Deneyin Adı: Patlayan Yanardağ
Deneyin Amacı: Çocuklara yanardağ patlamasının nasıl gerçekleştiğini anlatma
Deney Türü: Gösteri Deney
Deney Araç-Gereçleri:
*Gazete vb. malzemeler kullanılarak hazırlanmış yanardağ maketi(Fon kartonundan da yapabilirsiniz.)
*Su
*Sirke
*Karbonat
Hazırlık Aşaması:
Çocuklarla yanardağ hakkında neler bildikleri üzerine konuşulur.Ardından bir yanardağ resmi gösterilir ve resim üzerinde göstererek yanardağların nasıl oluştuğu hakkında kısa bir bilgi verilir.
Çocuklara, dünyanın yuvarlak olduğu bilgisi hatırlatılarak dünyanın merkezi hakkında bilgi verilir.Dünya merkezinin çok sıcak olduğu ve burada kırmızı renkte ve çok kızgın bir sıvının olduğundan bahsedilir.Bu sıvının bazı zamanlarda dünyanın merkezinden ,dünyanın yüzeyine,yani bizim yaşadığımız bölgeye çıkmak istediğini ve bunu yanardağlar sayesinde gerçekleştirdiği anlatılır.”Resimde de gördüğünüz gibi kırmızı renkte ve çok sıcak olan sıvının yanardağın ağzından dışarıya doğru dumanlar çıkararak akmaya başlamış.Duman ne zaman olur?Ateş yandığı zaman değil mi? İşte buradan bu sıvının ne kadar sıcak ve tehlikeli olduğunu anlayabiliriz.” denir.
Ardından eğitimci, “Şimdi hep birlikte bir yanardağ oluşturmaya ne dersiniz?” diyerek deneyin uygulanmasına geçilir.
Uygulama Aşaması:
Eğitimci,gazete kağıdı,plastik şişe ve grapon kağıdı kullanılarak hazırlanmış olan yanardağ maketini çocukların görebileceği bir yere koyar ve çocukların incelemesine fırsat verir.
Çocuklar maketi inceledikten sonra eğitimci deneyi uygulamaya başlar.Öncelikle çocuklarla deney malzemeleri üzerine konuşulur.Örneğin çocuklara karbonatı göstererek, “Sizce bu ne olabilir? ,Neye benziyor?” türünden sorular sorar.Bu işlemi sirke için de tekrarladıktan sonra yanardağ maketinden içeri (maketin içinde plastik bir şişe bulunuyor) ilk olarak suyu,ardından karbonatı ve son olarak da sirkeyi döker.Sirke ile karışan karbonat, yanardağ gibi köpürerek püskürür.
Not:Karışımın kırmızı rengi vermesi için karışıma kırmızı renkte boya katılabilir.