AÇIKLAMA : İLK OKUYACAĞINIZ MESAJ BENİM TARAFIMDAN EMEL ÖĞRETMENİMİZE YAZILMIŞTIR.AKLIMA TAKILAN BİR KONUYU SORMAK İSTEDİM,SAĞOLSUN BENİ AYDINLATTI.MESAJLARI (KONUNUN SÖZ EDİLDİĞİ) BU ŞEKİLDE KONU OLARAK AÇMAMI TAVSİYE ETMİŞ ONU YERİNE GETİRİYORUM.
BİR ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ OLDUĞUMU DA ÖNEMLE BELİRTME İHTİYACI DUYUYORUM.BİR ÖĞRETMEN ADAYIYIM.KONUNUN FAYDALI OLMASINI UMUYOR,SEVGİLİ EMEL ÖĞRETMENİME BURDAN BİR KEZ DAHA TEŞEKKÜR EDİYORUM.
------
SORU :
Emel Öğretmenim Merhaba,
Size bir konuda danışmak istiyordum..şu an okuduğum kitaptan (onlar benim kahramanım / doğan cüceloğlu) yola çıkarak düşündüm bu konu hakkında.
okul öncesi eğitimde engelliler haftası belirli gün ve haftalarda kutlanıyor mu anımsayamadım.daha önce hatırladığım gibi siz bu seneki planınızda farklılılara saygı çerçevesinde almışsınız.bir günü engellilere yönelik hazırlamışsınız.benim aklıma takılan şu oldu ; bir engelli öğrenci sınıfa davet edilebilir elbette..
planda da bunu gördüm..şu da olabilir mi
görme engelliler ilköğretim okulları oluyor ya da işitme engelliler için kısaca engelli çocuklarımızın olduğu yerlere bir gezi düzenleyerek çocukların onların yaşam alanlarını da görme şansı sunabilir miyiz.öncesinde onlara anlatarak bilgiler vererek böyle bi yaşam deneyimi olabilir mi.gezi yaptınız mı merak ettim.gezi düzenlendiğine pek rastlamadım bilmiyor da olabilirim elbette..
toplumumuzda engelli insanlara nasıl bakıldığını biliyorsunuz..en basiti çocuk günlük yaşamda zihin engelli bir çocukla karşılaşsa başta annesi o çocuğa üzülerek yazıyorum bi yaratık muamelesi gösteriyor ki çocukta yanında buna şahit oluyor..çok üzücü ama buna tanıkta olduğum oldu..
benim hiç engelli arkadaşım yada tanıdığım yok olmasını isterdim hayata onların gözünden bakma şansım olurdu.zaten ülkemizde 8 milyon engelli yaşıyor biz onları günlük yaşamda ne kadar görebiliyoruz..
Öğretmenim,okuduğum ya da gözlemlediğim bir durumdan öğretmen olduğumda bu konuda hassasiyet göstermeliyim,bu konuda neler yapmalıyım diye başlayıp düşündüğüm çok oluyor.bunu huy edindim diyebilirim.
mesela ; geçenlerde çocukların doğayla ilişkisi konusunda çevremdeki bir iki örnekten yola çıkarak düşünmüştüm bu konu üzerinde.sonra tesadüfen bilim ve teknik dergisinin arka kapağında yeni çıkan ''doğadaki son çocuk '' kitabını gördüm.gittim aldım hemen.onu da okuyorum bir yandan.hızır gibi yetişti imdadıma..
bunları nacizane paylaşmak istedim sizinle...
CEVAP :
Merhaba CANIM ARZU'CUĞUM;
ÇOK GÜZEL BİR KONUYA DEĞİNMİŞSİN. EVET, ENGELLİLER HAFTASI VAR. 10-16 MAYIS. BU TARİHTE FARKLI KONULAR OLDUĞU İÇİN İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ HAFTASI İÇİNDE KONUYU ELE ALMAYI UYGUN BULUYORUM.
SANA BİR DE ÖNERİDE BULUNACAĞIM, GEL BU MESAJINI KONU OLARAK AÇALIM. BİRÇOK ÖĞRETMENE VE ADAYA ÖRNEK OLACAKTIR.
GELELİM GEZİYE;
OLABİLİR, AMA GRUP ÖZELLİKLERİ ÇOK ÖNEMLİ. HER GRUP BÖYLE BİR GEZİYİ KALDIRMAYABİLİR. PSİKOLOJİLERİ AÇISINDAN. BÖYLE BİR GEZİ HİÇ YAPMADIM. ANCAK ENGELLİ ÖĞRENCİLERİM OLDU. BİRİ MONGOLDU. DİĞERİ DOĞUMSAL BEDENSEL ENGELLİ. HEM GÖZLERİ ÇOK AZ GÖRÜYORDU, HEM DE BİR KOLUNUN GELİŞİMİ GERİYDİ.
BİZDEKİ AMAÇ; SINIF İÇİNDEKİ ÇEVRESEL KOŞULLARA HER İKİ TARAFI DA ALIŞTIRMAK OLMAKTA. BAKIŞ AÇILARINI OLUMLU YÖNDE GELİŞTİRMEK, ACIMA DUYGUSU YERİNE, DİKKATLİ DAVRANMAK OLMALI. BUNLARI VEREBİLİYORSAK İŞİMİZİ DOĞRU YAPIYORUZ DEMEKTİR.
OKULDA BEDENSEL ENGELLİ BİR ÖĞRENCİMİZ VAR. ŞU AN 8. SINIFA GEÇTİ.ANNE YARDIMI İLE OKULA GELİP GİTTİ, SENELERDİR. ÖĞRETMENİ ÇİŞ YAPTIRDI. ÖZVERİ İLE. ARKADAŞLARININ YARDIMLARI OLDU, DAHA SONRAKİ YILLARDA. PLANIMDA KONU ALDIĞİIM ÇOCUKTA BUDUR.
SINIFIMIZDA VE DE BULUNUĞUMUZ SOSYAL ÇEVREDE ENGELLİ YOKSA, BU KONUYU ÇOK KÜÇÜK YAŞTA İRDELEMEYE GEREK YOK. ÇÜNKÜ SOYUT BİR KAVRAMA DÖNÜŞÜR.