL (gigy)



    İNATÇI ÇOCUK NASIL EĞİTİLİR ?





    İNATÇI ÇOCUK

    Anne ve babaların içinden güçlükle çıktığı bir durumdur. Çocuğun inatlaşması illaki dediğim dedik deyip, istediğini yaptırması ebeveynleri zor durumda bırakır. Çocuklarda inatlaşma davranışı 2–4 yaş arasında daha sık görülür. Ancak genelde inatlaşma her yaş döneminde görülebilir. Çünkü çocuk bir birey olduğunun farkına varmaya başlar. Bunu da her konuda fikir ayrılığı yaparak ve söylenenlere uymamakla gösterir. Bağımsızlıklarını ortaya koymak için inatlaşma sürecine girer. Çocuk kendini yeniden keşfettiği için bu durum normaldir. Sürekli ailesiyle ve çevresindeki kişilerle fikir çatışması yaşayabilir. Öncelikle anne ve babalar çocuklarının gelişim dönemlerini iyi bilmeli ve bu dönemin özelliklerini öğrenip ona göre bir tutum sergilemelidir.

    Böylece karşılaşılan sorunlarda anne ve baba nasıl davranacağını kolaylıkla bilir. Çocuklar her dönemde farklı hareketler sergiler ve birbirinden farklı kişiliklere bürünebilirler. Bu durum anne ve babayı oldukça rahatsız eder. Çocuğunun istediği bir kişilikte olması hatta kendisinin kopyası olmasını isteyen anne ve baba çocuğun bu bağımsız halini elbette istemeyecektir. Bazen çocuk neyi istediğini bile bilmeden, farklı fikirler sunup insanlarla inatlaşacaktır. Bu durum da bağımsızlığını kazanmak isteyen bir çocuğun, kendi istediğini yaptırmaktan başka bir şey değildir.

    Çocuklarda İnatlaşma

    Çocuk bağımsızlıkla beraber dünyayı keşfetme merakı içine düşer. Bazen ebeveynler çocuğun neyi isteyip istemediğini bile anlayamazlar. Çünkü bu dönemde çocukların fikirleri oldukça hızlı değişir. Zaten inatlaşmanın altında ilk önce bağımsız birey olma, daha sonra dünyayı keşif merakıdır. Ailelerin çocukların inatlaşma karşısında nasıl bir tutum sergileyecekleri çok önemlidir. En iyi yol çocuğun istenmeyecek bir davranış yapmak istediğinde çocuğun dikkatini dağıtmaktır. Çocuk halen vazgeçmeyip inadından aynı hareketi yapmak istiyorsa bu sefer anne ve baba çocukla konuşarak uzlaşmaya çalışmalıdır. Çocuk bu dönemde tek bir amaçla hareketlerini yapar. Amacı söylenenlerin tam tersini yapmaktadır. Hep kendi istediği yapmak, fikirlerini savunmak ve bağımsız bir birey olduğunu ispatlamaktır. Ancak birçok ebeveyn bu durumu bilemediği için çocuk ile tartışarak, çatışmaya girerler. Bu alışkanlık haline getirilirse ileri yaşlarda da çatışmalar ve tartışmalar devam eder. Sorunlar şiddetle çözülmeye çalışılır. Gereksiz yere hem çocuk hem de ebeveynler yıpranırlar. Ne olursa olsun çocuğa anlayış ve şefkat göstermeniz gerekir. Onu sevdiğinizi hissettirin. Bu onun güvenini arttırır. Çocuk bir konuda inatlaştığında tepkisini her seferinde farklı gösterir. Her zaman verdiği tepkiler ağlamak, yerlere yatarak tepinmek, bağırmak ve nefesini tutmak gösterdiği tepkilerdir. Her şeyi ben biliyim, ben yapıyım ister. Zaten her zaman da o haklıdır. Belli bir yaşa kadar çocukta inat normaldir. Ancak durumun devam etmesi bir sorunun işaretidir. Çocuk her şeye sahip olmak ister, her şeyin ona verilmesi, alınması onu mutlu eder. Özellikle kız çocukları annelerinin eşyalarını karıştırmayı, her şeyi istediği gibi kullanmayı, parfüm sıkıp süslenmeyi sever. Annesi gibi olmak ister. Topuklu ayakkabı ve makyaj malzemeleri onun için vazgeçilmezleridir. Erkek çocukları ise tıraş köpüğünü yüzüne sürer, babası gibi davranmak ister ve kravat bağlamaya çalışır. Çocuk bu dönemde kararsızlık yaşar. Bir ister, bir istemez durumundadır. Anne ve babanın yapacağı en iyi şey sabredip, bu dönemin geçmesini beklemektir.
    Ancak yapılacak bazı davranışlarla çocuğun inatlaşması engellenebilir.

