Çıldırlı Âşık Şenlik Kimdir?
Çıldırlı Âşık lakabıyla anılan, Âşık Şenlik, 1850’de kendi adıyla anılan, asıl adı Yakınsu olan Kars’ın köyünde doğmuştur. 19 yaşlarında, saz çalmayı öğrenen Âşık Şenlik, birçok yer gezerek âşıklarla atışmalar yapmıştır. 1913 yılında hayatını, kendisine rakip olan saz şairlerinin, kendisini zehirlemeleri dolayısıyla kaybetmiştir.
Âşık Şenlik’in Hayatı
Âşık Şenlik, Revan, Kars, Tiflis, Gürü, Ahıska gibi birçok farklı yerde, âşıklarla karşılaşmış, saz karşılaşması yapmıştır. 1877 yılında başlayan Osmanlı Devleti ile Rus savaşında, halka önderlik yaparak, halkı savaşmaya ve güçlü olmaya sevk etmiştir. Küçük yaşlarında av tutkusu başlamıştır. Hatta bu sebepten dolayı birçok şiir yazdığı da bilinmektedir. Birçok yer gezmiş, bolca seyahat etmiştir. Gittiği yerlerde, halk ve liderler tarafından oldukça beğeni toplamıştır. Başarısıyla ünlenen Âşık Şenlik lakaplı Hasan, kendisi gibi halk ozanlığı yapmış saz şairlerinin hain saldırısı sonucunda hayatını kaybetmiştir. Başarısı dilden dile dolaşan ve halk arasında önder olarak adlandırılan bu şair, yemeğine katılan zehirden dolayı hayatını kaybetmiştir. Vefat ettikten sonra, Kars’ın Arpaçay ilçesine gömülmüştür.
Âşık Şenlik’in Edebi Kişiliği
Âşık Şenlik, kendi döneminin tanınmış halk ozanlarından birisidir. Özellikle savaş sırasında halkı, güçlü olmaya davet etmesinden dolayı halk önderi sıfatıyla bilinmektedir. Sözünü kimseden sakınmayan, cesur, âşık sözlü bir şairdir. Bu özelliklerinden dolayı halk tarafından da, önemli kişiler tarafından oldukça takdir görmüştür. 180 adet şiiri bulunmaktadır. Âşık meclislerinde dinlediği atışmalardan, cönk kitaplarından faydalanmıştır. Hasta Hasan, Karacaoğlan, Köroğlu gibi en tanınmış âşıklardan feyz alarak şiirlerini yazmıştır. Erzurumlu Âşık’la yaptığı atışmalarla da bilinmektedir. Eserlerinde genellikle, aşk, savaş, vatan sevgisi, kahramanlık gibi konular işlemiştir. Eserlerinde oldukça akıcı bir üslup kullanmıştır. Doğduğu yer olan Kars’ın Azerbaycan’a olan yakınlığı sebebiyle, eserlerinde kullandığı dil Azeri Türkçesine yakın bir dildir.
Âşık Şenlik’in Eserleri
Halkı etkileyen birçok eseri bulunan Âşık Şenlik, isimsiz onlarca şiir yazmıştır. Osmanlı Rus savaşında, namı Rus generallerine kadar ulaşmış, kendisinden şiir okunması bile istenmiştir.
93 Koçaklaması
Selman Bey ile Turnatel Hikâyesi
Sevdakar Şah ile Gülenaz Sultan Hikâyesi
Latif Şah Hikâyesi
Tur Dağında Musa(As.) Hikâyesi
Divani
Koşma
Yazar: Ensar Türkoğlu