Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası ile ilgili döküman var ise benimle paylaşır mısı


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası ile ilgili döküman var ise benimle paylaşır mısı

  • #1
    mavi çocuk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    14.Eylül.2009
    Mesajlar
    798
    @mavi çocuk



    Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası ile ilgili döküman var ise benimle paylaşır mısı





    belirli gün ve haftalardan Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası
    ile ilgili tüm okula hazırlamam ve sunmam gereken bir konum var. bu okulda yeniyim ve yeni olmanın verdiği acemilikle bir çok durumda benim yerime karar veriliyor. sonradan haber verilerek, görevler listeleniyor. henüz hiç bir yerini bilemediğim bu şehirde sorumluluklarımı yerine getirmek için çabalıyorum. Türk Dünyası ve Toplulukları konusu daha çok sosyal bilgiler öğretmenlerine yönelik bir konu diye düşünüyorum. fakat bana verilmiş, hazırlamam demiyorum...ama en az 40 tane öğretmenin bulunduğu bir ilköğretim okulunda bazı konular çifter kişilik dağıtılırken bana neden böyle...çok üzülüyorum...sadece yapacaksın diyerek zorlamak yanlış bir tutum...fikir de alınmalı...daha çok haksızlıklar da var da neyse diyorum. atlatacağım. görev görevdir.
    en azından içimi döktüm.........
    arkadaşlar elinizde Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası ile ilgili döküman var ise benimle paylaşır mısınız?
    ben araştırmaya devam ediyorum...
    okumanız bile kafidir.teşekkür ederim.....


    maviliğinle umutsun...
    yüreğinle çocuk...
    maviye hasret dostlar....
    BÜYÜ DE GEL ÇOCUK...

  • #2
    HALE GAMZE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Mart.2009
    Nereden
    İzmir-İstanbul-İspanya-İtalya ( i lerden gidiyorum,hayırdır... :)
    Mesajlar
    31,583
    @HALE GAMZE







    Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası (21 Mart Nevruz gününü içine alan hafta)

    Nevruz Nedir?

    Türk halk kültüründe bayramlar, kültürel nedenlerin içeriklerine göre; dinî bayramlar, özel dinî günler ve kandiller, millî bayramlar, mahallî bayramlar ve mevsimlik bayramlar gibi adlar alırlar. Nevruz da, Türk halk kültüründe önemli bahar bayramlarının başında gelir. Takvime bağlı olarak 21 Mart’ta kutlanan bu bayram Yılbaşı, Hıdrellez, Saya gibi yöreden yöreye değişen isimler altında ve çoğu kez de birbiriyle örtüşmeyen tarihlerde kutlanır.

    Günle gecenin birbirine eşit olduğu ve kış mevsiminin bitip bahar mevsiminin başladığı 21 Mart, gerek hayvancılıkla ve gerekse çiftçilikle uğraşan topluluklar için hayatın dönüm noktası olan önemli bir gündür. Hayat tarzının veya hayatın idamesinde yeniden dirilişi simgeleyen 21 Mart tarihi, bu sebeplerle, pek çok takvimde ve kültürde “yılbaşı” olarak kabul edilmiştir. Bir başka ifadeyle 21 Mart günü, Güneş etrafında dönen bütün gezegenlerin yörüngelerinde başlangıç noktalarına geldikleri, gece ve gündüzün eşitlendiği, bütün kültürlerde soğuk, kötü ve meşakkatli olarak kabul edilen “kış”ın bitip, sıcak, iyi ve müşfik olarak kabul edilen “yaz”ın başladığı, tabiatın uyandığı ve dolayısıyla üremenin ve üretmenin başlangıcı demektir.

    Türk kültüründe 21 Mart tarihi, coğrafya ve iklimden kaynaklanan yapısal ve işlevsel sebeplerin yanında, Türk mitolojisine yansıyan tarihî sebeplerle de kutsanmış bir gündür. Bu tarih, “Ergenekon Destanı” adıyla bilinir. Bu tarih, Türk mitolojisinde kaybedilen bir savaş sonrası var olma mücadelesi veren birkaç Türk ailesinin sığındıkları “Ergenekon” adlı derin bir vadide 400 yıl boyunca çoğalıp büyüyerek, sığamaz oldukları vadiden dışarı çıkarak kaybedilen vatan topraklarına dönmek ve atalarının 400 yıllık ahlarını almak maksadıyla bir pîr demircinin işaret ettiği Demir Dağı eritip dışarı çıktıkları ve istiklâllerini elde ettikleri gündür. Türkler tarihleri boyunca bugünü belirleyerek 1926 yılına kadar resmî tatil olan bir bayram şeklinde kutlamışlardır. 1926 yılından sonra resmî tatil olmadığı hâlde halk kitleleri Nevruz bayramını kutlamağa devam etmiştir.

    Bunun en büyük sebeplerinden biri Nevruz bayramının Türk kültüründeki pek çok anlamı birden yüklenmiş olarak kutlanmasıdır. Bu zeminde, İslâmiyetin kabulüyle birlikte 21 Mart’ın yukarıda sıralanan coğrafî ve tarihî sebeplerin yanı sıra geniş Türk halk kitlelerince inanılan dinî ve menkıbevî sebeplerle de kutsal olarak kabul edilip bayram olarak kutlandığı görülmektedir. Nevruz’a İslâmî bir hüviyet kazandıran bu rivâyetlere göre 21 Mart tarihi, Allah’ın yeryüzünü gece ve gündüzün eşit olduğunda yarattığı gün, Hz. Âdem’in çamurunun yoğrulduğu gün, Cennet’ten sürgün edilen ve yaptıklarına pişman olan Âdem ve Havva’nın Tanrı tarafından affedilip buluşturuldukları gün, Hz. Nuh’un gemisinin Ağrı Dağına konup Hz. Nuh’un karaya ayak bastığı gün, Hz. Yusuf’un kardeşleri tarafından atıldığı kuyudan bezirgânlarca kurtarıldığı gün, Hz. Musa’nın Kızıldeniz’i yardığı gün ve Hz. Ali’nin doğum günüdür. Nevruz Türk halk kültüründe bu sebeplerle de kutsanmış ve bayram olarak binlerce yıldan beri kutlanıla gelmiştir.