    İnatçı Çocuğa Nasıl Davranılmalı? İnatçı çocuk nasıl eğitilir?

    · Çocuğun inadına karşılık ilk olarak anne ve babanın da inatçı bir tutum göstermemesi gerekir. Çocuğa inadı yüzünden ceza verilmemeli ve baskı yapılmamalıdır.
    · Daha sonra soğukkanlılığınızı ve sakinliğinizi korumaya çalışın. Öfkeli bir tavır takınmayın, yumuşak bir ses tonuyla konuşmaya çalışın.
    · Onun çocuk olduğunu ve bu durumun geçici olduğunu unutmayın
    · Çocuğa kararlı ve tutarlı samimi bir tavırla yaklaşın. İlk önce istediği bir şeye hayır deyip sonra evet demeyin. Kararlarınızda net olun.
    · Çocuğunuz bir konuda inatlaşmaya başladığında üstüne gitmeyin, baskı yapmayın. Sakinleşmesini bekleyin. Daha sonra çocuğun ilgisini başka yöne çekmeye, başka işlerle uğraşmasını sağlayın.
    · Çocuğa istediği şeyi neden yapamayacağınızı açıklayın. Çocukla konuşmak hem onu hem de sizi rahatlatacaktır.(AĞLADIĞI ZAMAN SUSMASI İÇİN HER İSTEDİĞİ YAPTIRILMAMALI VE MUTLAKA ÇOCUĞUNUZLA GÖZ TEMASI KURARAK KONUŞUNUZ BU DAHA ETKİLİ OLACAKTIR.)



    ALINTI
    ÖnceOkulÖncesi

  • #2
    Kübra AKÇİMEN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16.Haziran.2009
    Nereden
    umut şehrii
    Mesajlar
    16,879
    @Kübra AKÇİMEN







    bilgiler için teşekkürlerr gigy...

  • #3
    Gizem ÇELİKKOL (gigy) - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10.Mart.2010
    Nereden
    İSTANBUL/EYÜP
    Mesajlar
    13,558
    @Gizem ÇELİKKOL (gigy)







    ne demek rica ederim
    ÖnceOkulÖncesi

  • #4
    Cemile ÖZTÜRK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16.Mart.2009
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    32,893
    @Cemile ÖZTÜRK







    Teşekkürler bilgiler için
    c i m i



    "Ben çocukken annem bana hep hayatın anahtarının mutluluk olduğunu anlatırdı. Okula gitmeye başladığım zaman, sınavda bana "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diye sordular. Ben de onlara "Mutlu olmak istiyorum" diye cevap verdim.
    Onlar bana, soruyu anlamadığımı söylediler. Ben de onlara, asıl onların hayatı anlamadıklarını söyledim. "

    John Lennon

  • #5
    Gizem ÇELİKKOL (gigy) - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10.Mart.2010
    Nereden
    İSTANBUL/EYÜP
    Mesajlar
    13,558
    @Gizem ÇELİKKOL (gigy)







    rica ederim
    ÖnceOkulÖncesi

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. İNATÇI ÇOCUĞUMLA NASIL BAŞA ÇIKABİLİRİM?
      Konu Sahibi Meryem DURMUŞ (ermer) Forum Bilinçli Anne-Baba Olma Rehberi
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 09.Nisan.2011, 13:13
    2. ÇOCUK ŞENLİĞİ PROGRAMI NASIL YAPILIYOR..
      Konu Sahibi deryaöğrt Forum ÖĞRETMEN ETKİLEŞİMİ
      Cevap: 13
      Son Mesaj : 03.Nisan.2011, 21:36
    3. ÇOCUK HAKLARINI NASIL KORUYABİLİRSİNİZ????
      Konu Sahibi d kara Forum KADINCA
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 12.Ağustos.2010, 14:18
    4. YAKIN AKRABA ÖLÜMÜNDE ÇOCUK OLUMSUZ PSİKOLOJİK DURUMDAN NASIL KURTULUR?
      Konu Sahibi Meryem DURMUŞ (ermer) Forum Bilinçli Anne-Baba Olma Rehberi
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 24.Kasım.2009, 20:54

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş