ŞAPKALR İLE İLGİLİ ETKİNLİK, PLAN ÖRNEKLERİNE İHTİYACIM VAR
• Çocuklar karşılanır. Sağlık kontrolleri ve yoklama yapılır.
Getirdikleri şapkaları önlerine koyarlar.
—Ne renk ve desende şapkalar getirdiniz? Hangi renk şapka daha az-çok?
—Bakalım kaç tane şapka gelmiş? (Şapkalar birlikte ritmik olarak sayılır.) Grubun özelliğine göre belirli sayıda şapka ortaya konur. Örn 10 şapka. Bu şapkalar kullanılarak basit toplama-çıkarma işlemleri yapılır. (BA 15 K: 3-4)
Getirdikleri şapkaların doku, renk, kullanım amacı gibi belirli özelliklerini açıklarlar.
—Sizinle GRUPLAMA OYUNU oynayalım. Bu oyunu nasıl oynayabiliriz? (Gruplama kelimesinin anlamını yorumlayarak oyun oynama örn verirler.)
Şapkaları kullanım amaçlarına göre: Yazlık-Kışlık, Kadın-Erkek-Çocuk gruplarına ayırırlar.
—Atatürk’ün yaptığı şapka yeniliği sayesinde bugün bu şapkaları kullanıyoruz. ‘’ konusu ile ilgili ön hazırlık konuşması yapılır. Atatürk’ün getirdiği diğer yenilikler konuşulur. Yeniliklerin önemi tartışılır. BA 21 K. 1-2
SIRANIN SONUNA HANGİ ŞAPKA GELMELİ? Oyunu Yazlık, Kışlık, Kadın, Erkek, Çocuk sıralamasına uygun olarak yaparlar. (BA 7 K: 7)
GÖRMEDEN SIRASINI BİL OYUNU: Önce 6 şapkanın, sonra 7–8 şapkanın üzeri bir örtü ile kapatılır. Oyuna başlamadan sıralamanın nasıl yapıldığını söylerler. Sonra örtü kapatılır. Hatırlayarak sırası ile söylerler. BA 4 K: 6)
HANGİ ŞAPKANIN YERİ DEĞİŞTİ? Arkalarını dönerler. Şapkaların yerleri değiştirilir. BA 4 K:3
HANGİ ŞAPKA KAYIP? Şapkalardan biri eksiltilir. Kayıp olanı söylerler. BA 4 K. 8
Çocuklar ayağa kalkarlar. Şapkalarını başlarına giyerler. ‘’10 mavi şişe sallanıyor’’ şarkısı şapkalara uyarlanarak toplama-çıkarma alıştırmaları oyun+şarkı+ok.yaz.haz şeklinde uygulanır.
ŞAPKALAR DRAMASI: -Getirdiğiniz şapkaları kullanan kişilerin rollerini alın. Anne, baba, çocuk, dede… Bugün bayram olsun. 2’şer sıra olalım. Törene gidelim. Bir dakika! Bayramda neler gördünüz? (Trampetler çalınır. Arada sırada farklı ses çıkaran nesnelere vurularak ses, tını farkını yakalamaları sağlanır. Örn: Masanın kenarına, plastik kovaya, tahtaya gibi…)Ritimli yürüyüşler yaparlar. Tören yerindeyiz. Herkes bizi seyretmeye gelmiş. Şapkalarla dans yapalım. (Teybe müzik konur) Şapkalar sağ-sol ele alınır. Selam verilir. Bacak arasından geçirilir. Çocuklara sıra ile liderlik verilerek devam edilir. Törende çok yorulduk. Evimize gidelim. Hemen yatalım. (Dinlendirici hafif bir müzik çalınır.) Rüyamızda şapkalarla yaptığımız dansı görüyoruz. Gözler kapalı olarak yattıkları yerden aynı hareketleri yapmaya çalışırlar. Uykudan uyanıyoruz. Gerinelim. Rahatladık. Oturalım. (Emel ÖZDEMİR–2003)
DEĞERLENDİRME: Törende hangi rolü almıştın? İlk önce hangi hareketi yaptığımızı hatırlıyor musun? Bizi seyreden seyirciler hareketlerimizi beğenmiş midir?
