Okul öncesi eğitiminin önemini ve geleceğe katkılarını vurgulamak amacıyla gerçekleştirilen Kariyerin Küçük Adımları eğitim platformunun beşincisi, 14 Mart 2010 Pazar günü BJK Koleji, Bahçeşehir Kolejleri ve Harvard Üniversitesi işbirliğinde düzenlendi...
Erken çocukluk eğitimcilerine farklı bir bakış açısı kazandırmak için her yıl düzenlenen eğitim platformunda bu yıl ele alınan konu başlıkları; “Öğrenme, Okuma-Yazma Sürecinde Dil Gelişimi, Okul Öncesinde Çok Kültürlü Eğitim ve Düşünme Süreçleri” ydi.
Kariyerin Küçük Adımları eğitim platformu, Harvard Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Prof. Dr. Catherine Snow, Prof. Dr. David Perkins ve Project Zero Direktörü Dr.Shari Tishman , Marmara Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Özgül Polat Unutkan ve Bahçeşehir Üniversitesi’nden Gülfem Aslan’ın katılımıyla, Bahçeşehir Üniversitesi Büyük Konferans salonunda gerçekleştirildi. Konferansa 350’ye yakın okul öncesi öğretmeni ve anaokulu koordinatörleri katıldı.
Açılış Konuşmasını yapan Okul Öncesi Genel Müdürü Remzi İnanlı, anaokulu öğretmenlerine seslenerek anaokulu öğretmenleri için terfi yolunu açtıklarını, isteyen anaokulu öğretmenlerinin Bakanlıkta Müfettiş ve Genel Müdür gibi üst yönetimlerde görev alabileceklerini müjdeledi.
Harvard Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden dil bilimci Prof.Dr.Catherine Snow, sunumunda sözcük dağarcığının okuduğunu anlamada çok önemli olduğunu vurguladı. Çocukların yaşadıkları dünyayı anlayabilmeleri için okulda öğrenecekleri konularla ilgili sözcüklerin öğretilmesi gerektiği, tartışma ortamları ile kelime bilgilerinin artacağını söyledi. Sözcük bilgisinin akademik başarıda çok önem kazandığını, yapılan araştırmalarda eğitim seviyesi düşük olan yoksul aile çocuklarının eğitim seviyesi yüksek zengin aile çocuklarına oranla daha az kelime bilgisine sahip olduklarını ifade etti. Snow, konuşmasında eğitim seviyesi düşük bir ailede 3 yaşındaki bir çocuk 500 farklı sözcük bilirken, eğitim seviyesi yüksek olan bir ailede aynı yaşta 1200 farkı sözcük bildiğini ve okul öncesi iyi bir eğitimle bu sayının daha da çok artırılabileceğini ve 1.sınıfa başladığında ise 6000 sözcük bilgisine ulaşabileceğini belirtti. Dil gelişiminde okulun yanı sıra ailelere de çok büyük roller düştüğünü söyleyen Snow, aileler çocuklarıyla birlikte ne kadar çok farklı türden kitap okur ve ne kadar çok geniş kapsamlı konuşurlarsa çocukların dil gelişimlerinin o oranda arttığını söyledi.
Harvard Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve “Project Zero” Araştırmasının yöneticilerinden Prof.Dr. David Perkins ve Dr. Shari Tisman da yaptıkları sunumda 21.yüzyılda eğitim vizyonunun “Görülebilir Düşünme” ve “Kavratmak için Öğretmek” olduğunun altını çizdiler. Anaokulundan itibaren çocuklara düşünmenin öğretilebileceğini örneğin bir sanat resmi üzerinde çocuklara soru sorarak tartışma ortamı yaratılabileceğini, çocukların birbirlerinin düşüncelerini dinleyerek öğrenebildiklerini ve böylece düşüncenin görülebilir hale geldiğini ifade ettiler. Kavratmak için öğretmenin ise, bilgiyi kullanarak düşünmek olduğunu, okulda düşünme rutinleri yaparak düşünmenin alışkanlık haline getirilmesi gerektiğini vurguladılar. 21.yüzyılda sınıfların yanı sıra internet, sosyal ağlar, müzeler, toplum ve iş yerlerinin de artık birer öğrenme ortamı olduğunu söylediler.
https://www.abbasguclu.com.tr/okulon...i_egitim_.html