0-3 Yaş Müfredat Alanları-Montessori Eğitimi
Evin her bölümü çocuğun gelişmekte olan, güzellik, denge, biçim ve renk duygusunu etkileyecektir. Büyük şaheserlerin kopyaları her yaşta güzelliğin bir takdirini esinleyecektir
Sanat
Bu yaştaki çocuklar sanatın bir çok biçimine yeteneklidirler: kağıt kesme ve yapıştırma; tebeşir, mum boya, siyah ve renkli kalemlerle resim çizme, sulu boya ile resim yapma, kile şekil verme. Ancak keçeli kalemler gibi çok küçük çocuk için sert olan malzemelerden kaçınmak gerekir. Evde ve infant topluluğunda özel sanat projeleri yapmak eğlencelidir, fakat bu yaşta bile çocuklar türlü sanat materyallerine tüm zamanlarda ulaşabilmeli ve esinlendiklerinde kesilmeden çalışabilecekleri bir yere sahip olmalıdırlar. Oyuncakları çocukların sanat takdirini oluşturacak kalitede olmalıdır. Evin her bölümü çocuğun gelişmekte olan, güzellik, denge, biçim ve renk duygusunu etkileyecektir. Büyük şaheserlerin kopyaları her yaşta güzelliğin bir takdirini esinleyecektir. Bunlar evin ya da okulun herhangi bir yerinde çocuğun göz seviyesine asılmalıdır.
Kültür
Günümüzde küreselleşme olgusuyla farklı ırklardan, dillerden, dinlerden, kültürlerden insanlara karşı tutumlar hiç olmadığı kadar önemli hale gelmiştir. Bu tutumlar yaşamın ilk yıllarında, çocuk evdeki duyguları öğrenirken biçimlenmeye başlayacaktır. Dünyadaki kültürlere karşı sevgi ve saygı, çocuk değişik müziklere, yemeklere, şarkılara, giysilere, danslara, evlere, dillere, ulaşım, topluluk ve ev araçlarına maruz bırakılarak beslenebilir. Büyük şehirlerde bu daha kolaydır, çocuk sadece şehirde dolaşarak değişik aksanlar ve diller duyabilir, danslar görebilir, şarkılar dinleyebilir. Büyük şehirlerde yaşanmıyorsa CD’ler aracılığıyla müzikler dinlenebilir, yemekler pişirilebilir, kitaplar aracılığıyla araştırma yapılabilir. Böyle basit tanıtımlar aracılığıyla, çocuklar bütün insanların benzer ihtiyaçlara ve deneyimlere sahip olduğunu anlamaya başlarlar.
Dil
Dil gelişimi doğumdan önce başlar ve yaşamın ilk üç yılında çocuğun gelişiminin önemli bir parçası olur. Konuşulan dilin niteliği bu zaman boyunca dinlenilen ve öğrenilen dilin niteliğince belirlenir. En iyi yardım, çok başlardan itibaren çocuğun sohbetlere katılmasıyla yapılabilir. Sözcük haznesinin oluşturulmasında, gerçek nesnelerin deneyimi resimlerden ve nesnelerin isimlerinden önce gelmelidir. Örneğin meyve ve sebze resimleri olan yeni bir kitap varsa, kitap tanıtılmadan önce çocuk mutfağa götürülür ve bir parça meyvenin tadına bakılır, kesilir ve dokunulur; ondan sonra o meyvenin ve kitaptaki diğer meyvelerin resimlerine bakılır. Çocuk bir çok gerçek nesnenin isimlerini öğrendiğinde bu sözcük haznesini resimlerle genişletebilir. Sözcük haznesi kitapları ve kartları değerli eğitim materyalleridir. Eğer çocuklara bir şeyler okunursa, bir çoğu saatlerce büyülenmiş gibi oturur. Bu durum okuma ve edebiyat sevgisine geçmek, gerçekleri, değerleri ve kelimelerin telaffuzunu öğretmek için şans olarak kullanılır. Bu yaşta, kitaplardaki konular gerçekliğe dayanmalıdır, çünkü çocuk gerçek dünyayı öğrenmek ister. Bir çocuk her şeyi öğrenmeye yoğun bir şekilde ilgi duyduğunda, gerçeklik hakkında hikayeler ve kitaplar sağlanır. Fantezi büyük çocuklar için çok ilginçtir, fakat çok küçüklerin sadece kafasını karıştırır. Gerçek dünya hakkındaki hikayelerin zengin bir temeli, yaratıcı bir hayal gücü için en iyi hazırlıktır. Çocuk dil kazanımı konusunda bu dönemde olağanüstü bir yeteneğe sahip olduğu için bu dönemde ana dil dışında ikinci bir dili de öğrenebilir. Eğer çocuğun çevresinde farklı dilleri konuşan 2, 3, 4 ya da 5 farklı kişi varsa, çocuk herhangi bir özel çaba harcamadan onların hepsini kolaylıkla öğrenebilir. Fakat her kişi çocukla DAİMA ve SADECE kendi diliyle konuşmalıdır. Bu dönemde yetişkinler dil açısından örnek ve model olurlar. Ritimler, şarkılar, şiirler ve hikayeler biçiminde iyi bir edebiyat paylaşılırsa, çocuğun dil sevgisi fazlasıyla arttırılır. Yetişkin çocuk bir şeyler söylemek istediğinde ne yapıyorsa bırakıp, göz kontağı kurup çocuğu dinlemelidir.
Müzik
Müzik ve konuşma dili çocuk tarafından doğmadan önce öğrenilmeye başlanır. Bir çocuğun sanatsal zevkleri ve yetenekleri yaşamın son derece başında biçimlenmeye başlar. Güzel dil, güzel müzik ve zevkli dekorasyon açılarından zengin bir çevre, en iyi müzik enstrümanları ve sanat materyalleri sağlanmalıdır. Şarkı söylemek, etnik ya da klasik müzik dinlemek, ritim enstrümanları çalmak ve / ya da kasetleri dinlemek bir çocuğun günlük yaşamının parçasıdır. Hem dünyadaki farklı ülkelerden gerçek ritim enstrümanları, hem de klasik batı enstrümanları bu yaştaki çocuklara tavsiye edilir. Arka plân seslerinin sürekli farkında olmak ve gidermek de önemlidir (TV, radyo, diğer rasgele sesler...). Çocuğun müziğin daima vücut hareketlerinin sonucu olduğunun farkına varması önemlidir. Doğal sesler olduğunda bile çocuk bu müziği insanların ağzın çeşitli kaslarını elleri ve kolları kullanarak ürettiğini anlaması gerekir.
Yap Bozlar
Çocuk çevreyi keşfederken iç ve dış çevrede türlü renk ve biçimlerin farkına varır ve onlara ilgi duyar. Çocuklar parçaları boşluklara yerleştirmeyi severken, çok basit şekil ve renkteki yap bozların verilme zamanıdır.
Yap bozlar ve diğer el ve parmak kavramalarını gerektiren özel oyuncaklar, çocuğun düşünme ve problem çözme ihtiyacını giderirken çocuğu yazmaya ve diğer küçük kas etkinliklerine hazırlayacaktır.
Çocuklar yap bozlar aracılığıyla yararlı beceriler geliştirebilirler: materyalleri kullanmak, hareketlere incelik kazandırmak, bir etkinlik döngüsünü tamamlamak, mantıklı adımları yerine getirmek, problem çözmek.
.ALINTIDIR.