Başka hangi hareketleri yapabilirdik?
—Günlük yaşantımızda yaşadığımız bazı olayları rüyanızda görüyor musunuz?
Üniteler Özel Gün ve Haft kit-Aziz SİVASLIOĞLU-eylül 2000 basımına göre: s 161’deki ‘MAYMUNLAR’ anlatılır.
DEĞERLENDİRME:1. Öyküdeki olayların oluş sırasını söylerler. BA 4 K.6
2. Adamın başında kaç şapka vardı?
3. Adam, maymunların davranışları karşısında neler hissetmiş olabilir?
4. Size ait bir eşya alındığında siz neler hissediyorsunuz?
SEN BU ŞAPKA OLSAYDIN NELER HİSSEDERDİN?
İki çocuk şapkalarını başlarına takarak ayağa kalkar.
Ö:-Siz başınızdaki şapkaların rolünde olun. Siz dolabın içinde duruyorsunuz. Ben sizin sahibinizim. Bugün çok sinirliyim. Sinirimi şapkamdan çıkaracağım. Onu alıp yere atıyorum. Diğer şapka bize bakıyor. Üzülmüş gibi… Oyunumuz bu kadar.
—Yere atılınca neler hissetin? (İşe yaramaz, canım yandı, istenmeyen, kirlendim, eskidim, ağladım.)
—Dolaptaki şapka sen arkadaşının bu durumu karşısında ne hissetin? (Beni kullanmadı, onu kurtarmalıydım…) Burada Amaç: Çocukların senli yerine, benli cümleler kullanarak, duygularını açığa vurmasına yardımcı olmaktır.
DEĞERLENDİRME: -Ben neden sinirliydim?
—Siz sinirlenince bir şeyleri yere atıyor musunuz? Bu çözüm mü? Siniriniz geçiyor mu?
—Şapkayı yere atmak yerine, ne yaparak sakinleşmeliydim?
—Siz arkadaşınızı incitecek bir şey yaparsanız o neler hissediyor olabilir?
—Bundan sonra neler yapabiliriz?
Masadaki yerlerimize oturalım. Benim yere attığım şapka-dolapta duran şapka sizce kendini nasıl hissetmişti? Bu şapkaları çizebilirsiniz. Şapkaya yüz çizerseniz mutlu-mutsuz olduğunu anlayabilirim.
DEĞERLENDİRME: -Kendini çizdiğin bu şapka gibi mi hissediyorsun? Neden? (Not tutulur. Ya da teybe konuşmaları kaydedilir. Daha sonra değerlendirilir. Gerekirse veli görüşmeleri yapılır. Emel ÖZDEMİR–2003)
Şapkalarla ilgili özgün bir şarkı söyleme denemesi yapılabilir.
—Bugün sınıfımıza kaç şapka gelmişti?
(Şapkalara bakılır. Onlarla konuşulur.)
—Şapkalar! Bugün bizim misafirimiz oldunuz. Bizimle oynadığınız için teşekkür ederiz. ‘’-Öğretmenim şapkalar konuşmaz, sizi duyamazlar. Onlar cansız.’’cevabı vermeleri için uygun sorular sorulur.
• Getirdikleri şapkaları kullanım amaçlarına, dokularına, renklerine göre gruplandırabildiler mi?
• Duygularını ifade edebildiler mi? Empati yapabildiler mi?
• Baştan sona doğru sıralama yapabildiler mi?
• Basit toplama çıkarma işlemleri yapabildiler mi?
• Öğrendiklerini belli bir süre sonra hatırlayabildiler mi?
şapkalarla ilgili şarkı bulamadım yardımcı olurmusunz ?