Büyük usta Yaşar Kemal'e fahri doktora
Boğaziçi Üniversitesi, edebiyatın büyük ustası Yaşar Kemal'e fahri doktora ünvanı verdi. Yirminci yüzyıl Türk edebiyatının dünyaca ünlü isimlerinden Yaşar Kemal ile Türkan Şoray arasında geçen konuşmada duygulu anlar yaşandı.
Usta yazar Yaşar Kemal'e Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) tarafından verilen fahri doktora beratını ve cübbesini Rektör Prof. Dr. Kadri Özçaldıran ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Oğuz takdim etti. Yaşar Kemal'in eşi Ayşe Semiha Baban'ın bu sırada gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü.
Yaşar Kemal'i fahri doktora töreni ve ardından verilen kokteylde dostları yalnız bırakmadı. Gazeteci Nebil Özgentürk, "Yaşar Kemal, Türkiyenin fahri doktorudur" derken, tiyatrocu Gülriz Sururi, "Kendini aşa aşa dünya edebiyatındaki yerini bileğinin hakkıyla almış çok büyük bir değerdir. Dünyanın bütün ödüllerini vermek isterim ona bana kalsa" diye konuştu.
Kokteylin en duygulu anları büyük ustanın Türkan Şoray'la diyaloğu sırasında yaşandı. Yaşar Kemal'in "Yılanı Öldürseler" romanının sinema uyarlamasında yönetmenlik yapan Şoray, ustadan aldığı övgüler karşısında duygulandı.
Yaşar Kemal'in "Benim bir eserimin aktörlüğünü değil, aktrisliğini değil, yönetimini yaptı. Ve benim sinema yapılan eserlerimden en iyisi bu" sözleri üzerine Türkan Şoray, "Ben böyle dünya çapında değerli bir yazarın eserini sinemaya aktarma şerefine eriştim. Yani ne kadar başarılı oldum bilemiyorum ama gururu taşıdım. Meslek kariyerimin en büyük ödülü diye düşünüyorum. Çok teşekkür ediyorum size, beni çok mutlu ettiniz" karşılığını verdi.
Cübbesiyle törende konuşma yapan Yaşar Kemal, kitap yazma amacını anlattı:
''Benim kitaplarımı okuyan; katil olmasın, savaş düşmanı olsun. İnsanın insanı sömürmesine karşı çıksın. Kimse kimseyi aşağılamasın. Kimse kimseyi asimile edemesin. İnsanları asimile etmeye can atan devletlere, hükümetlere olanak verilmesin. Benim kitaplarımı okuyanlar bilsinler ki bir kültürü yok edenlerin kendi kültürleri, insanlıkları ellerinden uçup gitmiştir. Bu bizim ülkemizin de sorunu. Türkiye'de diller yasak edildi. Hem de 80 yıl, ama bunu yaparken kültürlerinin ellerinden gittiğini hiç anlamıyorlar.''
Çağımızda romancıların başlarının belada olduğunu, bunun sebebinin ise insanları yalana, zulme ve kötülüklere karşı romanın uyardığını dile getiren Yaşar Kemal, ''Bugün tüketim toplumu diye doyumsuz bir toplum yaratılıyor. Tüketimciler topluma bütün değerlerini aşındıran bir yapay kültür benimsetmeye çalışıyor, insanları birer obur canavar haline getirmek istiyorlar. Roman böyle bir toplum isteyenler için tehdittir. Onun için romanı bestseller denilen bir yapaylıkla boğmaya çalışıyorlar'' şeklinde konuştu.
Tören, İdil Biret'in piyano dinletisiyle sona erdi.
Kaynak:ntvmsnbc