Fen Eğitimi İle Çocukların Dil Gelişimini Destekleyin
Anaokulu yillari ve fen egitimi dedigimizde çogumuzun aklina fasulye deneyinden baska bir sey gelmemesine ragmen fen egitimi anaokulu yillarinin en önemli parçasi olmaya devam ediyor. Çünkü fen egitimi çocuklara yasadiklari dünya hakkinda bilgi verdigigi gibi onlarin çevrelerine karsi daha duyarli hale gelmelerine de yardimci oluyor. Bu nedenle egitimciler anaokulu yillarinda verilen fen egitiminin önemli oldugunu sik sik vurguluyor ve aileleri de bu konu da duyarli olmaya çagiriyor.
Yazinin basligindan da anlasilacagi gibi fen egitiminin dil gelisimini destekleyecek yönleri oldugu biliniyor. Uzmanlara göre fen egitimi çocuklarin ilgisini ve egilimlerini anlamak için ideal bir alan oldugu kadar onlarin dil gelisimini destekleyecek önemli özellikler içeriyor. Fen egitimi biz yetiskinler için bile birçok soru isareti içerirken çocuklarin merak ettikleri ve ögrenmek istedikleri seylerin sayisini bile tahmin edemeyiz. Çocuklarin sahibi oldugu merak duygusundan yararlanarak onlara birçok sey ögretebilir, farkli konularda konusma firstalari yaratabilir, çesitli kitaplar okuyarak kelime haznelerini gelistirebiliriz.
Anaokulu ögretmenleri de fen ögretiminin çocuklarin dil gelisimi için çok faydali oldugunu düsünüyor. Çocuklarin fen aktiviteleri esnasinda birçok soru sordugunu ve bu sorularin cevaplarini ögrenmek için çocuklarin kendileri ile sik sik diyaloglara girdiklerini söylüyor birçok ögretmen. Ayrica ögretmenler bu diyaloglar esnasinda çocuklarin kendilerini ifade etme yeteneklerinin gelistigini ve kelime haznelerinin genisledigini önemle isaret ediyorlar.
Egitimciler bu konuda ailelerin de duyarli olmasini istiyor, çünkü okulda alinan egitimin evde desteklenmesi çocuklarin o konuyu daha iyi anlamasi ve pekistirebilmesi için çok önemli. Bu nedenle ailelerinde fen egitimi verirken çocuklara dil gelisimini destekleyecek birçok aktivite yaptirmasini özellikle destekleniyor.
Neler Yapabilirsiniz?
• Çocugunuzun ilgi alanlarini anlamaya çalisin çünkü ilgilendigi bir konu hakkinda beraber yapacaginiz herhangi bir aktivitede çocugunuz hem aktiviteye daha fazla katilim gösterecektir hem de daha fazla sey ögrenecektir.
• Çocugunuzun ilgilendigi konulari belirledikten sonra onlari çocugunuza anlatmak ve konularla alakali çalismalar yapmak için materyaller edinmeye çalisin. Örnegin çocuklar için dizayn edilmis TÜBITAK kitaplari çocuklarinizla beraber yapabileceginiz birçok deneyi sizler için biraraya getirmis.
• Çocuklariniza dogayla ilgili bir seyler ögretebileceginiz mekanlara gitmeye çalisin. Örnegin ormanlar, hayvanat bahçeleri, deniz ya da göl kenarlari ve seralar olabilir... bu mekanlara gittiginizde çocugunuza hayvanlarin isimlerini, vücütlarindaki organlarin adlarini (kanat, kuyruk, pençe...) söyleyin ve nasil yasadiklarini çocugunuza anlatin. Eger gittigniz bu mekanlarda görevlilerden bilgi alma sansina sahipseniz çocugunuzu o insanlarla tanistirmaya ve konusturmaya çalisin.
• Eger çocugunuzu yukarida bahsettigimiz mekanlardan birine götürmek gibi bir sansiniz yoksa ona belgeselleri izleterek farkli hayvanlari ve bitkileri tanitabilirsiniz.
• Ansiklopedilerden yaralanin, bu tip bir aktiviteyle çocugunuzun dil gelisimine yardimci oldugunuz kadar onun okuma-yazma egitimi içinde bir baslangiç yapmis olacaksiniz. (Yazili metinler çocugunuza okuma-yazma egitimi adina görsel bir baslangiç yapmasini saglayacaktir).
• Çocugunuzun konu hakkinda sorularini yanitlamaya özen gösterin. Bilmediginiz sorulari geçistirmek ya da onlara yanlis cevap vermek yerine çocugunuzla beraber o sorunun cevabini arastirmaya çalisin, böylece çocugunuz sizin arastirmaya verdiginiz önemi de anlamis olacaktir. Bu arastirmaesnasinda çocugunuzla konusarak fikir alis verisinde bulunun.
• Çocugunuzla deney yapmadan önce ona sonuçla alakali tahmin yapmasini saglayacak sorular sorun. “Bu yapragi günese koydugumuzda sence yaparagin renginde bir degisiklik olacak mi?” gibi sorular sorarak hem dil gelisimini desteklersiniz hem de onu yaptiginiz aktivite hakkinda düsünmeye yöneltirsiniz.
alıntı