Hiçbir zaman hata değil;her zaman ders...
evet canım süt iznin var. günde 1,5 saat. genelde müdüler kullandırmamaktan yana. ders saatlerini aksatmadan diyo yönetmelik. sende çıkış ve giriş saatlerini degerlendirebilirsin yada yemek saatlerini. doğum sonrası izinin zaten 8 hafta. bu çocuk iki aylıkken 2- 3 saatte bie emmesi gerek. izin vermezlerse yazarsın dilekçeni sonuna kadar arasın hakkını. ben kullanamadım sağıp biberonla veryodum evde değilken çocuğumda erkenden emmeyi bıraktı .sütüm kesildi. hakkını ara yönetmelikte yarım gün çalışanlar kullanamaz yazmıyo. hem seninki tam gün sayılıyor.
657 sayılı Devlet memurları Kanununun 14.7.2004 tarih ve 5223 sayılı Kanunun 1 maddesi ile değişik 104 üncü maddesinin 1 inci fıkrasında "Memura doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilir. Çoğul gebelik halinde, doğumdan önceki sekiz haftalık süreye 2 hafta süre eklenir. Ancak sağlık durumu uygun olduğu takdirde, tabibin onayı ile memur isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, memurun çalıştığı süreler, doğum sonrası sürelere eklenir. Yukarıda öngörülen süreler memurun sağlık durumuna göre tabip raporunda belirlenecek miktarda uzatılabilir. Memurlara, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin kullanımında annenin saat seçimi hakkı vardır."denilmektedir.
Devlet memuru süt iznini günlük 1,5 saat olarak ancak istediği saatte kullanma hakkına sahiptir.
Süt İzni Saatine İdare Karar Veremez
Süt izninin kullanılacağı saatlerin seçim hakkının memura ait olduğuna dair mahkeme kararı.
657 sayılı yasanın 104. maddesinde bahsedilen “Memurlara, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin kullanımında annenin saat seçimi hakkı vardır.” hükmüne aykırı olarak idare tarafından “memurun süt izninin 1,5 saatlik öğle arası tatilinde kullandırılmasında memurun mağduriyeti olmayacağı” şeklinde tesis edilen işlem kanunun açık olarak memura tanıdığı hakkı kısıtladığından iptal edilmiştir.
memurlar.net
yarım gün çalışan öğretmenlerde süt izninden yararlanabiliyormu?..
Keşke geçen sene haberim olsaydı bu davadan. süt iznimi kullanamadan geçti bir sene. bir şey değil çocuğum madur oldu. Arkadaşım hakkını ara ne olursa olsun kullan iznini. öğrencilerin zaten 6 yaşında.idare bulsun çaresini. ama bebeğinin sana ihtiyacı var
Öncelikle ilgi gösterip yorum tüm öğretmen arkadaşlarıma çok teşekkür ederim. Ben Anaokulu Müdürüyüm.Okul Öncesi Eğitim Yönetmeliğinde şöyle birşey var: Okul öncesi eğitimde DERS SAATİ BÜTÜNLÜĞÜ var. branş öğretmenlerinin ve Sınıf öğretmenlerinin idarenin insiyatifi ile 1.5 saatlik süt iznini kullanmaları gerekiyor. Ama okul öncesi eğitimde maalesef, Ders bütünlüğüünün bozulmaması için bu şekilde bir izin söz konuusu değil. Bir kere Okul öncesinde TENEFFÜS olayı olmadığı için süt iznini veremiyoruz. şimdi öğretmen kalkıp:
1-)1.5 saatlik Süt izni kullanırsa o sınıfa kim bakacak?
2-)Herhangi bir olumsuzluk yaşanırsa Bunun altından kim kalkabilir??
Ama halledilmeyecek bi sııkıntı yoktur. yeterki öğretmen kardeşlerim bir sıkıntı söz konusu olduğu zaman bütün meslektaşlarıma tavsiyem, İşin Üslubunu bilelim. Eğer biz kırılmamak istiyorsak, Karşımızzdaki ister idareci olsun ister öğretmen ister bakıcı, Herşeyi güzel bir üslupla söylersek gereken esneklik sağlanır kanısındayım. Hepinizi TENZİH ederim ama Müdürümüze kalkıp üslubuna uygun olmyan bir şekilde yasadan yönetmelikten bahseder, karşımızdakini kırarsak idarecimizde en küçük bir cümleyi kullanır.
YETER ki istemesini bilelim
akdeniz hocam, iliköğretimde de idarenin insiyatifi diye bişey olamaz. insiyatif, keyfi uygulamaların yapılabileceği anlamına gelir ama yönetmelikle verilmiş bir hak üzerinde insiyatif kullanılamaz. kaldı ki, yönetmelikle verilen bu hakkın ricası da olmaz. iyi bir idareci, öğretmeninin durumundan haberdardır, süt iznimi kullanmak istiyorum diyen öğretmeni için gerekli düzenlemeyi yapar ve madur etmez. 1,5 saatlik süre içinde de sınıfa müdür, müdür yardımcısı, varsa bölüm şefi gibi diğer personelin bakması sağlanabilir. tıpkı tam gün çalışan öğretmenin mesaisinin bitiminde çocukların velilerine teslim edilme sürecinde olduğu gibi..
ben geçen yıl zaten yarım gün öğlenci çalıştığım gerekçesiyle süt iznimi kullanamamıştım. sınıfımı bırakacak müdürden başka kimse olmadığı için de buna göz yummak zorunda kaldım. ama bu yıl müdür yard. da var müdür de. bu şartlar altında yarım gün de çalışsam süt iznimi sonuna kadar talep ederim.