arkadaşlar kil hamuru tarifini bilen varsa gönderebilir mi
benım bıldıgım topragı ıyıce kazıyorsun ordakı en alttakı toprak kıl oluyor sonra onu cok su olmucak cıvık olmucak sekılde suyla yoguruyorsun sonra sekıl verıyorsun ben bunu bılıyorum hamur kulak memesı kıvamında olucak ama
Kil nasıl bir maddedir? Özellikleri nelerdir?
Kil doğada bol miktarda bulunan minerallerdendir. Fakat saf kil bulmak oldukça zordur. Kilin içerisinde en çok kalker, silis, mika, demir oksit bulunur. Genellikle 0,002 mm'den daha küçük taneli malzemeye kil adı verilmektedir. Kil sarımtırak, kırmızımtırak, esmer gibi renklerde bulunur. Bu özelliğini bileşiminde bulunan yanıcı maddeler verir. Kilin yapısı itibarıyla su çekme özelliği vardır. Bu nedenle kil daima nemlidir. Kili meydana getiren maddeler sulu alüminyum silikatlerdir. m Al2O3 , n SiO2 , p H2O genel kimyasal bileşim formülü ile ifade edilen kil, çok saf olduğu zaman hidrate Alümin Silikat (kaolinit) adını alır. Kaolinit'in kimyasal formülü, Al2O3 .2SiO2. 2H2O dur.
Kilin Özellikleri ;
Kilin başlıca dört özelliği vardır. Plastisite, Kohezyon, Renk ve Rötre’ dir.
Plastisite
Ezilmiş kile uygun miktarda su karıştırıldığı zaman işlenebilme ve şekillendirme özelliği kolaylaşır. Böylece kil kolayca şekil alır. Örneğin, un su ile karıştırıldığı zaman işlenebilir ve şekillendirilebilir. Buna karşılık kum, su ile karıştırıldığı zaman herhangi bir plastik özellik kazanamaz. Kilin plastisite özelliği kazanabilmesi için muhakkak surette su ile karıştırılması gereklidir. Su dışında hiçbir madde kile plastisite özelliği kazandırmaz. Bu konuda yapılmış deneylerde birçok sıvı (alkol, gaz, terebentin, amonyak, aseton vb.) kullanılmışsa da hiç birisi ile bu özellik elde edilmemiştir.
Kohezyon
Bu özellik kil hamuruna kuruduğu zaman kendisine verilmiş olan şekli muhafaza etme kabiliyeti sağlar. Örneğin kum bu özelliğe sahip olmadığı için su ile ıslandıktan sonra kurumaya terk edildiği zaman küçük bir darbe ile kendi kendine dağılır. Kilin kohezyona sahip olabilmesi için mutlaka su ile yoğurulması gereklidir. Su dışında kalan diğer sıvılarla kil kohezyon kazanmaz.
Renk
Killer metal oksitlerle karışık bir şekilde bulunduklarından doğal olarak renklenmiş durumdadırlar. Ayrıca organik maddeler de ihtiva eder. Kilin saf olması halinde rengi beyaz olur ve kaolen adını alır. Bunun ötesinde killerin renkleri sarı, pembe, kırmızımsı, mavimsi gri, yeşil ve siyahımsı olabilir. Kilin rengi içinde bulunan maddeler hakkında fikir vermektedir.
* Kilde limonit bulunması halinde rengi esmerdir.
* Kilde demir peroksit bulunması halinde rengi kırmızıdır.
* Kilde manganez bioksit bulunması halinde rengi siyahtır.
* Kilde organik maddeler bulunması halinde menekşe rengindedir.
Bununla beraber, kilin pişmeden evvelki rengi piştikten sonrada aynı renkte kalacağını göstermez. Çünkü oksitlerin yüksek ısı derecelerinde renkleri değişir.
Büzüşme (Rötre)
Kil su ile yoğrulup şekillendikten sonra kurumaya terk edilirse şekillendirme sırasında verilmiş olan ölçüleri küçülür. Diğer bir değişle kil hamurunun kuruma sırasında hacmi küçülür. Bu olaya kilin rötre yapması denir. Rötre, kilin kuruması sırasında olduğu gibi pişmesi sırasında da devam eder. Kilin kurumasından meydana gelen rötre, kilin plastisite özelliğine bağlıdır.