    Dünden Bugüne Nevruz

    Yukarıda genel çerçevesi çizilen Nevruz, geçmişte hayatın içinde yer alan bir faaliyet idi. Sanata ve edebiyata yansımaları vardı. Biraz batılılaşma macerası, biraz da tarım toplumundan sanayi toplumuna geçişle birlikte toplumsal değerlerimizden bir çoğu gibi Nevruz da belleklerimizden yavaş yavaş silindi. Batılı bir toplum yaratma düşüncesi ile yeni anlayışla inşa edilen yeni ritüeller arasında ise Nevruz çok geri planda kalmaya, daha çok kırsal kesimde ve mahallî çerçevede kutlanan bir bayram hâline geldi. Köy ve şehir arasındaki farklığının yükselmesi, toplum tarafından batılı değerlerin ve batı tarzı ritüellerin benimsenmesiyle, geleneksel bir çok unsur gibi Nevruz da biraz ihmâl edilir oldu.

    Türkiye’de bunlar olurken, Türk topluluklarında Nevruz son derece canlı bir durumda ve bir hayat faaliyeti olarak yer alıp, işlev görmeye devam etti. Sovyetler içinde biraz içi boşaltılarak veya rejimin özellikleriyle donatılarak olsa da Nevruz kutlandığı toplulukların gündeminden hiç düşmedi.

    Son yıllarda bağımsızlıklarını kazanan Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Özbekistan gibi Türk cumhuriyetlerinde veya diğer Türk topluluklarında “Türk Hürriyet ve Diriliş Günü” veya “Ergenekon Bayramı” olarak kutlanmaktadır. Geniş halk kitleleri tarafından resmî devlet törenleriyle kutlanmakta olan Nevruz’da kutlamalar yediden yetmişe bütün toplumun katılımıyla yapılırken âdeta hayat durmaktadır…

    Bugün ülkemizdeki Nevruz kutlamalarının Orta Asya’daki kutlamaların coşkunluğunda olmadığı aşikârdır. Bununla birlikte bu konuda ümit verici işler de yok değil. Mesela gazetelerde “<Nevruz okulda kutlanacak>. Millî Eğitim Bakanlığı, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında anma ve kutlama amaçlı gün ve haftalarla ilgili yönetmeliği yeniden düzenlerken bu günler içine Nevruz’u da ekledi Bakanlık, Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası kapsamında 21 Mart günü, Nevruz’un okullarda resmen kutlanmasını kararlaştırdı” (Milliyet, 15/01/2005) şeklinde yer alan haberler bugün olmasa bile yarınlarda Nevruz’un yeniden ve daha ciddî olarak gündeme getirilme çabalarına bir örnek teşkil etmeye yeter.

    Toplumlar, bayramları kültürel sebepler ve toplumsal vesilelerle geleneksel biçimlerde kutlarlar. Bayramın bir başka özelliği de yılın belli bir gününde veya günlerinde kutlanması yani takvime bağlı olmasıdır. Bu özelliklerinden hareketle, kaynağını topluluk hayatından alan kolektif bir olgu olarak bayramları, takvime bağlı günlerde topluluk tarafından paylaşılan ve grup kimliğinin dışa vurulduğu çok amaçlı ve çok işlevli karmaşık yapılara sahip kültürel formlar olarak tanımlamak mümkündür. Ayrıca bayramlar toplum yapısında “birleştirici, canlandırıcı, eğitici ve mutluluk verici” işlevlere sahiptir.



    Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim Dergisi

    Metin ÖZARSLAN
    Dr., Hacettepe Üniversitesi
    ANKARA

    ---------------

    Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası ve Nevruz İle İlgili Şiirler

    SILADA BAHAR
    Kış gidende türlü türlü süslenir,
    Bir başkadır bizim elin baharı.
    Dağlarından düze keklik seslenir,
    Yurdum, şu dünyada cennet diyarı.

    Erciyes'in eksik olmaz dumanı,
    Türklük gibi zaptetmede zamanı.
    Bizim köyün yağız çehre çobanı
    Erkenden önüne katar davarı.

    Kırlarda ağaçlar duvaklar takmış,
    Duydum ki nevruz gelin olacakmış.
    Seherde sevdiğim bahçeye çıkmış,
    Papatyalar dolar civarı.

    Her tarafta şen bülbüller ötüşür,
    Sümbül başka, iğde başka kokuşur.
    Yar göğsüne gül ne güzel yakışır!
    Şimdi gönül görmek ister o yari.
    Şükrü TARLA

    NEVRUZ SEMAHI
    Bugün dağlar yeşillendi
    Sultan nevruz sefa geldin
    Cümle kuşlar hep dillendi
    Sultan nevruz sefa geldin

    Tacik, Çeçen hem Altaylar
    Mesirede zengin baylar
    Kırgız, Kıpçak cümle boylar
    Sultan nevruz sefa geldin

    Bugün bahar eyyamıdır
    Nevruz, Türk'ün bayramıdır
    Gönüllerin sultanıdır
    Sultan nevruz sefa geldin

    Allah deyü öten kuşlar
    Dua eyler dağlar taşlar
    Yeşillendi hep ağaçlar
    Sultan nevruz sefa geldin

    Geçti şita döndük yaza
    Ali Nebi'm vurur saza
    Kızanlar düştü alaza
    Sultan nevruz sefa geldin
    (eyyam: günler- şita: kış- alaz: ateş)
    Ali Nebi
    81gamze81



    Önce Okul Öncesi Ekibi sizlerin de desteğiyle 10 yıldır okul öncesi eğitime destek vermektedir.
    10. yaşımız kutlu olsun!!!


  • #3
    HALE GAMZE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Mart.2009
    Nereden
    İzmir-İstanbul-İspanya-İtalya ( i lerden gidiyorum,hayırdır... :)
    Mesajlar
    31,583
    @HALE GAMZE







    TÜRK DÜNYASI VE TOPLULUKLARI HAFTASI
    ( 21 Mart Nevruz gününü içine alan hafta)


    Türklerin ilk anayurdu Orta Asya’ dır. Türkler, Orta Asya’ dan çeşitli yönlere göç ederek ulaştıkları bölgelere kültürlerini taşımışlardır. Orta Asya’ dan başlamak üzere, özellikle doğuda bir çok Türk devleti mevcuttur. Bu devletler Sovyetler Birliği’ nin dağılmasıyla bağımsızlığına kavuşmuşlardır.

    Türk Dünyası ve toplulukları ile iyi ilişkiler kurabilmek ve ordularla her alanda iş ve gönül birliği yapabilmek amacıyla 21 Mart nevruz gününü içine alan hafta Türk Dünyası ve toplulukları haftası ilan edilmiştir. Okulların dereceleri, öğrencilerin seviyeleri ve okulun şart ve imkanları göz önünde tutularak ilgili derslerde konuşma, şiir, kompozisyon, resim, fotoğraf, film, sergi ve benzeri faaliyetlerden yararlanmak suretiyle bu günler hakkında bilgi verilmeye çalışılır.

