Ç O C U Ğ U N:
Adı ve Soyadı : H. İbrahim ÖZDEMİR
Doğum Tarihi :
Anne Adı :
Baba Adı :
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM GELİŞİM RAPORU
1-Psikomotor Gelişimi: 1. dönem boyunca, okulumuzda yapılan etkinliklerde fiziksel açıdan, yaş özelliklerine uygun bir gelişim göstermiştir. Yürüme, koşma, yuvarlanma, sekme, sıçrama, ip atlama, yakalama vb. bedensel koordinasyon gerektiren hareketleri rahatlıkla yapabiliyor. Kesme, katlama, yuvarlama, yapıştırma, boyama, resim yapma, çizme vb. el-göz koordinasyonu gerektiren hareketleri yapabilmede çok başarılı. Etkinliklerde süreyi çok iyi kullanabiliyor. Tek ayak üzerinde durma, tek ve çift ayak ile belli bir mesafeye gitme gibi denge hareketleri yapabiliyor.
2-Sosyal-Duygusal Gelişlimi: : Genel olarak kendini ifade etmekte zorlanmaktadır. Başkalarının haklarına saygı gösterebilmektedir. Sorumluluk almaya ve yerine getirmeye isteklidir. Günlük yaşamda uyulması gereken kurallara uymada ve yerine getirmede dikkatlidir. Farklı özellikleri olan arkadaşlarına karşı, onların özelliklerini kabul ederek olumlu tavır sergileyebiliyor. Olumlu-olumsuz duygu ve düşüncelerini rahat bir şekilde ifade edemiyor. Başkalarının liderliğini kabul ediyor, fakat kendisi liderlik yapamıyor. Sınıf içerisindeki araç-gereçleri istekli topluyor ve düzenleyebiliyor. Yetişkin denetimi olmadığı durumlarda gerektiği gibi davranabiliyor. Çeşitli sesleri kullanarak ritim oluşturabiliyor. Aralık ayı itibariyle çekingenliği büyük ölçüde kaybolmaya başladı. Artık grup etkinliklerine aktif olarak katılıyor.
3-Dil Gelişimi: Çekingenliği yüzünden kendini iyi ifade edemiyor, cümle kurmak yerine iki-üç kelimeyle ve sorulduğunda cevap veriyor. H. İbrahim, şarkı, tekerleme, bilmece ve parmak oyunlarını öğrenmede yaşından beklenen düzeyde başarılıdır. Fakat etkinliklere katılım konusunda pasif kalmaktadır. Kendiliğinden değil, desteklenerek katılmaktır. Dil etkinliklerinde bireysel olarak yapması gereken çalışmalarda aşırı heyecana kapılarak, sessiz kalmaktadır. Dil gelişimini desteklemek için onunla bol bol öykü kitabı okumak, okunan kitabı anlatmasını istemek ve okuldaki yaşantıları hakkında sohbet etmek yararlı olacaktır.
4-Bilişsel Gelişimi: Yaşına uygun düzeyde zihinsel beceriye sahip. Dikkat edilmesi gereken nesneyi, durumu, olayı fark ederek dikkatini konu üzerinde yoğunlaştırabiliyor. Yönlendirmelerle daha rahat yapabiliyor. Nesnenin mekândaki konumunu doğru olarak söyleyebiliyor. Olayları gözlemleyerek karşılaştırma yapabilme, olayları oluş sırasına göre sıralayabilme, nesneleri çeşitli özelliklerine göre eşleştirebilme ve gruplama yapmada desteklenerek yapabiliyor. 1’den 7’e kadar olan nesne ve rakamlar arasında ilişki kurarak söylenilen sayı kadar nesne göstermede henüz yeterli bir gelişme gösteremedi. Geometrik şekilleri tanıma; daire, kare, üçgen, dikdörtgene benzeyen nesneleri gösterebiliyor. Renkleri tanıma da henüz istenilen seviyeye ulaşılamadı. Bu konuda yapılan çalışmalara ek olarak evde de bu kavramları oyunlaştırarak öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz. Evde bulunan materyalleri kullanarak, bu materyallerin sayı, şekil, renk özelliklerini vurgulayarak öğrenmesinin pekiştirilmesine yardımcı olabilirsiniz. Kolaydan zora doğru ifadeler kullanmaya dikkat ediniz.(örn: H. İbrahim’den bir şey getirmesini istediğinizde istediğiniz şeyin önce sayısını vurgulayın, sonra hem sayısını hem rengini, daha sonra da sayısını, rengini, şeklini vurgulayabilirsiniz… vs)
5-Öz Bakım Becerileri: Doğru beslenmenin önemini bilmektedir. Kendi başına yemek yiyebiliyor. Yemek seçmiyor. Tabağındaki yemeklerin hepsini bitiriyor. Eşyalarını koruyabilmekte, giysilerini asabilmekte ve düzenli olabilmektedir. El –yüz yıkama, tuvalet temizliği vb. temizlik kurallarını uygulayabiliyor. Giysilerini yardımsız giyip çıkarabiliyor. Katlayabiliyor asabiliyor.
6- İlgi Alanları: 1. dönemde yapılan gözlemlerde Çoklu Zekâ kuramına uygun olarak ve Görsel/Alansal zekâsının olduğu belirlenmiştir. H. İbrahim, büyüdüğünde ‘’Polis’’ olmayı düşünmektedir.