OYUN VE HAREKET ETKİNLİĞİ (SDA=>A:1 K:1; SDA=>A:11 K:4)
Isındırıcı Oyun
Çocukların oyundan önce biraz ısınması için esneme hareketleri yaptırılır. Önce çocuklara “hadi çocuklar şimdi kocaman bir halka olalım ve aramızı biraz açalım” denir. Yapılacak hareketler sırayla şöyledir:
_ İlk başta eller bellere koyulur ve ayaklar omuz hizasında açılır. Önce sağa 4 defa, sonra sola 4 defa daire çizilerek beller hareket ettirilir.
_ İkinci harekette eller bellere tekrar koyulur ve ayaklar omuz hizasında açılır. Omuzlar önce 4 defa sağa sonra 4 defa sola hareket ettirilir.
_Üçüncü harekette çocuklara “hadi çocuklar şimdi yukarı zıplayarak elma topluyormuş gibi yapalım.” denir.
Isınma hareketleri yapıldıktan sonra “çocuklar şimdilik yeter bu kadar. Şimdi oyun için hazırlık yapalım” denilip oluşturulan halka bozulmadan hareketli oyunun kuralları anlatılır.
Hareketli Oyun
• Öğretmen “renk oyunu”nun kurallarını açıklar. Çocuklar halka olurlar. Bir ebe halkanın ortasında durur. Çocukların arkalarına renk kartları takılır. Her renkten iki çocuğa takılır. Çocuklar halkanın etrafında öğretmenin verdiği yönergelere göre yürürler. Öğretmen bir renk söyler. Aynı renge ait iki çocuk ebeye yakalamadan yer değiştirirler. Oyun böyle devam eder. Yakalanan çocuk ebe olur.
• Ortaya geçer. Renk kartını ebeye verir. Oyun bu şekilde çocukların ilgi sürelerince oynanır.
Dinlendirici Oyun
Hareketli oyun birkaç defa oynandıktan sonra dinlendirici oyun için hazırlık yapılır. Çocuklara “biliyor musunuz çocuklar dünyanın uzak bir ülkesinde çok gizli bir şehir bulunmuş. Bu şehir çok eski zamanlardan kalmaymış ve şu an kimse yaşamıyormuş. Şu an araştırma yapan bilim adamları şehirde çok değişik, olağanüstü şeylere rastlamışlar. Bilin bakalım bu şehirdeki olağanüstü olan şeyler ne olabilir?” diye soru sorularak çocukların fikir üretmesi sağlanır. Ardından öğretmen “çocuklar bilim adamlarının şaşırdığı şey şehrin caddelerinde çok fazla heykel olmasıymış ama ilginç olan asıl şey bu heykellerin kimseye görünmeden arada bir şekil değiştirdikleriymiş. Şimdi biz bu şehirde gezen bilim adamları olalım, sizde bu şehirdeki heykeller olun ve donun. Kimin omzuna dokunsam o ne heykeli olduğunu söylesin ve elini omzundan çektikten sonra tekrar donsun. Ben ne heykeli olduğunuzu sorduktan sonra bana görünmeden şeklinizi değiştirebilirsiniz. Eğer şekil değiştirdiğinizi anlarsam gelip tekrar omzunuza dokunup ne heykeli olduğunuzu soracağım” denir. Ayrıca “şimdi elimdeki düdüğü üflediğimde herkes şehirdeki heykel olsun ve donsun” diye belirtilir. Oyun oynanır ve oyun sırasında tepkiler ölçülür.
Örnek olsun diye yazdım belki işinize yarayabilir.. Kolay gelsin ..