    Nevruz, çeşitli kültür çevrelerinde, farklı etnik gruplarda farklı bir muhtevaya ve anlama sahip olmuştur. Kültürler arasındaki iletişim sonucunda çeşitli kültürlere girmiş ve benimsenmiştir. Eldeki tarihi kaynaklardan hareketle en eski Türk adetlerinden, bayramlarından biri olduğu kesinleşmiştir. Yeni yılın başlangıcı, yenilik, coşku, canlanma gibi nitelikler hiç değişmeden günümüze kadar yaşadığı uçsuz bucaksız coğrafyalarda görülmektedir .

    Nevruz, Türk dünyasının kuzeyinden güneyine, batısından doğusuna kadar uzanan engin coğrafyada yaşayan toplulukların pek çoğu tarafından yaygın olarak kutlanan bahar bayramıdır. Nevruz, ayrıca Türklerin Ergenekon’ dan çıkış günü olarak da benimsenmiştir. Nevruz günü, Türk dünyasında çeşitli şenlikler düzenlenmekte, bayram havasında kutlanmaktadır. Nevruz ateşi yakılarak ateş üzerinden atlanmakta ve halaylar çekilmektedir.
    81gamze81



    Önce Okul Öncesi Ekibi sizlerin de desteğiyle 10 yıldır okul öncesi eğitime destek vermektedir.
    10. yaşımız kutlu olsun!!!


  • #4
    HALE GAMZE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Mart.2009
    Nereden
    İzmir-İstanbul-İspanya-İtalya ( i lerden gidiyorum,hayırdır... :)
    Mesajlar
    31,583
    @HALE GAMZE







    21 Mart Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası

    Nevruz Bayramı Farslar, Anadolu Türkleri, Kıbrıs Türkleri, Kürtler, Zazalar, Azeriler, Afganlar, Arnavutlar, Gürcüler, Türkmenler, Tacikler, Özbekler, Kırgızlarla beraber neredeyse tüm kuzey yarımküre tarafından kutlanan geleneksel yeni yıl ya da başka bir değişle doğanın uyanışı ve bahar bayramı.

    Aynı zamanda, Zerdüştlük, hem de Bahailer[3] için de kutsal bir gündür ve tatil olarak kutlanır. Günümüz İranında, her ne kadar İslami bir kökeni olmasa da bir şenlik olarak kutlanır.

    Nevruz, İran ve Bahai[3] takvimlerine göre yılın ilk gününü temsil eder. Bazı topluluklar bu bayramı 21 Mart a kutlarken, diğerleri kuzey yarım kürede ilkbaharın başlamasını temsilen, 22 veya 23 Mart a kutlarlar.

    İsim kökeni
    Kelimenin aslı eski Farsçadan gelir: nava=yeni + rəzaŋh=gün/günışığı, anlamı "yeni gün/günışığı" dır ve günümüzün Farsçasında da hâlâ aynı anlamda kullanılmaktadır(nev=yeni + ruz=gün; anlamı "yeni gün")

    İrani dillerdeki Gün anlamına gelen Ruz (Farsça), Roç (Beluçca), Roc (Zazaca) ya da Roj (Kürtçe) sözcükleri Proto-İranicenin "Rauça"sından gelir. Bu da eski Hint-Avrupacanın manası Işık olan *Leuk- kelime köküne dayanmaktadır. Şu en eski şekilden Rusçadaki Luç, Almancadaki Licht, Yunancadaki Leukós, Latincedeki Lux, İngilizcedeki Light ve Ermenicedeki Luy da oluşmuşlar. Proto-Iranicede Rusçadaki gibi bir k > ç ses ertelemesi ortaya çıkmışdır ve ayrıca L sesi Rye dönüşmüştür.

    Eski İrani dili olan Avestçede Raôçah zamanında esasdan Işık demekti. Eski hint-ari dilindeyse (Bugünkü Kuzey Hindistanda varolan dil grubu) Roçiş kulanılmaktadır.

    Nevruz teriminin tarihte ilk yer aldığı kayıtlar, M.S. 2. yüzyıldaki Pers İmparatorluğu kayıtlarıdır, ancak bundan çok daha öncesindeki (yaklaşık M.Ö. 648 ve 330 yılları arasında) Pers İmparatorluğu altında yaşayan değişik milletlerin Pers Şahına Nevruz gününde hediyeler getirdiğine dair bilgiler mevcuttur

    Nevruz diğer Türk devlet ve topluluklarında da kutlanılır. Bunlardan Azerbaycanda Novruz, Kazakistanda Navrız meyrami (Наурыз мейрамы), Kırgızistanda Nooruz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de Mart dokuzu Kırım Türklerinde Navrez, Batı Trakya Türkleri de Mevris adları ile anılır.

    Farsçada yazılışı Newrozdur. Türk kökenli bir devlet olan Tacikistanda (Наурыз мейрамы) Navrız meyrami adı ile kutlanan Nevruz Arnavutluk a ise Sultan Nevruz olarak isimlendirilir.

    Tarih ve gelenek
    Nevruz geleneğinin tarihin en son Buzul Çağı ın bitmesinden hemen önceki günlere yani 15.000 yıl öncesine kadar uzanır. Efsanevi Pers Kralı Cemşid, Indo-Iranlıların avcılıktan hayvacılığa ve yerleşik yaşama geçişini temsil eder. O çağlarda mevsimler insanoğlunun hayatında günümüzdekinden daha yaşamsal bir önem arz ediyordu ve yaşamla ilgili her şey dört mevsim ile çok yakından ilgiliydi. Zor geçmiş bir kışın ardından gelen bahar, tabiat ananın çiçekler, yeşillenenen bitkiler uykusundan uyanması ve sığırların yavrulaması, insanoğlu için büyük bir fırsat ve bolluğun canlanması demekti. İşte böyle bir dönemde bu Nevruz kutlamalarını başlatanın Kral Cemşid olduğu söylenir.

    İran evrenbiliminin mimarlarından ve Zerdüştlerin Peygamberi olan Zerdüşt birçok bayramın kurumsallaşmasını sağlayan kişidir. Nevruz da Zerdüşt tarafından kurumsallaştırılan bayramlardan biridir.


    Persepoliste krala hediyelerin sunumuBundan 12 yüzyıl sonrasında, M.Ö. 487 yılında, Büyük Darius, Persepolis eki yeni inşa edilmiş olan sarayında Nevruzu kutluyordu. Son araştırmaların sonuçları bu kutlamaların çok özel bir anlam ifade ettiğini göstermektedir. Sadece Nevruz gününde sabah saatin 06:30unda güneşin ilk ışıkları gözlemevindeki büyük kabul salonuna denk geliyordu ve bu olay sadece 1400 yılda bir gerçekleşiyordu. Bu durum aynı zamanda Babillilerin ve Yahudilerinde yeni yılı ile çakışıyordu ve bu nedenle, bu kutlamaların eski toplumlar için çok uğurlu ve önemli sayıldığı açıktır[6]. Persepolis yerleşkesinin ya da en azından Apadana on sarayının ve "Yüz sütunlu Salonun" Nevruzu kutlamak amacıyla inşa edildiği sanılmaktadır. Ne yazıkki eski kitabelerde Nevruzdan bahsedilmemektedir.


