Jean- Jacques Rousseau Kimdir?
Fransız düşün dünyasının ve edebiyatının en önemli isimlerinden Jean- Jacques Rousseau, 28 Haziran 1712 tarihinde İsviçre- Cenevrede dünyaya gelmiştir. Jean- Jacques Rousseau’nun babası Topkapı Sarayında da çalışmış olan bir saat tamircisidir.
Küçük yaşta bir gravürcünün yanında çalışan Jean- Jacques Rousseau, bu şekilde sanatla erkenden tanışmıştır. Din eğitimi ile büyüyen Rousseau, müzikle de uğraşmış ve ilk gençlik yıllarında müzik öğretmenliği yapmıştır. Yine bu yıllarda Rousseau, tercümanlık yaparak geçimini sağlamıştır.
Eline kalemi alarak yazlar yazmaya başlayan Rousseau, kısa zamanda ismini duyurmuştur. Tercümanlık yaptığı günlerde Rousseau, İtalya, Fransa ve İsviçre’nin birçok kentini görme fırsatı yakalamıştır. Ancak bu yıllarda Rousseaunun yazıları ülkesinde yasaklanmıştır. Bu yasaklanma sonrasında İskoç düşünür David Humenin çağrısı üzerine İngiltereye gitmiştir. Burada bir süre kalan Rousseau, İngiltereden İsviçre- Neuchatele geçerek burada gelenekçi din anlayışını reddeden, bunun yerine Hıristiyanlığın temelindeki haline dönülmesini öngören bir mezhep olan Kalvenizm inancını kabul etmiştir. Bu şekilde mezhep değişikliği yapan Rousseau, bu konuda oldukça büyük belirsizlikler yaşamıştır. Kalvenist olarak bir süre yaşayan Rousseau, daha sonra Katolik inancına geçmiştir, ancak bir süre sonra tekrar Kalvenist olmuştur. Rousseau, 2 Temmuz 1778 tarihinde Fransa- Ermenonvillede yaşama veda etmiştir. 66 yıllık yaşamı süresince Jean- Jacques Rousseau, kaleme aldığı edebiyat eserlerinin yanı sıra, felsefi fikirleri ve politik teorileriyle de dünyanın en önemli yazar, filozofları arasında sayılmaktadır.
Jean- Jacques Rousseau’nun Fikirleri:
Jean- Jacques Rousseau, yaşamı boyunca özgürlük, sosyal haklar, din, politika ve eğitim üzerine kafa yormuş ve önemli fikirler, düşünce sistemleri ortaya çıkarmıştır. Rousseau, tüm bu konular dâhilinde yaptığı araştırma ve incelemeler neticesinde birçok vasfa sahip olmuştur. Rousseauyu öncelikle bir toplum yorumcusu olarak görmek gerekmektedir. Toplumu birçok açıdan inceleyen Rousseau, çeşitli ideal biçimler ortaya çıkarmıştır. Bunun yanı sıra Rousseauyu bir ahlak düşünürü, ahlakçı olarak tanımlamak da gereklidir. Tüm bu fikirlerin yanı sıra Rousseau müzikle de ilgilenmiştir. 1753 yılında kaleme aldığı Fransız Müziği Üstüne Mektuplar adındaki yazısında Rousseau, Fransız müziğini ciddi bir şekilde olumsuz bir zeminde eleştirmiştir. Rousseau, Fransız müziğini kaba, yeknesak ve sıradan bulduğunu dile getirmiştir. Edebi olarak da kalemini kullanan Rousseau, Romantizm akımına bağlıdır.
Toplum Sözleşmesi:
Rousseau’nun 1762 yılında kaleme aldığı Toplum Sözleşmesi, felsefe ve politik fikirleri açısından oldukça önemli bir noktayı teşkil etmektedir. Toplum Sözleşmesi, Rousseau tarafından 4 farklı kitap şeklinde yazılmıştır. Söz konusu çalışmada genel olarak en ideal siyasi düzenin nasıl kurulması gerektiği, ideal hükümetlerin görevleri ve toplumun siyasi erk noktasında nasıl bir rol üstlenmesi gerektiği gibi konular bulunmaktadır. İdeal bir siyasi düzen için ise Rousseau, bu çalışmasında toplum sözleşmesini hedef almaktadır. Toplum Sözleşmesi çalışması hem Fransada hem de Avrupada büyük ses getirmiştir. Öyle ki Rousseaunun kitapta açıkladığı fikirler, ülkesinde kurulmaya çalışılan yeni düzende kullanılmıştır. Birçok devrim ve reform sürecine ön ayak olmuştur.
Eserleri:
*Toplum Sözleşmesi
*Yalnız Gezenin Düşleri
*İtiraflar
*İnsanlar Arasındaki Eşitsizliğin Temeli ve Kökenleri
*Dillerin Kökeni Üstüne Deneme
* Bilimler ve Sanatlar Üzerine Söylev
*Emile ya da Eğitim Üzerine
Yazar: Canan Yıldırım