Metin Eloğlu Kimdir?
Hayatı
Ülkemizin edebiyat ve resim alanlarında en önemli sanatçılarından biri olan Metin Eloğlu, 11 Mart 1927 tarihinde İstanbulda dünyaya gelmiştir. Ortaöğretimden sonra Eloğlu, İstanbul Güzel Sanatlar Akademisinde Resim Bölümüne kaydolur. Okulun son yılı politik bazı nedenlerden dolayı Metin Eloğlu, tutuklanır ve bu tutuklanma neticesinde Güzel Sanatlar Akademisinden de atılır. İki ay süreyle mahkûmiyet yaşayan Eloğlu, birkaç yıl sonra askere gider ancak, bazı olaylar neticesinde muhtelif cezalar alır ve askerlik yaşamını 5 yıl gibi uzun bir sürede tamamlar. Resim eğitimi sırasında Metin Eloğlu bir yandan da eline kalemler alarak edebi bir yaşam sürdürmektedir.
Yüksek öğrenimi öncesinde ilk olarak Eloğlu, yazın yaşamına hikâye türü ile başlamıştır. Dönemin önemli dergilerinde Servet-i Fünûn ve Uyanışta yazdığı öyküleri yayımlamıştır. Daha sonra üniversite yıllarında Mehmet Metin mahlası ile şiirlerini yayımlamıştır. Edebi yaşamına bu şekilde başlayan Metin Eloğlu, bir yandan da resim sanatında da yeteneğini sergilemekteydi. Çok yönlü bir sanatçı olarak yaşamı boyunca birçok eser resmetmiş ve bunları sergilemiştir. Sanatçının resim konusundaki ustalığı 1967 yılında DYO Sergisinde ve 1976 yılında Yarımca Sanat Şenliğinde kazandığı birincilik ödülleri ile tescillenmiştir. Resim ve edebiyat konusunda birçok esere imza atan Metin Eloğlu, 11 Ekim 1985 tarihinde doğduğu kentte yaşama veda etmiştir.
Sanatı
Metin Eloğlu, edebiyat tarihimizde öncelikle şiirleri ile dikkat çekmiştir. Eloğlunun şiirinde edebiyatımızın önemli birçok şairinin şiir özelliklerini görsek de esasen kendisine özgü bir üslûp da yaratmıştır. Onun şiirinde göze çarpan ilk yön, güçlü bir ironi ile modern bir söyleyiş tarzı yaratmasıdır. Eloğlunun şiirinde kullandığı bu ironi ve günlük konuşma dili ile kalemini kullanması ilk bakışta Garip akımını akıllara getirmektedir. Ancak Metin Eloğlu, Garip hareketinden farklı olarak sokak jargonu ve argo bir söyleyiş tarzına yakındır. Ancak Eloğlu, söz konusu argoyu şiirde muazzam bir incelikle dile getirmektedir. Metin Eloğlu, iyi bir şair olarak şiir tarihimize mükemmel bir derecede hâkimdir.
Bazı şiirlerinde Nazım Hikmetin, bazı şiirlerinde Ece Ayhanın izlerini bulmak mümkündür. Politik bir sanat görüşüyle de hareket eden Eloğlu, kimi şiirlerinde toplumsal bir alt yapıyla kalemini kullanmıştır. Metin Eloğlunun Dizin adlı eseri 1972 Türk Dil Kurumundan ödül kazanmıştır. Şiirlerinin yanı sıra öyküleri, eleştiri ve inceleme yazıları da bulunmaktadır. Metin Eloğlu, yazın yaşamı boyunca Ali Haziranlı, Mehmet Metin, Nil Meteoğlu, Etem Olgunil ve Mehmet Emin gibi takma isimler kullanmıştır.
Bazı Eserleri:
*Ay Parçası
*Horozdan Korkan Oğlan
*Düdüklü Tencere
*Odun
*Yine
*Önce Kadınlar
*Hep
*Sultan Palamut
*Yumuşak G
Derleme: Garip Şiirler Antolojisi
Ayşemayşe
Rüzgâr Ekmek
Metin Eloğlunun Kaleminden
ÖMÜR TÖRPÜSÜ
Yaşamak istiyorum
Yaşamak istiyorsun
Yaşamak istiyor
Böyle şiir olmaz, diyeceksin; biliyorum.
Ama böyle dünya olur mu?
Böyle barış olur mu?
Böyle hürriyet olur mu?
Böyle kardeşlik olur mu?
Biliyorum ki, katlanıver, diyeceksin;
Ama böyle yaşamak olur mu!
Metin ELOĞLU
Yazar: Canan Yıldırım