Her ne kadar akıcı kil, pişmiş toprak malzeme üretiminde kullanılmasa da, porselen, fayans ve vitrifiye seramik üretiminde döküm yolu ile şekillendirilerek kullanılır. Rötre, plastisiteden sonra en önemli özelliktir. Rutubetli bir kil hamuru kurumaya terk edildiği zaman hacmi küçülür. Belli bir zaman süresi sonucunda kil hamuru katılaşır ve mutlak kuruma haline kadar su kaybı ve hacim küçülmesi devam eder. Bu şekilde kurutulmuş kil hamuru gittikçe yükselen ısıda pişirildiği taktirde, kurutmada olduğu gibi yine hacmini küçültür. Kilin gerek kuruma ve gerekse pişme sırasında yapılmış olduğu rötre, toplam rötredir.
Kilin pişme teorisi
Kil, düşük ısı derecesinde bir etüve konulursa sertleşir; önce serbest haldeki suyunu, daha sonra da emdiği suyun önemli bir kısmını kaybederek gittikçe artan bir rötre yapmaya başlar. Etüvün ısı derecesi 200 ºC'yi geçmezse bu olay geriye dönüşebilir. Bu durumda kil soğuduğu zaman öğütülerek pudra haline getirilerek su ile yoğurulursa plastisite gösterebilir.
Alıntı.
PARMAK BOYASI TARİFLERİ
1:**Malzemeler:
300 gr kola ve nişasta
300 gr çok ince toz sabun
2 bardak soğuk su
bir çorba kaşığı toz boya
**Yapılışı:
sabun tozu ve kola yada nişasta karıştırılır.yavaş yavaş su eklenerek çırpılır.toz boya eklenerek karıştırlır.
2:Malzemeler:
3 bardak soğuk su
1 bardak un
1 tatkı kaşığı tuz
bir çorba kaşığı toz boya
**Yapılışı:
içinde su kaynamakta olan kabın içine 2. bir kap yerleştirilir.kabın içine un soğuk su ve tuz koyulur.biraz karıştırılır ve boya ileve edilir.koyulaşınca ateşten indirilir ve bir süre daha çırpılarak hazırlanır.
pişirilerek hazırlanan tuz seramiği:
Malzemeler:
2 bardak un
2 tatlı kaşığı krem tartar
1 bardak tuz
2 tatlı kaşığı sıvı yağ
2 bardak su
1 kaşık boya
Yapılışı:
tuz ılık suda iyice eritilir.üzerine un ilave edilerek karıştırılır.krem tartar yağ ve boyada eklenerek hafif ateşte karıştırılarak pişirilir.karışım koyulaştıktan sonra ateşten indirilir.ılımaya başlayınca soğuyuncaya kadar yoğrulur.
2:Malzemeler
1 bardak un
yarım bardak nişasta
1 bardak tuz
5 bardak su
Yapılışı:
nişasta bir miktar soğuk suda eritilir.içine un eklenerek karıştırılır.başka bi kabın içinde 4 bardak su kaynatılır.bir bardak tuz kaynayan suya ialve edilir.daha önce hazırlanan nişastalı karışım yavaş yavaş bu karışıma ilave edilir.pürüzsüz hale gelinceye kadar karıştırılarak pişirilir.ılık oluncaya kadar beklenir dah sonra istenilen renkte boya ilave edilir.
Pişirilmeden hazırlana tuz seramiği:
Malzemeler:
2 bardak un
1 bardak tuz
1 yemek kaşığı toz şap
1 bardak su
Yapılışı:
derin bir kap içinde un tuz şap karıştırılır.üzerine yavaş yavaş su ilave edilir.bu karışım ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurulur.
KAĞIT HAMURU
Malzemeler:
gazete kağıdı
nişasta veya un
tutkal(formika tutkal)
Yapılışı:
gazete kağıtları küçük küçük parçalara ayrılarak derin bi kabın içine koyulur.içine üzerinden taşıcak şekilse bu koyulur.1 gün bekletilir.gazete kağıtları iyice yumuşar.yumuşayan gazete kağıtları ele alınarak avuç içinde iyice sıkılarak çıkartılırçbir kabın içinde nişasta suyla eritilir ve hafifçe pişirilir.suyu sıkılmış gazete kağıtları nişastanın içine atılarak yoğrulur.üzerine tutkal eklenerek tekrar yoğurulur.
eğer renkli hamur yapılmak isteniyorsa gazeteler ıslakken toz boya eklenebilir.
aynı tarif için grapon kağıdıda kullanılabilir...