    Türklerde Nevruz
    Türk kültüründe Nevruz

    Orta Asyada Nevruz bayramlarında geleneksel olarak pişirilen sümelek buğdaydan yapılan bir çeşit tatlıdır.Türkiyede bir gelenek Türk Cumhuriyetleri de ise resmî bayram olarak kutlanırken, 1995 yılından itibaren Türkiye Cumhuriyeti tarafından Bayram olarak kabul edilen bir gün haline gelmiştir. Türklerin Ergenekon adlı yerden demirden dağı eritip çıkmalarını, baharın gelişini, doğanın uyanışını temsil eder. Türk kavimleri tarafından M.Ö. 8. yüzyıldan günümüze kadar her yıl 21 Mart a kutlanır.

    Türk Takvimi de bir gün 12 bölüme ayrılır, her bölüme Çağ adı verilirdi. Bir çağ iki saat, dolayısıyla bir gün de 24 saattir. Herbir çağ ise sekiz Keh ten ibarettir. Yılbaşı olarak gece-gündüz eşitliğinin yaşandığı 21 Mart, Nevruz günü olarak kutlanır.

    Oniki Hayvanlı Takvim ve Melikşahın Celali Takvimi de yılbaşı olarak belirlenen 21 mart, Divânü Lügati -Türk e de ilkbaharın gelişi olarak belirtilir. Türk edebiyatı ve musikisine de Nevruz; Nevruz-ı Asl, Nevruz-ı Arap, Nevruz-ı Bayati, Nevruz-ı Hicaz, Nevruz-ı Acem ve Nevruz-ı Seba olarak girmiştir. Tarihte pek çok devlet tarafından bayram ve gelenek olarak kutlanmıştır. Bunların başında Anadolu beylikleri, Eski Mısır, İran, Safavi, Sasani, Moğollar, Selçuklu ve Osmanlı gelir.

    Selçuklu ve Osmanlıda millî bayram olarak kutlanan Nevruz, Nevruziye adlı şiirlere ve şenliklerle ziyafet verilerek kutlanırdı. Özel olarak hazırlanan Nevruziye adlı macun Osmanlı döneminden kalan bir kültür olarak bu gün hâlâ Manisada 21 Mart a Mesir macunu şenlikleri yapılmaktadır. Alevi ve Bektaşiler arasında da kimi yorelerde eski takvime atfen Mart Dokuzu adi verilerek kutlanan Nevruzda özel ayinler yapılırdı, yine Zerdüştler ve Yezidilerde 21 Martı bayram olarak kabul etmişlerdir.


    Nevruz Bayramı

    Gördünmü arkadaş nevruzun adı
    Hainlerin yaptığına yüreğim yandı
    Bu itler kendini arslan mı sandı
    Beğenmeyenin işi ne canım vatanda

    Adam olun dolduruşa gelmeyin
    Bölücülerle bir olup vatan bölmeyin
    Kardeş kardeşe silah sıkıp ölmeyin
    Beğenmeyenin işi ne canım vatanda

    Musalla taşına geldiğin günde
    Bak tek anan ağlıyor yalnız o önde
    Seni kışkırtan bölücüler nerde
    Beğenmeyenin işi ne canım vatanda

    Vatan hainine slogan atma
    Vatandaşım günahsız haine satma
    Türkiye'min yüreğini kabartma
    Beğenmeyenin işi ne canım vatanda

    TÜRKİYE'yem güçlüdür oyuna gelmez
    Bölücüyü affetmez yüzüne gülmez
    Ölsen dahi Allah seni affetmez
    Adam gibi adam ol vatanı bölme

    Nevruz baharımın geldiği gündür
    Yaşama mutluluk saldığı gündür
    Yeter beynindeki kinleri durdur
    Adam gibi adam ol vatanı bölme
    81gamze81



    Önce Okul Öncesi Ekibi sizlerin de desteğiyle 10 yıldır okul öncesi eğitime destek vermektedir.
    10. yaşımız kutlu olsun!!!


  • #5
    mavi çocuk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    14.Eylül.2009
    Mesajlar
    798
    @mavi çocuk







    sevgili öğretmenim, hassasiyetiniz ve paylaşımlarınız için teşekkür ederim.
    bu bilgileri de ekliyorum şimdi...


    maviliğinle umutsun...
    yüreğinle çocuk...
    maviye hasret dostlar....
    BÜYÜ DE GEL ÇOCUK...

  • #6
    HALE GAMZE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Mart.2009
    Nereden
    İzmir-İstanbul-İspanya-İtalya ( i lerden gidiyorum,hayırdır... :)
    Mesajlar
    31,583
    @HALE GAMZE







    TÜRK DÜNYASI VE TOPLULUKLARI HAFTASI KUTLAMA ROGRAMI”

    (21 MART 2006)



    1. Açılış



    2. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ( Beden Eğitimi Öğretmeni Tuncay DİNÇ )



    3. “21 MART NEVRUZ BUGÜN” adlı şiiri okumak üzere .............. sınıfından .................................................. ....................... buraya davet ediyoruz.



    4. Öğretmenler adına günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yapmak üzere Türkçe Öğretmeni Mehmet EKİZ’i buraya davet ediyoruz.



    5. “NEVRUZ” adlı şiiri okumak üzere .............. sınıfından .................................................. . buraya davet ediyoruz.



    6. Öğrenciler adına günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yapmak üzere ........ sınıfı öğrencilerinden .................................................. .................. buraya davet ediyoruz.



    6. “GELSE NEVRUZ BAYRAMI ” adlı şiiri okumak üzere .............. sınıfından .................................................. . buraya davet ediyoruz.



    7. “BEN NEVRUZ” adlı kompozisyonu okumak üzere .............. sınıfından .................................................. . buraya davet ediyoruz.



    8. “NEVRUZ” adlı şiiri okumak üzere .............. sınıfından .................................................. . buraya davet ediyoruz.



    9.Kapanış













    Program sunucuları



    İbrahim .............

