Williams Sendromu Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Williams sendromlu çocuklar fiziksel olarak vücut duruşları ve kas kontrolleri yönünden oldukça zayıf olabilirler. Bu çocuklar da çoğunlukla öğrenme güçlüğü, aşırı hareketlilik gibi problemler görülebilir. Yaşıtlarına göre öğrenme düzeyleri biraz daha geç olabilir. Gelişimlerinin belli basamaklarında gerilikler olan bu çocuklarda dikkat eksikliği ve konsantrasyon problemleri vardır. Bazen aşırı sıkıntılı, gerginlik durumları görülebilir. Bunun yanı sıra aşırı hassas işitme özelliğine sahiptirler ve bu sebeple çoğunlukla gürültülü ortamlardan hoşlanmazlar.

Williams sendromu kasları etkilediğinden bu çocuklar çoğunlukla geç yürürler ve kanlarındaki kalsiyum oranının yüksekliği kusmalarına neden olabilmektedir. Bu nedenlerle birçoğunda uygun diyet programları uygulanabilmektedir.

Williams sendromuna sahip çocuklarımızın bazıları normal yaşıtlarıyla birlikte eğitim görürken bazılarıda özel eğitim sınıflarında eğitim görmektedir. Bu sahip çocuklar gelişim düzeylerine bağlı olarak okullarda da birçok sıkıntıyla karşı karşıya kalabilirler. En önemlisi öğrenme güçlüğü ve kısıtlı dikkat süresi nedeniyle yaşadıkları sıkıntılardır. Yazma, matematik gibi alanlarda başarısızlık gösterebilir ve yaşıtlarına oranla daha geç öğrenebilirler ancak Williams sendromuna sahip çocuklar genellikle öğrenmede istekli olur ve kolay kolay pes etmezler. Uygun bir eğitim programı ve birçok defa tekrarla öğrenebilirler.

Bu çocuklar cana yakındır ve iletişim kurmak isterler. Sözel yetenekleri iyidir ve onlarla rahatlıkla iletişim kurabilirsiniz. Konuşmayı severler ve büyüklerle diyalog kurmaktan hoşlanırlar. Yüz yapılarındaki tebessümü nedeniyle kendilerini kolayca sevdirir ve iletişimi başlatırlar. Ancak yaşıtlarıyla iletişim kurmada zorluk çekerler. Müziğe karşı ilgilidirler, şiir okumayı,dans etmeyi, şarkı söylemeyi severler.

Williams sendromlu çocuklar bazı alanlarda öğrenme güçlüğü yaşayabilirler bu yüzden onlar için özel eğitimde uygulanan etkili ve verimli öğretim yöntemlerinden yararlanmalıyız. Örneğin zaman kavramı gibi anlamada zorluk yaşadığı alanlarda bol pratik yapmalı ve konuyu günlük hayatın içine katarak daha kalıcı hale gelmesini sağlayabilirsiniz. Ancak Williams sendromlu çocuklarımızın eğitimleri hiçbir zaman katı olmamalıdır. Derslerinin yanı sıra onlarında bir çocuk oldukları göz ardı edilmemeli ve her çocuk gibi oyun oynamalı, eğlenmeli, keşfetmeli ve sosyalleşmelidir.

Williams sendromlu çocuklar bazen bir konuyu takıntı haline getirebilir ve o konuda aşırı konuşmaya başlayabilirler böyle durumlarda çocuğunuza cevap vermeniz takıntının devam etmesine neden olabilir ve bu sebeple bu gibi durumları görmemezlikten gelerek sergiledikleri davranışın sönmesine neden olabilirsiniz.

Bunların yanı sıra dikkat süresini geliştirmek ve sözel anlatımını güçlendirmek için uygulamalar yapabilirsiniz, örneğin resimlere bakarak anlatım yapmasını isteyebilir, parçadan soru çıkartabilir, gün içinde neler yaptığını sorabilir veya izlediği bir filmi anlatmasını sağlayabilirsiniz. Dikkat ve ilgi süresini geliştirdikçe uygun pekiştireçlerle ödüllendirebilirsiniz.

Son olarak şunu asla unutmayın, Williams sendromu yaşam boyu süren bir gelişimsel durumdur. Bu çocuklarımıza Anne ve babası olarak destek verdiğiniz sürece bağımsız bir birey olabilirler. Bu sebeple Anne ve baba olarak çocuklarımızdan desteğimizi hiçbir zaman çekmemeliyiz. Eğitim süreçlerinde her zaman onlara destek olmalıyız, Onlar için zaman çok önemlidir ve zamanı bu çocuklarımızın ihtiyaçlarına uygun olarak doğru şekilde kullanmalıyız. Çünkü çocuklarımız için kaybedecek zaman yoktur.

Anıl YÜCEL
Özel Eğitim Öğretmeni