"evin bölümleri" draması..
çocuklara "şimdi ben hepinizin eline çok yapışkan bir madde sürüyorum ama bunu çıkarması çok zor "diyoruz. "diğer elimizi kullanmak yok şimdi herkes sınıfta dolaşarak bunu çıkarmaya çalışsın" bu sırada çocukların bazıları yere sürterek bazıları birbirinin üzerine sürterek ellerini çıkarmaya çalışırlar. Bİr müddet sonra" çıkartamadınız değil mi çünkü bu çok yapışkan ne yapsanız çıkmıyor" "hadi şimdi mutfağa gidelim orda bazı araçlar bulalım elimizdeki yapışkanı çıkarmaya çalışalım" komutu verilir. sonra herkes sınıfta dağılır yine çıkarmaya çalışırlar." evet şimdi söyleyin bakalım mutfakta neyle çıkarmaya çalıştınız." sorusunu sorar burda amaç çocukların mutfakta hangi araçların kullanıldığının farkında olup olmadıklarını görmektir. yapışkan yine çıkmadı salona gidelim, banyoya gidelim, yatak odasına gidelim denilir. hepsinden sonra tek tek neyle çıkarmaya çalıştıkları sorulur. en sonunda ben yapışkanları elinizden alıyorum, diyerek etkinlik sonlandırılır. yine evin bölümleriyle ilgili sınıf 4 gruba ayrılır. bir grup mutfak bir grup salon bir gurup yatak odası bir grup banyo olur. grup üyelerinin her biri evin o bölümünde bulunan bir eşya olur. gruplar sırayla evin o bölümünü nasıl oluşturduklarının son halini diğer grupların önünde sergiler. onlarda hangi şeklin hangi eşya olduğunu tahmin eder. sonra gruptaki kişiye sorulur hangi eşya olduğu her grup bitene kadar devam eder. yaparken kolayda yazarken zorlandım umarım işinize yarar.
Evin Bölümleri Evin Odaları
PMA ( A1;K1,K3 )
DA ( A5;K5 )
SDA ( A4;K1,K2 / A6;K7)
BA ( A2;K1,K2 / A12,K2 )
ISINMA:
• Kocaman bir halka oluşturulur.
• Çocuklara “ Şimdi ben hepinizin eline çok yapışkan bir madde sürüyorum ama bunu çıkarması çok zor” denir.
• “Diğer elimizi kullanmak yok. Şimdi herkes sınıfta dolaşsın, ellerinizi çevrede gördüğünüz nesnelere ve birbirinize sürerek bunu çıkarmaya çalışın” denir.
• Bu sırada çocukların bazıları yere sürterek bazıları birbirinin üzerine sürterek ellerini çıkarmaya çalışacaklardır.
• Bir müddet sonra “Çıkartamadınız değil mi çünkü bu çok yapışkan ne yapsanız çıkmıyor, hadi şimdi mutfağa gidelim orda bazı araçlar bulalım elimizdeki yapışkanı çıkarmaya çalışalım” komutu verilir.
• Sonra herkes mutfakta dağılır ve ellerindeki yapışkanı çıkarmaya çalışırlar. 1 Evet şimdi söyleyin bakalım mutfakta neyle çıkarmaya çalıştınız?” sorusu sorulur. (Burada amaç çocukların mutfakta hangi araçların kullanıldığının farkında olup olmadıklarını görmektedir.)
• “Yapışkan diye çıkmadı salona gidelim, evet şimdi söyleyin bakalım salonda neyle çıkarmaya çalıştınız?” sorusu sorulur. ( Burada amaç çocukların salonda hangi araçların kullanıldığının farkında olup olmadıklarını görmektir.)
• “Aaa yine mi çıkmadı hadi banyoya gidelim. Evet şimdi söyleyin bakalım banyoda neyle çıkarmaya çalıştınız?” sorusu sorulur. ( Burada amaç çocukların banyoda hangi araçların kullanıldığının farkında olup olmadıklarını görmektir.)
• “Yatak odasına gidelim. Evet şimdi söyleyin bakalım yatak odasında neyle çıkarmaya çalıştınız?” sorusu sorulur. ( Burada amaç çocukların yatak odasında hangi araçların kullanıldığının farkında olup olmadıklarını görmektir.)
• En sonunda ben yapışkanları elinizden alıyorum, diyerek etkinlik sonlandırılır.
KAYNAŞMA
• Serbest yürünür. Müzik açılır.
• Müzik kapatıldığında 2li eş olmaları istenir ve birbirlerine mutfakta bulunan 3 eşya adı söylemeleri istenir.
• Müzik tekrar açılır ve yönergeler ( banyoda, salonda, yatak odasında bulunan 3 eşya söyleyin denir.) bu sırayla verilir.
DOĞAÇLAMA
• Evin bölümleriyle ilgili sınıf 4 gruba ayrılır. Bir grup salon bir grup yatak odası bir grup banyo olur. Çocuklara her birine evin hangi bölümündeyse o bölümde bulunan bir eşya olacakları söylenir. Grupların sırasıyla evin o bölümünü nasıl oluşturduklarının son halini diğer grupların önünde sergilemeleri istenir. Hangi şeklin hangi eşya olduğunu tahmin etmeleri istenir. Tahminlerden sonra gruptaki kişiye hangi eşya olduğu sorulur. Her grup bitene kadar devam eder.