    8/.... Sınıfı Öğrencisi



    KUTLAMA KOMİSYONU



    Sevnur ÖZDEMİR Mehmet EKİZ Recai ÖZDEMİR

    Sınıf Öğretmeni Türkçe Öğretmeni Sosyal Bilgiler Öğretmeni





    Uygundur

    20/03/2006

    Hasan SEVİNÇ

    Okul Müdürü
    81gamze81



    Önce Okul Öncesi Ekibi sizlerin de desteğiyle 10 yıldır okul öncesi eğitime destek vermektedir.
    10. yaşımız kutlu olsun!!!


  • #7
    HALE GAMZE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Mart.2009
    Nereden
    İzmir-İstanbul-İspanya-İtalya ( i lerden gidiyorum,hayırdır... :)
    Mesajlar
    31,583
    @HALE GAMZE







    NUSAYBİN CUMHURİYET İLKÖĞRETİM OKULU

    2006–2007 EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI

    21 MART NEVRUZ BAYRAMI KUTLAMA PROGRAMI

    (Sunucu)

    Gönüller şad oldu, ilkbahar geldi,

    Nevruz Bayramı’na eriştik ya hu

    Çemenzar şevk ile nura bezendi

    Nevruz Bayramı’na eriştik ya hu.



    Baharın ilk uyanışlarını gördüğümüz bugünleri, Bahar bayramını böyle dile getirmişti Hüseyin Hüsnü ERDİKUL.



    Sayın Müdürümüz,

    Sayın Müdür Yardımcımız,

    Sayın Öğretmenlerim

    Ve sevgili arkadaşlar 21 Mart Nevruz Bayramını hep birlikte kutlamak için toplanmış bulunuyoruz.



    İlk olarak



    1- -A sınıfından …………………… arkadaşımız bizlere bugünün anlam ve önemini belirten “Nevruz Nedir” yazısını okuyacak.



    ………………… arkadaşımıza teşekkür ediyoruz.



    (Sunucu)

    Kış getdi, yine bahar geldi,

    Gül bitti ve lalezar geldi.

    Kuşlar hamısı figane düştü,

    Aşk oldu yine bu cane düştü,



    Şah İsmail Hatayi



    2- –A sınıfından…………………… arkadaşımız Şükrü TARLA’ ya ait “Sılada Bahar” adlı şiiri bizlerle paylaşacak.



    ………………… arkadaşımıza teşekkür ediyoruz.



    3- -A sınıfından ………………arkadaşımızı bize “Dünden Bugüne Nevruz Bayramı”nı anlatması için çağırıyoruz.



    ……………….. arkadaşımıza teşekkür ediyoruz.





    4- –A sınıfından ………………… arkadaşımız Azerbaycanlı şair M.H. Şehriyar’a ait “Nevruz Bayramı” adlı şiiri bizlere okuyacak.



    ……………….. arkadaşımıza teşekkür ediyoruz.



    5- –A sınıfından………………….. arkadaşımız okulumuz öğretmenlerinden Mehmet ÖCAL’ın hazırlamış olduğu “21 Mart NEVRUZ BAYRAMI” adlı yazıyı bizlere okuyacak.



    ……………….. arkadaşımıza teşekkür ediyoruz.



    (Sunucu)

    Bahar Gelir



    Nevruz Bayramı’dır, ilkbahar gelir

    Kışın el-ayağı yığışır demek

    Fakat ele bil ki ona ar gelir

    Yaza teslim olup geri çekilmek…



    Azerbaycanlı şair Nevruz Genceli



    6- –A sınıfından………………….. arkadaşımız Haşim KOÇ’a ait “21 Mart Nevruz Bugün” adlı şiiri bizlere okuyacak.



    ……………….. arkadaşımıza teşekkür ediyoruz.



    7- –A sınıfından………………….. arkadaşımız Ulvi MEHMET’ e ait Nevruz adlı şiiri bizlere okuyacak.



    ……………….. arkadaşımıza teşekkür ediyoruz.





    21 Mart Nevruz Bayramı’nı kutlama törenimiz burada sona ermiştir. Bizlerle birlikte Bahar Bayramını kutladığınız ve bizi dinlediğiniz için teşekkür eder hepinize bahar dolu günler dileriz.


    Nevruz Nedir?
    Türk halk kültüründe bayramlar, kültürel nedenlerin içeriklerine göre; dinî bayramlar, özel dinî günler ve kandiller, millî bayramlar, mahallî bayramlar ve mevsimlik bayramlar gibi adlar alırlar. Nevruz da, Türk halk kültüründe önemli bahar bayramlarının başında gelir. Takvime bağlı olarak 21 Mart’ta kutlanan bu bayram Yılbaşı, Hıdrellez, Saya gibi yöreden yöreye değişen isimler altında ve çoğu kez de birbiriyle örtüşmeyen tarihlerde kutlanır.

    Günle gecenin birbirine eşit olduğu ve kış mevsiminin bitip bahar mevsiminin başladığı 21 Mart, gerek hayvancılıkla ve gerekse çiftçilikle uğraşan topluluklar için hayatın dönüm noktası olan önemli bir gündür. Hayat tarzının veya hayatın idamesinde yeniden dirilişi simgeleyen 21 Mart tarihi, bu sebeplerle, pek çok takvimde ve kültürde “yılbaşı” olarak kabul edilmiştir. Bir başka ifadeyle 21 Mart günü, Güneş etrafında dönen bütün gezegenlerin yörüngelerinde başlangıç noktalarına geldikleri, gece ve gündüzün eşitlendiği, bütün kültürlerde soğuk, kötü ve meşakkatli olarak kabul edilen “kış”ın bitip, sıcak, iyi ve müşfik olarak kabul edilen “yaz”ın başladığı, tabiatın uyandığı ve dolayısıyla üremenin ve üretmenin başlangıcı demektir.


    Türk kültüründe 21 Mart tarihi, coğrafya ve iklimden kaynaklanan yapısal ve işlevsel sebeplerin yanında, Türk mitolojisine yansıyan tarihî sebeplerle de kutsanmış bir gündür. Bu tarih, “Ergenekon Destanı” adıyla bilinir. Bu tarih, Türk mitolojisinde kaybedilen bir savaş sonrası var olma mücadelesi veren birkaç Türk ailesinin sığındıkları “Ergenekon” adlı derin bir vadide 400 yıl boyunca çoğalıp büyüyerek, sığamaz oldukları vadiden dışarı çıkarak kaybedilen vatan topraklarına dönmek ve atalarının 400 yıllık ahlarını almak maksadıyla bir pir demircinin işaret ettiği Demir Dağı eritip dışarı çıktıkları ve istiklâllerini elde ettikleri gündür. Türkler tarihleri boyunca bugünü belirleyerek 1926 yılına kadar resmî tatil olan bir bayram şeklinde kutlamışlardır. 1926 yılından sonra resmi tatil olmadığı hâlde halk kitleleri Nevruz bayramını kutlamaya devam etmiştir.


