yardımcı olun lütfen..
Önceokulöncesi alanında lider ve öncü tek site...
türkçe dil etkinliği hikaye öncesi, hikaye sırası veya hikaye sonrası çalışmasıyla ilgili bi etkinlik acil lazım lütfen
HİKAYE SONRASI MESLEKLER DRAMA
DOKTOR VE HASTALARI
Çocuklarla birlikte sınıfın bir köşesine hastane kurulur.Bu köşeye yatak, bazı doktor aletleri, pamuk, sargı bezi, ilaçlar, iğneler, eşyalar konulur.Birlikte bu eşyalar gruplandırılır.Sonra hep birlikte ( abur-cubur yiyerek karnı ağrıyan, evde kaynayan suyla oynayarak elini yakan, temizliğine hiç dikkat etmeyip, hiç banyo yapmayıp ateşlenen hasta olan, aşıdan kaçarak hasta olan çocuklar gibi ) canlandırmalar yapılır.Bu canlandırmalar sırasında doğru davranışlar pekiştirilir.Yanlışlar düzeltilir.Uygulamalar sırasında çocuklara basit ilk yardım bilgileri de verilir.
POSTACI
Çocuklardan birine postacı şapkası, çantası ve mektuplar verilir.Çalıştığı bir postanedeki mektupları sahibine götürmesi istenir.Sınıfta bir mahalle oluşturulur.Çocuklar da o evlerde oturan bireyler olur.Değişik yönergelerle ( postacının mektup, telgraf ve kartları dağıtması, bunları alan kişilerin hangi haberleri aldığı ve bu haberleri okuyunca neler hissettikleri, postacının hissettikleri gibi ) canlandırmaları istenir.
MİNİK RESSAMLAR
Öğretmen çocuklara “Şimdi hepimiz, sanki elimizde fırça varmış gibi duvar boyayacağız. Hepiniz bir renk seçin. Ben de size içinde o renk olan boya kutusu vereceğim. Sonra da herkes kendi duvarını boyayacak” der. Öğretmen çocuklara hayali boya ve fırçalarını dağıtır. Çocukları odanın duvarları boyunca sıralar. Çocuklar hayali fırçalarını boya kutusuna batırıp, boyamaya devam ederler. Daha sonra duvarı kalçaları ile kafa ile boyamalarını söyler. Boyama süresinde herkes kendi alanını boyamalı, arkadaşlarının alanına girmemeye özen göstermelidir.
HİKAYE ÖNCESİ
BİLMECELER
Testereyle keser,
Çivileri çeker,
Tahtayı masa yapar. (Marangoz)
Kumaşları seçerler,
Makas ile biçerler,
Ölçüyü iyi alıp,
Sonra giysi dikerler. (Terzi)
Gece olunca çalışır,
Hırsızlar ondan kaçışır. (Bekçi)
Başında beresi var,
Ağzında piposu var,
Renkleri karıştırır,
Harikalar yaratır. (Ressam)
Başında büyük şapkası,
Elindedir kepçesi,
Lezzetli yemeklerin,
O dur ilk deneyicisi. (Aşçı)
Saçları keser,
Sakalları traş eder. (Berber)
PARMAK OYUNU
MESLEKLER
— Ben berberim, traş ederim (İşaret parmağı orta parmak makas hareketi yapar.)
— Ber terziyim, dikiş dikerim. (Baş parmak işaret parmağı iğnelerle dikiş dikme hareketi yapılır.)
— Ben yazarım, yazı yazarım (Yazı yazma hareketi yapılır.)
— Ben koşucuyum, koşarım. (Koşma hareketi yapılır.)
— Ben pilotum, uçarım. (Elin parmakları açık uçma hareketi yapılır.)
— Ben sunucuyum, konuşurum. (Parmak uçları birleşip, açılır).
— Bende sizi izliyorum, keyfimden oynuyorum.! (İki elin parmakları saklanır.)
SOHBET
Toplumsal yaşamın nasıl sürdüğü konusunda sohbet edilir.
• Çeşitli iş alanları vardır. Sağlık kuruluşunda çalışanlar(doktor, eczacı, dik hekimi, ebe, hastabakıcı ve hemşire). Güvenlikte çalışanlar (polis, bekçi, subay, savcı, avukat). Temizlik çalışanları (zabıta, çöpçü). Devlet idare teşkilatı (cumhurbaşkanı, başbakan). Sanat alanında (tiyatro, aktör, ressam, fotoğrafçı).Eğitim alanında(Öğretmen müdür vs). Esnaflar (berber, kuaför, fırın, kasap, terzi, manav) denilir. İnsanlar para kazanmak, yaşamını sürdürebilmek ve topluma yararlı işler yapmak için çalışırlar.