Amaç: Korkak-cesur, soğuk-sıcak, büyük-küçük, alçak-yüksek gibi kavramların eğitimini vermek.
Süreç: Büyük grupta küçük grup çalışması
Drama Oyunu: Büyük grup, 3-4 kişilik küçük gruplara ayrılır. Bir grup, televizyon izleyicisi olarak sandalyelerde oturur. Ellerinde hayali bir uzaktan kumanda aleti vardır.Diğer gruplardan her biri birbirine karşıt iki kavramı (cesur-korkak gibi) canlandırmak üzere hayali televizyon ekranına gelir.Birinci gruptaki çocuklar, hareketsiz olarak "televizyon" diye belirlenen yerde dururlar. İzleyicilerden biri "klik" diyerek televizyonu açar gibi yapar. Televizyondaki grup "cesur olmak" ile ilgili hareketler yapar. Bir süre sonra aynı izleyici, bu kez "geç" diyerek kanalı değiştirir gibi yapar. Televizyondaki grup bu kez "korkaklıkla ilgili hareketler yapar.İzleyiciler hangi karşıt kavramların sergilendiğini tahmin etmeye çalışırlar. İkinci grup başka karşıt kavramlarla televizyona çıkar ve rollerini oynar. Tüm oyuncu grupları rollerini oynadıktan sonra, izleyici rolündeki çocuklar oyuncu gruplardan biriyle rollerini değiştirirler.
Tartışma Aşamaları
Zihinde canlandırma: Televizyon oyununda rol alan ve televizyonu izleme rolundeki çocuklar gördüklerini zihinlernde canlandırmaya çalışırlar.
Tanımsal düzey: Çocuklara, oyunun nasıl oynandığı sorulur.Oyundaki tüm karşıt kavramları rol alarak canlandıran çocukların davranışları tanımlanmaya çalışılır. Örneğin"cesur olma" ve "korkak olma" rolunde yapılan davranışların neler olduğu çocuklara açıkça sorulur.
Duygusal Düzey: Birbirine karşıt kavramları canlandırırken çocukların hangi duyguları hissettikleri sorulabilir. Söz konusu kavramlar karşısında ne hissettikleri izleyici rolündeki çocuklara sorulabilir.
Bilişsel Düzey: Drama oyununda çalışılan kavramlarla , insanlar arasındaki sorunlar ve ilişkiler üzerine sorular sorulabilir. Cesur ve korkak olmakla ilgili örnekler verilebilir.
Yaşantısal Düzey: Çocuklara, gerçek yaşantılarında söz konusu olan kavramlara ve bu kavramlara ve bu kavramlarla ilgili yaşantılara ilişkin sorular sorulabilir.
Geliştirme Düzeyi: Tüm grup, genel olarak başka hangi durumlarda , cesur ya da korkak olunabileceğini tahmin etmeye çalışır.Cesur ya da korkak olmanın sonuçları grupla tartışabilir.
Destekleyici Etkinlik
Çocuklar, öğretmenle birlikte , içinde cesurluk ve korkaklık davranışlarının ve ilgili kahramanların geçtiği bir öykü oluşturmaya çalışırlar. Cesur ve korkak olmayla ilgili tekerleme ve şarkılar yaratılmaya çalışılır ve söylenir.
Not: Bu drama oyununun formatı kullanılarak , amaçlar kısmında belirtilen : soğuk-sıcak, büyük-küçük, alçak-yüksek gibi diğer kavramlarla da çalışılabilir.
Prof.Dr. Alev Önder'in Eğitici Drama Uygulamaları kitabından alıntıdır...