    Bunun en büyük sebeplerinden biri Nevruz bayramının Türk kültüründeki pek çok anlamı birden yüklenmiş olarak kutlanmasıdır. Bu zeminde, İslamiyetin kabulüyle birlikte 21 Mart’ın yukarıda sıralanan coğrafî ve tarihî sebeplerin yanı sıra geniş Türk halk kitlelerince inanılan dinî ve menkıbevî sebeplerle de kutsal olarak kabul edilip bayram olarak kutlandığı görülmektedir. Nevruz’a İslâmî bir hüviyet kazandıran bu rivayetlere göre 21 Mart tarihi, Allah’ın yeryüzünü gece ve gündüzün eşit olduğunda yarattığı gün, Hz. Âdem’in çamurunun yoğrulduğu gün, Cennet’ten sürgün edilen ve yaptıklarına pişman olan Âdem ve Havva’nın Tanrı tarafından affedilip buluşturuldukları gün, Hz. Nuh’un gemisinin Ağrı Dağına konup Hz. Nuh’un karaya ayak bastığı gün, Hz. Yusuf’un kardeşleri tarafından atıldığı kuyudan bezirgânlarca kurtarıldığı gün, Hz. Musa’nın Kızıldeniz’i yardığı gün ve Hz. Ali’nin doğum günüdür. Nevruz Türk halk kültüründe bu sebeplerle de kutsanmış ve bayram olarak binlerce yıldan beri kutlanıla gelmiştir.



    SILADA BAHAR
    Kış gidende türlü türlü süslenir,

    Bir başkadır bizim elin baharı.

    Dağlarından düze keklik seslenir,

    Yurdum, şu dünyada cennet diyarı.



    Erciyes'in eksik olmaz dumanı,

    Türklük gibi zaptetme de zamanı.

    Bizim köyün yağız çehre çobanı

    Erkenden önüne katar davarı.



    Kırlarda ağaçlar duvaklar takmış,

    Duydum ki nevruz gelin olacakmış.

    Seherde sevdiğim bahçeye çıkmış,

    Papatyalar dolar civarı.



    Her tarafta şen bülbüller ötüşür,

    Sümbül başka, iğde başka kokuşur.

    Yar göğsüne gül ne güzel yakışır!

    Şimdi gönül görmek ister o yâri.
    Şükrü TARLA


    Dünden Bugüne Nevruz

    Yukarıda genel çerçevesi çizilen Nevruz, geçmişte hayatın içinde yer alan bir faaliyet idi. Sanata ve edebiyata yansımaları vardı. Biraz batılılaşma macerası, biraz da tarım toplumundan sanayi toplumuna geçişle birlikte toplumsal değerlerimizden birçoğu gibi Nevruz da belleklerimizden yavaş yavaş silindi. Batılı bir toplum yaratma düşüncesi ile yeni anlayışla inşa edilen yeni ritüeller arasında ise Nevruz çok geri planda kalmaya, daha çok kırsal kesimde ve mahallî çerçevede kutlanan bir bayram hâline geldi. Köy ve şehir arasındaki farklığının yükselmesi, toplum tarafından batılı değerlerin ve batı tarzı ritüellerin benimsenmesiyle, geleneksel birçok unsur gibi Nevruz da biraz ihmal edilir oldu.



    Türkiye’de bunlar olurken, Türk topluluklarında Nevruz son derece canlı bir durumda ve bir hayat faaliyeti olarak yer alıp, işlev görmeye devam etti. Sovyetler içinde biraz içi boşaltılarak veya rejimin özellikleriyle donatılarak olsa da Nevruz kutlandığı toplulukların gündeminden hiç düşmedi.



    Son yıllarda bağımsızlıklarını kazanan Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Özbekistan gibi Türk cumhuriyetlerinde veya diğer Türk topluluklarında “Türk Hürriyet ve Diriliş Günü” veya “Ergenekon Bayramı” olarak kutlanmaktadır. Geniş halk kitleleri tarafından resmi devlet törenleriyle kutlanmakta olan Nevruz’da kutlamalar yediden yetmişe bütün toplumun katılımıyla yapılırken âdeta hayat durmaktadır…



    Bugün ülkemizdeki Nevruz kutlamalarının Orta Asya’daki kutlamaların coşkunluğunda olmadığı aşikârdır. Bununla birlikte bu konuda ümit verici işler de yok değil. Mesela gazetelerde



    “<Nevruz okulda kutlanacak>.



    Millî Eğitim Bakanlığı, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında anma ve kutlama amaçlı gün ve haftalarla ilgili yönetmeliği yeniden düzenlerken bu günler içine Nevruz’u da ekledi. Bakanlık, Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası kapsamında 21 Mart günü, Nevruz’un okullarda resmen kutlanmasını kararlaştırdı”
    (Milliyet, 15/01/2005)

    Şeklinde yer alan haberler bugün olmasa bile yarınlarda Nevruz’un yeniden ve daha ciddi olarak gündeme getirilme çabalarına bir örnek teşkil etmeye yeter.



    Nevruz Bayramı

    Bayram yeli çardakları yıhanda

    Novroz gülü, kar çiçeği çıhanda

    Ağ bulutlar köyneklerin sıhanda,



    Yumurtanı göyçek güllü boyardık

    Çok gışdırıp sınanları soyardık

    Oynamaktan birce meğer doyardık



    M.H. Şehriyar (Azerbaycanlı şair)

    21 Mart NEVRUZ BAYRAMI
    Nevruz (Yeni Gün), Türk milli geleneğinde yer alan bir kavramdır ve Türklerin Ergenekon’dan çıktıkları günü simgeler. Sümerlerden beri Orta Asya ve Orta Doğu coğrafyasındaki bütün topluluklar, yeni yıl ve baharın başlangıcı olarak Nevruz’u kutlamaya başlamışlardır. Bir bayram havasında geçen Nevruz kutlamaları özellikle açık havaları şenlik ortamına çevirir.

    Ülkemizde Kültür Bakanlığı, 1991 yılında geleneksel değerlerimizi canlandırarak yaşatmak amacıyla 21 Mart tarihinin Nevruz Bayramı olarak kutlanmasına karar verdi. Bu tarihten itibaren valiliklerin ve yerel yönetimlerin katkılarıyla, her yıl yurt genelinde 21 Mart Nevruz Günü olarak kutlanmaktadır.

    Yeni yıl, yeni gün, yılbaşı gibi adlarla ifade olunan bahar bayramları Türkler arasında coşkuyla kutlanmıştır. Nevruz geleneği de uygulamada bazı farklılıklar olmakla beraber bütün Türk topluluklarında geleneksel bir nitelik taşımaktadır.


