Anaokulu Yıllarında Yabancı Dil Eğitimi
Dünyamız globalleşmeye devam ettikçe bizler yabancı dil öğrenimine gün geçtikce daha fazla önem vermekte ve bu konu üzerinde daha fazla enerji harcamaktayız.Yabancı bir dili bilenimiz de bilmeyenimiz de onun bize getirdiği bir çok yararı olduğunu düşünüyor.Peki bu yararlar nelerdir biliyor muyuz acaba? Yabancı dil bilmenin bizlere sunduğu yararları üç farklı gruba ayırabiliriz…
Kişisel yararlar:
Yabancı dil bilen bir insan farklı kültürlerden ve toplumlardan insanlarla iletişim kurabilmekte ve çeşitli bilgi kaynaklarından yararlanabilmektedir.Bu fırsatlar doğrultusunda kendilerini geliştirme ve değişen dünya standartlarına ayak uydurma imkanına sahiptirler.
Zihinsel yararları:
Yabancı dil bilen (çok iyi derecede) insanlar arasında yapılan araştırmalar, yabancı bir dil bilmenin insanın beynindeki olumlu etkilerini bizlere sunuyor.Bu araştırmalar yabancı dil bilen insanlarda kendilerini ifade etme ve problem çözebilme yeteneklerinin oldukça gelişmiş olduğunu gösteriyor.
Akademik Yararları:
Bir çok anne-baba ve eğitimci, yabancı bir dil öğrenmenin çocukların dil ve okuma yeteneği üzerinde olumsuz etkiler bırakacağından endişelenmektedir.Ancak yapılan araştırmalar bu endişelerin yersiz olduğunu bizlere gösteriyor. Ayrıca yabancı dil bilen çocuklar arasında yapılmış olan zeka ve yetenek testleri bu çocukların sahip olduğu yaratıcılık, sözel ifade, pratik çözümler bulabilme gibi potansiyellerinin üst düzeyde olduğunu kanıtlıyor.
En etkili dil eğitimi için en erken yaş!
Bir çok insan farklı yaşlarda yabancı dil eğitimi almasına hatta bu konuda başarılı olmasına rağmen yapılan araştırmalar erken yaşlarda başlanılan yabancı dil eğitiminin en etkili sonucu ortaya çıkardığını gösteriyor. Biyolojik kaynaklı araştırmalar beynin erken yaşlarda çok hızlı geliştiğini ve yedi yaşına kadar bu hızlı gelişimin devam ettiğini, bu süreç içerisinde alınan yabancı dil eğitiminin ana dil seviyesine yaklaştığını göstermektedir. Bu nedenle uzmanlar yabancı dil eğitiminin beyin gelişimi tamamlanmadan yani ergenlikten önce başlaması gerektiğini belirtiyor ve ekliyorlar “beyin gelişimi tamamlandıktan sonra yabancı dil eğitimi başlarsa, cümle kurmada yanlışlar başlıyor ve telaffuzdaki yanlışlıklar ömür boyu devam ediyor”.
Eğitimcilerin ve ailelerin erken yaşlardaki dil eğitimi ile ilgili kaygıları nelerdir?
Yabancı dil eğitimi ile ilgili araştırma yapan uzmanlar araştırmaları esnasında bir çok anne-baba ve eğitimci ile konuşup onlar için de cevapları belirsiz olan soruları tespit etmeye çalışmışlar.Bu çalışmaların sonucunda iki ana soruya odaklanmışlardır.Bunlar:
1)Ana dilinin dışında farklı bir dili öğrenmek erken yaşlardaki çocukların dil gelişimine zarar verir mi?
Bu soruya uzmanlar kesinlikle hayır cevabını veriyorlar, hatta araştırmaların bu sorunun tam tersi bir cevabı ortaya çıkardığını söylüyorlar.Erken yaşlardaki (yani 2-6 yaş evresinde) dil öğrenimi esnasında beyin iki farklı dil öğrenimini birbirinden ayırt etmiyor ve iki dilin gelişimini paralel devam ettiriyor.Bu nedenle çocuğun yabancı dili öğrenmesi ana dilini öğrenmesine engel olmuyor bilakis olumlu etkileri sayesinde çocuğun ana dilini daha kolay öğrenmesine katkıda bulunuyor.
2)Çocuğa erken yaşlarda verilen yabancı dil eğitimi onun dil öğrenmeye karşı eğilimini azaltır mı?
Çocuklar hepimizin bildiği gibi dünyanın en meraklı varlıklarıdır.Çocuklarda var olan bu doğal merak duygusunu dil eğitimi için elverişli hale getirmek tabii ki eğitimcilerin ve anne- babaların elinde.Bunu gerçekleştirirken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta çocuğunuzu yabancı dil eğitimi konusunda fazla zorlamamaktır. Fazla zorladığınız takdirde çocuğunuz yeni bir dil öğrenmekten soğur ya da vazgeçer.
Neler yapabilirsiniz?
•Çocuğunuzun ilgi alanlarını yakalayıp bu ilgi alanlarını dil eğitimi için kullanın.Örneğin çocuğunuz sürekli olarak oyuncak taşıtlarla oynuyor ise bu oyunu dil eğitimine çevirmek için çocuğunuza o taşıtların öğretmek istediğiniz dildeki karşılıklarını söyleyin ve bu oyunu kelime öğrenme oyunu haline dönüştürün.
•Çocuğunuz herhangi bir şey ile uğraşırken ona yabancı dilde konuşmalar (yabancı bir televizyon kanalını açık bırakabilirsiniz) ya da müzikler dinletin.Bu yöntem her ne kadar pasif bir dil eğitimi de olsa çocuklar için gerekli olan kulak dolgunluğu oluşturduğunu söyleyebiliriz.
•Eğer çocuğunuzun öğrenmesini istediğiniz dili siz de biliyorsanız bu dildeki çocuk şarkılarını ya da tekerlemeleri ona öğretmeye çalışın, öğretirken o şarkının ya da tekerlemenin ne anlatmakta olduğunu çocuğunuza aktarmayı unutmayın.Böylece çocuğunuzun sadece ezberlemesini değil aynı zamanda öğrenmesini de sağlarsınız.
•Çocuğunuzun öğrenmesini istediğiniz dili eğer siz de bilmiyorsanız bu durumu ikiniz içinde yaralı hale getirebilir ve çocuğunuzla beraber yeni bir dil öğrenebilirsiniz.çocuğunuzla beraber kelime öğrenme oyunu oynayabilir ve aklınıza gelen her kelime için beraber sözlüğe bakabilirsiniz.
•Yabancı dil öğretimi için kullanılan boyama ya da hikaye kitaplarından ve kasetlerden yararlanabilirsiniz.
•Yabancı dil öğrenme aşamasında olan çocuğunuza sürekli olarak olumlu pekiştireçler vermeye çalışın, onu tebrik edin ve ödüllendirin.
alıntı