Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ısrarlı bir şekilde KPSS'de alan sınavı yapılmasını istiyor. ÖSYM, resmi yazışmalarda bunun yapılmasının zor olduğunu belirtmesine rağmen MEB alan sınavında ısrarcı... Bakan Dinçer, açıklamalarında sınav taraflısı olmayan bir görüntü çizmesine rağmen, bu ısrarından dolayı 2013 yılındaki KPSS'de çok daha büyük bir facia çıkabilir.
KPSS Yönetmeliğinde 6 Temmuz itibariyle değişiklik yapıldı ve KPSS Öğretmenlik sınav sonuçlarının 1 yıl geçerli olacağı karara bağlandı. Bu değişiklik, önümüzdeki yıl yapılması planan alan sınavının ilk adımıydı.
Sınav sonuçlarının 1 yıl geçerli olmasının bir mahzuru bulunmamaktadır. Ancak alan sınavı yapılmasının şu mahzurlarını ilgililerin dikkatine sunmak istiyoruz.
Neden 15-16 alan?
300 bin aday KPSS Öğretmenlik sınavlarına girmiştir. Memurlar.net'e ulaşan resmi yazışmalara göre sadece 15-16 alanda branş sınavı yapılacaktır. Branş sınavı yapılacak alanlarda sınava giren sayısı 70 bindir. 230 bin kişiye alan sınavı yapılmayacaktır.
Alan sınavı yapılacak alanlar lys içeriğindeki alanlardır?
Resmi yazışmalarda yer alan değerlendirmelere göre Üniversiteye giriş sınavında sorulan konulardan olan Matematik, Kimya, Fizik, Coğrafya, Tarih gibi branşlarda "alan sınavı" yapılacaktır. Mesleki alanla ilgili hiçbir branşta "alan sınavı" öngörülmemiştir. Öyle anlaşılıyorki üniversiteye girişte sorulan "soru havuzundan" yararlanılarak alan sınavı yapılacaktır.
Yeni bir dersane sektörü daha doğacak? bakan dinçer kendisi ile çelişiyor?
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer çok sayıda sınava karşı olduğunu belirtmektedir. Ancak alan sınavı önceki sözleri ile çelişmektedir. Zira 15-16 branşta adaylar GY, GK ve Eğitim Bilimleri testine ilave olarak alan sınavına muhatap olacaktır. Bu aynı zamanda yeni bir sınav sektörü doğmasına neden olacak...
Sorun alan sınavı değil sorun kontenjan azlığındadır
Daha önce de belirtildiği üzere "alan sınavı" yaparak çok daha kaliteli öğretmen alınacağı yönündeki tespitler sadece bir varsayımdan ibarettir. Yapılacak alan sınavında sadece bilgi ölçülecektir. Oysaki bir dersin iyi biliniyor olması onun çok iyi bir şekilde öğrencilere aktarılacağı anlamına gelmiyor.
40 soruluk alan sınavına yüzde 50 ağırlık verilmesi planlanıyor?
Resmi yazışmalara göre GY, GK ve Eğitim Bilimlerinin (toplam 60+60+80=200) ağırlığı yüzde 50, alan sınavının ağırlığı yüzde 50 olarak planlanmaktadır. Alan sınavında 40 adet soru sorulacaktır. 200 adet soruya yüzde 50 ağırlık verilirken, 40 adet soruya yüzde 50 ağırlık verilmesinin planlanması çok vahim bir hata olur.
40 sorudan 4'ü iptal olursa sınav iptal olur?
Memurlar.net olarak daha önce de belirttiğimiz üzere mahkemeler bir sınavda, sınav sorularının yüzde 10'u iptal olursa, sınavın iptaline karar vermektedir. Temmuz ayında sınavı ve Ağustosta ayında atamaları yapılan bir sınavda, eğer bir branş için dahi olsa Eylül ayında 4 soru iptal edilirse, o branşa dair tüm atamalar iptal olacaktır. MEB'in bunu hiç öngörmediğini düşünüyoruz.
Lisans not ortalaması kullanılabilir
Bir adayın alanındaki bilgisini ölçmenin tek yolu sınav değildir. Adayların lisans not ortalaması değerlendirmeye alınarak, bölümlerde daha başarılı olan adaylara ek puan avantajı verilmesi mümkündür. Şuan hem yüksek lisans programlarına öğrenci alınırken hem de araştırma görevlisi alınırken lisans not ortalaması dikkate alınmaktadır.
alıntı