    Nevruz, Farsça bir kelime olup "Yeni Gün" anlamına gelir. Orta Anadolu'da bugün "Mart dokuzu" diye adlandırılır. Nevruz, gece ile gündüzün eşit olduğu miladi 22 Mart, Rumi 9 Mart gününe rastlar. Ergenekon destanına göre o gün istiklalin kazanıldığı gündür. Anadolu'da "Sultan-ı Nevruz", "Nevruz Sultan", Mart dokuzu" ve "Mart Bozumu" gibi adlarla bilinen nevruz, gelenekleriyle bütün Türk toplumu içerisinde yaşamaya devam etmektedir.


    Anadolu’nun fatihi Alparslan’ın oğlu Sultan Melikşah (1055–1092) “Celali” adıyla bilinen bir takvim düzenletmiştir. Bu takvimde yılbaşı 21 Mart olarak kabul edilerek Nevruz bayramı olarak kutlanmasına karar verilmiştir.

    İslamiyet’i kabul eden Türkler, bugünü Hz. Ali’nin doğum günüyle de örtüştürerek dini bir özellik kazandırmışlardır.

    Osmanlılarda Nevruz Bayramı 1826’ya kadar Yeniçeri Ocağı’nın kaldırılışına kadar büyük şölenlerle kutlanmıştır. Nevruz günü, başta padişah olmak üzere devletin ileri gelenleri kutlamalarda yer alırdı. Osmanlı saray müziği arasında “Nevruziye Makamı” adıyla besteler bile yapılmıştır.

    Baharın gelişini kutlamak amacıyla halk gruplar halinde mesire yerlerine giderler. Nevruz günü türbeler ziyaret edilir, dilekler tutulur. Kırlarda çeşitli eğlenceler düzenlenir. Maniler söylenir, niyet çekilir, baharın ilk çiçekleri toplanır. Sabah erken kalkılır, nevruzun ilk suyu ile yıkanmak geleneği vardır ve bugün özenle giyinilir. Soğan kabuğu ile boyanmış yumurtalar pişirilip yenilerek bolluk ve bereket dileklerinde bulunulur. Yüksek bir tepeye ateş yakılarak baharın geldiği müjdelenir.

    Ülkemizde ve Orta Asya'da Nevruz kutlamaları Orta Asya'da yaşayan Türkler, Anadolu Türkleri ve İranlıların yılbaşı olarak kabul ettikleri güne, Farsça Nev (yeni), Ruz (gün) kelimelerinin birleşmesinden oluşan ve yeni gün anlamına gelen Nevruz adı verilir.

    Nevruz İranlılara mal edinmekte ise de, " Oniki Hayvanlı Türk Takviminde" görüldüğü üzere, Türklerde de çok eskiden beri bilinmekte ve törenlerle kutlanmaktadır.

    Türklerde Nevruz'la ilgili başlıca rivayet, bugünün bir kurtuluş günü olarak kabul edilmesidir. Yani Ergenekon'dan çıkıştır. İşte bu yüzden Türklerde Nevruz, yeni bir yılın başlangıcı olarak kabul edilmiş ve günümüze kadar bayramlarla kutlana gelmiştir.

    Orta Asya'daki Türk topluluklarından Azeri Türkleri, Kazak Türkleri, Kırgız Türkleri, Türkmen Türkleri, Özbek Türkleri, Tatar Türkleri, Uygur Türkleri, Anadolu Türkleri ve Balkan Türkleri Nevruz geleneğini canlı olarak günümüze kadar yaşatmışlardır.

    Nevruz'dan bir gün öncesine, "baca-baca" denir. Çeşitli renklere boyanmış, suda pişirilmiş yumurtalar, kapı kapı dolaşan çocuklara verilir. Çocuklar o gün gruplar halinde dolaşarak;


    Nevruz, Nevruz bahara

    Güller güller nahara

    Bağçamızda gül olsun

    Gül olsun, bülbül olsun

    Şeklinde bayatılar, maniler söylerler, yeşil alanlarda boyalı yumurtalar ve âşıklarla oyun oynarlar.

    21 MART NEVRUZ BUGÜN
    Neşelenip oynayalım
    Bahar geldi bayram bugün
    Derdi kederi atalım
    21-Mart nevruz bugün

    Gece gündüze ulaştı
    Tomurcuklar çiçek açtı
    Soğuk sıcak kucaklaştı
    21-Mart nevruz bugün

    Çiçeklenir hep ağaçlar
    Yeşillenir dağ yamaçlar
    Dostluk olsun hep amaçlar
    21-Mart nevruz bugün
    Haşim KOÇ


    Nevruz...
    Bahar gelir yazı çeker
    Cemre düşer teker teker
    Çiftçi tarlasını eker
    Nevruzum geldiği zaman...

    Gönlümde bir ateş yanar
    Yiğit sılasını anar
    Göçmen kuşlar dala konar
    Nevruzum geldiği zaman...

    Ezelinden kutlanıyor
    Hep ateşten atlanıyor
    Coşkumuz da katlanıyor
    Nevruzum geldiği zaman...

    Bağı, bahçe kazıyorum
    Yayla, kırda geziyorum
    Aşka gelip yazıyorum
    Nevruzum geldiği zaman...

    Çok eskiye dayanıyor
    Doğa yeşil boyanıyor
    Bak tabiat uyanıyor
    Nevruzum geldiği zaman...

    Herkes sana imreniyor
    Kırda çaylar demleniyor
    Bak tohumlar çimleniyor
    Nevruzum geldiği zaman...

    Nevruzumla bahar başlar
    Bir başka ötüyor kuşlar
    Çiftçi fidanını aşlar
    Nevruzum geldiği zaman...

    Peteklerde ballanıyor
    Ağaçlar hep dallanıyor
    Mehmet dalda sallanıyor
    Nevruzum geldiği zaman...


    Ulvi MEHMET
    81gamze81



    Önce Okul Öncesi Ekibi sizlerin de desteğiyle 10 yıldır okul öncesi eğitime destek vermektedir.
    10. yaşımız kutlu olsun!!!


  • #8
    HALE GAMZE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Mart.2009
    Nereden
    İzmir-İstanbul-İspanya-İtalya ( i lerden gidiyorum,hayırdır... :)
    Mesajlar
    31,583
    @HALE GAMZE







    KOCASİNAN MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

    ARİF MOLU AND. TEK. VE END. MES. LİSESİ

    TÜRK DÜNYASI VE TOPLULUKLARI HAFTASI

    NEVRUZ BAYRAMI KUTLAMA PROGRAMI





    Sayın kaymakamım, Kıymetli Misafirler, Değerli basın mensupları, Öğretmenler ve sevgili arkadaşlar

    Türk Dünyası Haftası Ve Nevruz Bayramı dolayısıyla hazırlamış olduğumuz şenliğimize hoş geldiniz.

