Kolay bulunan malzemelerden, üzerinde yazılar olan hoş bileklikler yapabilirsiniz.
Malzemeler şunlar;
1. Plastik şerit (Bu kolileri sardıkları plastik şeritlerden, yoğurt kaplarındaki esnek tutacaklardan, plastik-asetat dosyalardan vs yapacağınız şeritlerden herhangi biri olabilir)
2. Kalın beyaz iplik ve renkli ince iplik.
3. Makas, selobant, kağıt-kalem, dikiş iğnesi, iplik geçirici.
İlkin, plastik şeritten bileğimize uygun bir ölçü alıp keselim. Bu ölçü, bileğimizin çapından 1,5-2 cm kadar daha fazla olacak şekilde alınmalı. Şeriti kestikten sonra uçlarını makasla yuvarlatalım ki, bileğimizi rahatsız etmesin. Şeriti düz bir zemine koyalım ve iki ucundan bu zemine bant ile yapıştıralım. Kalın beyaz pamuk iplikten, şeritin boyunu 20 cm aşacak şekilde birbirine eşit 6-7 parça hazırlayalım. Bu parça sayısı seçtiğiniz ipin ve plastik şeridin kalınlığına göre artabilir. Ama en iyisi, en az 6 parça ip kullanmak olacaktır. Bu şekilde, yazı karakterleri için kendilerini gösterecek askari sayıya ulaşmış oluyoruz. Kestiğimiz iplik parçalarını yanyana, fazla gerdirmeden, birer birer, düz zemine bant ile sabitlediğimiz şeridin üzerine tam ortalayacak şekilde koyalım. İplerin hepsini, şeridin iki ucunda bantlayalım.
sabitleyelim. Renkli ipliğimizi, dikiş iğnesine takalım. Burada kullanılan ipliğin ince olması, sarma işlemini uzatmakta fakat sonucu güzelleştirmekte. Sizin için yaptığım örnekte, bir an evvel bitirmek isteyecekler için hızlandırılmış ikinci bir yol kullandım. Bunun için, ipliği olabildiğince uzun tutun mesela 2-3 metre (ben mantık adamıyım diyenler tur sayısına göre hesap kitap yapsınlar) bunu ikiye katlayın, şimdi iğneye bir iplik takıcı ile ipliği geçirin sonuçta dört ince kattan oluşan bir ip elde ettiniz. Bu sarma işlemini hızlandıracak. Siz daha fazla kat yada daha kalın bir iplik ile bunu deneyebilirsiniz. Kalın ipleri bantla şerite sabitlediğimize göre, şeriti yapıştırdığımız düz zeminden çıkarabiliriz. İğne ile şeridin bir ucundan 1,5-2 cm içeriden, şeride iki delik açın ve bu delikten ipliği iğne ile geçirin. Böylece ipin başlangıcını sabitlemiş oldunuz. İpi bu deliklerin üzerini örtecek şekilde şeritin etrafından dolamaya başlayalım ve yazı karakterlerinin başlayacağı tahmini noktaya gelinceye değin, bunu devam ettirelim. Ne yazmak istediğimize karar verelim. Bu yazıyı, dilerseniz kalem kağıda aktarıp, bunun kılavuzluğunda işimize devam edebiliriz. Yazının harf sayısı, sarma işlemini nerede bitireceğinize karar vermeniz açısından önemli. @ işareti gibi karmaşık harfler seçtiyseniz, 6 parça kalın iplik yerine, 10-11 parça ince ve iplik tercih etmenizde fayda var. Harfli kısıma başlayınca, harfin herbir çizgisi için kalın iplerin üzerinden değilde, altlarından geçirelim (kilim dokumak-örmek gibi). Bazı noktalarda, sadece bir yada iki kalın ipliğin altından, diğerlerin üzerinden geçmek durumunda kalabileceksiniz. Harfler arası boşluklar için ise, yine kalın ipliklerin üzerlerinden sarmanız yeterli. Bu şekilde yazıları oluşturduktan sonra, yine bir miktar sarmaya devam edin
bittiği noktada, başta yaptığınız gibi iki delik açın ve bu deliklerden ipinizi geçirerek sabitleyin. İplik boyunun yetişmeyeceği kesin. Zaten çok uzun iplikte dolanarak başınıza bela olur. İpliğin yetişmediği yerde, iğneden kopartın ve iğneye takacağınız bir ek hazırlayıp kör düğümleyin. Bu düğümün; şeritin bileğinize gelecek alt kısmına denk gelmesini sağlayın. Gelmezse, koparıp tekrar denk gelecek şekilde düğümleyin. Bu düğümlü noktayı, bir sonraki sefer doladığınız iple üzerinden geçerek örtün.
Böylece ön yüzde bir pot kalmamış olacak. Kalın iplerin artan saçaklarını, saç örgüsü yapın ve uçlarını kör düğümleyin. Bu kısımlardan bileğinize bağlayabilirsiniz.
Alıntıdır
Tak takıştır,yap yapıştır.Analara,bebelere gel vatandaş geeeel