Çocuğunuzda saldırganlık, karşı gelme, inadına istenmeyen davranışı yapma vb. gibi davranışlar baş gösteriyorsa sizlere sinyaller veriyor demektir. Onunla iletişime girerek rahatsız olduğu durumu öğrenmeye çalışın.Çocuğunuzun çok fazla televizyon izlemesine izin vermeyin. Mümkünse birlikte izleyerek yönlendirici olun. Aşırı şiddet ve gerçek dışı öğeler içeren filmleri izlememesi için tedbir alın.
Çocuğunuzla birlikte geçen zaman asla boşa harcanan zaman değildir. Çocuğu sevmek, ona bolca ve pahalı oyuncak almak değil, onunla ortak faaliyetleri paylaşmak ve ona zaman ayırmaktır. Çocuğunuzla oyun oynayın. Çocuğunuzun söylediklerine değer verin, önemseyin.
Çocuğunuza çeşitli hikayeler okuyun. Bu okuma sırasında resimlerine bakmasını sağlayın. Hikayeyi okurken gerekli vurgu ve canlandırmaları yaparak çocukta merak uyandırın. Kitabı sevdirin.İnce kas gelişimi için resim ve boyama yapmasına, makasla resim kesip yapıştırmasına imkan sağlayın.
Çocuğunuzun doğayla bütünleşmesini sağlayın. Gittiğiniz yerlerden yapraklar, ilginç taş örnekleri, toprak, deniz kabukları, midye kabukları vb. toplaması için teşvik edin.Çocuğunuzun söylediklerine değer verin, önemseyin.Çocuğunuzla oyunlar oynayın.
Çocuğunuzu araştırmacı ve meraklı olmaya yönlendirin. Bunun için sorduğu soruları mutlaka cevaplandırın. Herhangi bir nesne, durum veya olaya ilişkin çocuğunuzun düzeyine uygun bilgiler vermekten kaçınmayın.Çocuğunuzun bitki yetiştirmesine fırsat verin. Böylece hem sorumluluk duygusu gelişir hem de bir iş başarmanın mutluluğunu yaşar.
Bu şekilde yaptım bilmem oldu mu?