    Efendim programı Arif Molu Anadolu Teknik Lisesi 11. sınıf Tekstil Teknolojisi bölümünde okuyan Neşe DOĞAN arkadaşımızla birlikte sunacağız

    Teşekkür ederim bende size arkadaşımızı tanıtayım kendisi Kazak Türküdür. İsmi Bağdat Tastanbekov, Kayseri’de Germirli İmam Hatip Lisesi 3. sınıfta okuyor.

    Program akışını arz ediyoruz.



    Saygı Duruşu, İstiklal Marşı ve

    Türk Devlet Bayraklarının geçiş merasimi

    Günün Anlam Ve Önemiyle İlgili Konuşmalar.

    Nevruz Ateşinin Yakılması

    Demir Dövme Töreni

    Mehter Takımı

    Türk Cumhuriyetlerinden gelen öğrencilerin gösterisi

    Fatih Özel Eğitim Kurumu Öğrencilerinin Mevlana gösterisi

    Nevruziyye Şekeri Ve Nevruz Çiçeğinin Dağıtılması

    Yumurta Tokuşturma

    Kayseri Kafkas Derneği Halk oyunları ekibinin gösterisi

    Ağaç Dikme Töreni

    Nevruz Yemeği

    Kapanış
    81gamze81



    Önce Okul Öncesi Ekibi sizlerin de desteğiyle 10 yıldır okul öncesi eğitime destek vermektedir.
    10. yaşımız kutlu olsun!!!


  • #9
    mavi çocuk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    14.Eylül.2009
    Mesajlar
    798
    @mavi çocuk







    yeniden teşekkürler...sevgiyle kalın öğretmenim...


    maviliğinle umutsun...
    yüreğinle çocuk...
    maviye hasret dostlar....
    BÜYÜ DE GEL ÇOCUK...

  • #10
    HALE GAMZE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Mart.2009
    Nereden
    İzmir-İstanbul-İspanya-İtalya ( i lerden gidiyorum,hayırdır... :)
    Mesajlar
    31,583
    @HALE GAMZE







    Nevruz Bayramı Konuşma Metni

    Sevgili Öğrenciler,
    Nevruz Bayramınız kutlu olsun.

    Nevruz; yeni gün, yeni yılın ilk günü demektir. Bugün, geceyle gündüzün eşit olduğu, günlerin uzayıp sıcaklıkların artmaya başladığı 21 Mart'a rastlamaktadır. Bu günlerde doğa da uyanıp canlanmaya başladığından Nevruz günleri, baharın da başladığı günlerdir. Atalarımız; yeni bir hayat, yeni bir başlangıç demek olan bu tarihi günü, ayni zamanda Ergenekon'dan çıkış bayramı olarak da kutlamışlardır.

    Günümüzde de bu bayram; nevruz, sultan navrız, nevruz, yeni gün ve çağan gibi çeşitli adlar altında, ancak özü ortak bir yeni yıl ve bahar bayramı olarak kutlanmaktadır.

    Bayram; birlikte sevinme, neşelenme ve eğlenme demektir. Bayramlarımız da karşılıklı sevgi-saygı ve hoşgörünün, ulusça bir arada kardeşçe barış içinde yasama arzusunun, dayanışma ve yardımlaşma duygularının coştuğu sevinç ve kıvanç dolu günlerimizdir. Nevruz, bütün bu güzel duygular yanında yeni ve umut dolu günleri, baharı, bolluk ve bereketi müjdeleyen bir bayram, bir senlik günüdür.

    Bütün bu önemli özellikleriyle Nevruz, Türk Dünyasında 2800 yıldır coşkuyla kutlana gelmiş olup halen de 200 milyonu askın Türk topluluklarında sevinç ve neşeyle kutlanmaktadır. Her yıl Manisa'da yapılan Mesih Senlikleri ile Söğüt Ertuğrul Gazi/Yörük Bayramları da bu tarihi geleneğimizin yasayan örneklerindendir. Sizlerin de bu bayram gününüzü mutluluklar içinde sevinçle kutlamanızı diliyorum.
    Bir ortak kültür ve zenginlikler yumağı olan bu anlamlı bayramı, sonsuza dek kutlayabilmemiz, bireysel ve toplumsal sevgi, saygı, hoşgörü, birlik, barış, kardeşlik, dayanışma ve yardımlaşma içinde yasama isteğimize ve bilincimize bağlıdır. Nevruzun bolluk ve bereketi müjdeleyen sıcak günlerini mutlulukla geçirebilmemiz için tüm güzellik ve cömertliğiyle bizi bağrında barındıran doğa ve çevremizle tam bir uyum içinde yasamamız ve onu sevgi ve özenle korumamız gerekmektedir

    Tarihten, atalarımızdan gelen bu güzel geleneği, bu ortak kültür değerimizi sonsuza dek yaşatma ve bize yurt olan doğa ve çevremizi en iyi şekilde koruma bilinç ve arzumuzla Nevruzcunuzu kutluyor ve hepinize sağlık, mutluluk ve basarılar diliyorum.
    81gamze81



    Önce Okul Öncesi Ekibi sizlerin de desteğiyle 10 yıldır okul öncesi eğitime destek vermektedir.
    10. yaşımız kutlu olsun!!!


  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. tutum yatırım ve türk malları haftası slayt
      Konu Sahibi Sevim ERGENE Forum Yerli Malı Haftası Etkinlikleri
      Cevap: 6
      Son Mesaj : 16.Aralık.2015, 22:19
    2. Türk Dünyası ve Toplulukları
      Konu Sahibi kar_delennn Forum ETKİNLİK İSTEKLERİNİZ
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 21.Şubat.2013, 19:28
    3. tutum yatırım ve türk malları haftası ile ilgili tüm etkinlikler burada
      Konu Sahibi ** kevser** Forum Yerli Malı Haftası Etkinlikleri
      Cevap: 29
      Son Mesaj : 11.Aralık.2012, 22:21
    4. Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası ( 12 - 18 Aralık )
      Konu Sahibi mugge2003 Forum ÖĞRETMEN ETKİLEŞİMİ
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 15.Kasım.2010, 15:40
    5. Okul Öncesi Egitim Programı Değerlendirme raporuyla ilgili örnek döküman
      Konu Sahibi buğdaytanesi Forum TOPLANTI RAPOR VE TUTANAKLARI
      Cevap: 3
      Son Mesaj : 19.Ocak.2010, 04:57

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş