Ömer Seyfettin Kimdir?
Türk dili ve edebiyatında sadeliğin en büyük savunucularından, kısa hikâyeciliğin duayenlerinden olan Ömer Seyfettin; 11 Mart 1884 tarihinde Balıkesirin Gönen ilçesinde dünyaya gelmiştir. İlkokul yıllarını mahalle mektebinde başlayan Ömer Seyfettin, babasının görevi dolayısıyla sürekli olarak yaşadıkları yerleri değiştirmek zorunda kalmışlardır. İstanbul’a yerleştikten sonra Mektep-i Osmaniyeye kaydoldu. Daha sonra da Askeri Baytar Rüştiyesine kaydı alındı. Buradan mezun olduktan sonra Edirne Askeri İdadisine devam etti ve buradan da mezun oldu. Daha sonra Mektep-i Harbiye-i Şahaneye başladı ve buradan da mezun oldu.
Okulunu bitirince ilk görev yeri olarak Selanikteki Üçüncü Orduda göreve başladı. İçindeki edebiyat ateşi sayesinde 1906 yılında İzmir Jandarma Okuluna öğretmen olarak atandı. Görev yaptığı İzmirdeki batılılardan Fransızca öğrenerek kendisini geliştirdi. Aynı zamanda Necip Türkçü’den milli edebiyat akımı hakkında fikirler edindi. 1909 yılında ocak ayında Selanikte Üçüncü Orduda göreve başladı ve burada da yazılarını yazmaya devam etti. Selanikte görev yaptığı sıralarda çıkmakta olan Hüsün ve Şiir dergisinin ismi Genç Kalemler olarak değiştirildikten sonra Ömer Seyfettin ilk başyazısı olarak nitelendirdiği Yeni Lisan isimli yazısını imzasız olarak bu dergide yayımlamıştır. Bu yazısı ile kendini ve fikirlerini genişleten Ömer Seyfettinin Yeni Lisan adlı yazısı, Mili Edebiyat akımının başlangıcı olarak kabul edilmektedir.
Yazılarına gösterilen ilginin sebebi olarak, halkın konuştuğu dil ile yazılar yazması, Türkçenin kendi kurallarına uygun olarak yazılmasını savunması ve Arapça ve Farsçayı kullanmaktan kaçınması etkili olmuştur. Yazılarındaki üslup ve kullandığı sade Türkçe dolayısıyla Ziya Gökalp ve Ali Canip Yöntem ile birlikte Milli Edebiyat akımının öncüleri arasındaki yerini almıştır. İlerleyen zamanlarda Yeni Mecmua adlı gazetede yayınlanan öyküleri ününe ün katmıştır. Yazdığı yazılarda toplumun temeline inmesi ve toplumsal olaylara yer vermesi her kesimden okuru olmasını ve tüm okurların kendisini sevmesini sağlamıştır.
Ömer Seyfettinin eserlerinden bahsedecek olursak;
Romanları;
Ashab-ı Kehfimiz
Yalnız Efe
Efruz Bey.
Öyküleri;
Harem
Yüksek Ökçeler
Gizli Mabed
Beyaz Lale
Asilzadeler
İlk Düşen Ak,
Mahçupluk İmtihanı
Dalga
Nokta
Tarih Ezeli Bir Tekerrür’dür
Şiirleri;
Ömer Seyfettinin Şiirleri ( ölümünden sonra Abdullah Tansel tarafından derlenerek yayınlanmıştır.)
İncelemeleri;
Yarınki Turan Devleti
Türklük Mefrukesi
Milli Tecrübelerden Çıkarılmış Ameli Siyaset ve son olarak ta
Türklük Ülküsü
Yazar: Hikmet Akyol