Daha anne karnındayken, bir bebek işitme becerisi kazanır ve seslere tepki vermeye başlar. Anne ve babasının sesini tanıdığını,yüksek sesli müzik dinlenirken rahatsız olduğunu verdiği tepkilerden anlayabiliriz. Hatta anne karnındayken annenin dinlediği sakin bir müzikte onun da sakinleştiğini hepimiz bilmekteyiz.
Çocukların psikomotor,duygusal,sosyal,zihinsel,dilsel ve özbeceri alanlarındaki gelişimlerinin birçoğu okul öncesi dönemde kazanılır ya da geliştirilir. Bu gelişimsel özelliklerin içinde çok önemli bir yere sahiptir müzik.Çünkü müzik sayesinde aynı anda tüm bu saydığımız alanlar birlikte çalışır. Çocuğa bir şarkı öğrettiğinizde, bu şarkıyı birlikte söylerken dilsel, sosyal gelişimini,müzik eşliğinde dans ederken psikomotor becerilerini, duygularını ifade etmesine ortam yaratarak duygusal gelişimini ve şarkı içeriğini anlatarak ,öğrenmesini sağlayarak da bilişsel becerilerini tamamlamasına yardımcı olursunuz.
Ayrıca bir enstrüman çalmanın çocukların zeka gelişiminde büyük bir rol oynadığı (bana göre küçük kas gelişimini tamamladıktan sonra;takriben 7 yaş ) çocuklar üzerinde yapılan deneylerle ispatlanmıştır. Aynı koşullardan gelen,aynı yaş gruplarındaki bir grup çocuğa özellikle klavyeli çalgılar öğretilerek,matematiksel alanda büyük başarılar elde ettikleri yapılan deneylerde gözlenmiştir.
Okul öncesi dönemde müzik alanında yapılabileceğimiz etkinlikler ise şunlardır.
Çocuğun tüm müzik aletlerine dokunarak,nasıl sesler çıkardığını gözlemlemesi.
Boş zamanlarında televizyon izlemek yerine bir müzik aletiyle vakit geçirmesi,onun nasıl çalıştığını anlamaya uğraşması,daha farklı sesler çıkarmak için neler yapması gerektiğini düşünmeye teşvik edilmesi
Evde ve ya okulda yapılan drama çalışmalarında mutlaka müzik kullanılması(Hareketli oyunlarda hareketli müzikler,sakin oyunlarda sakin müzikler(klasik müzik tercihtir)
Çocuğun öğrendiği şarkının mutlaka ebeveyn tarafından da öğrenilmesi ve eşlik edilmesi,hatta sokakta,markette,parkta vs. her yerde birlikte söylenmesi(Amaç: hangi ortamlarda sessiz (piyano) hangi ortamlarda yüksek sesle (forte) söylenebilirliği kavratmak
Mutlaka ve mutlaka ritm çalışmaları...İsterseniz bir enstrümanla ya da evde yapılabilecek basit bir ritm aletiyle bu çalışmalar yapılabilir.
Evde Yapılabilecek Müzik Aletleri
Boş su,süt şişeleri,değişik metalik kutular,karton ya da plastik kutular içlerine farklı bakliyatlar koyularak kapatılır. Üzeri çocukla birlikte süslenir.(Amaç: Minik bakliyatların tiz,büyük taneli bakliyatların tok sesler çıkarması;metalik kutuların,karton kutuların, plastik kutuların farklı farklı sesler çıkarması)
Bir tahta blok üzerine sırayla çakılan çivilerin üzerine farklı boylarda naylon ipler gerilerek bağlanır. İplerin hangi boyda nasıl sesler çıkardıkları dinlenir.
Aynı ebatta su şişeleri içine farklı miktarda su konur ve üfleyerek ve ya metal bir kaşıkla vurarak ses çıkarmaya çalışılır.
Varsa tahta kaşıklar birbirlerine ters çevrilerek ritm tutulur.(Metal kaşıklar da kullanılabilir)
Hicran KILIÇ
Okul Öncesi Eğitimi ve Çocuk Gelişimi Öğretmeni
çocuk sevgisi