Cumhurbaşkanlığının onaylaması ile yürürlüğe giren 4+4+4 kesintili ve 12 yıllık zorunlu eğitim düzenlemelerinin uygulamaları önümüzdeki yıldan (2012-2013) itibaren başlayacaktır.
1997 yılında yürürlüğe giren 8 yıllık kesintisiz eğitimle beraber 8 yıl aynı binada eğitim gören öğrenciler bundan sonra zorunluluk olmadığı taktirde ilk 4 yıl (İlkokul) ayrı, ikinci 4 yıl (Ortaokul) ayrı binalarda eğitim yapacaklar.
Kanun hazırlanırken bunun en önemli gerekçesi olarak;
1.sınıf yani 7 yaşındaki öğrenci ile15 yaşındaki öğrencinin aynı binada olmasının sorunlar yarattığı, küçüklerin ezildiği şeklinde sunulmuştu. Bu gerekçenin gereği olarak da okullar ayrılacaktır.
Hali hazırda bulunan İlköğretim Okullarımız 8 yıllık eğitim düşünülerek genellikle büyük binalar şeklinde düzenlenmiştir.
Yeni uygulama ile bu binalar ya İlkokul olacak yada Ortaokul yapılacaktır. Aynı binada hem ilkokul hem de ortaokulun bulunması gerekçeye de uygun düşmeyeceğinden zorunluluk dışında gerçekleşmeyecektir.
8 yıllık zorunlu eğitimle beraber İlköğretim okullarını o mahallenin ihtiyacını karşılayacak büyüklükte yaptığımızdan yakın bir gelecekte sorunlarla karşılaşacağız. İki başlık altında ele alacak olursak;
1- Öğrenci rotasyonu;
Bir mahallede iki okul varsa bu okullardan birisi ilkokul diğeri ise ortaokula dönüştürülecek. İlkokul olacak okula yakın olan veliler çocuklarını ilkokula kaydettiklerinde sorun yaşanmayacak fakat ortaokul binasına yakın olan veliler ilkokul eğitimi için ya servis tutmakla yada uzun bir mesafeyi kat etmekle karşı karşıya kalacaklardır.
Bu yıl kanunda verilen yetkiye dayanarak okullar bölündüğü taktirde ilkokula dönüşen okuldaki 5,6,7,8.sınıf öğrencileri doğal olarak orta okula nakledileceklerdir. Yani zorunlu rotasyona uğrayacaklardır. Her ne kadar da kanunda şu anda 5,6,7,8. sınıfta okuyanlar eski sisteme göre devam ederler diyorsa da binalarının ayrılması kaçınılmaz olacak fakat bu grup öğrenciler 8.sınıfın sonunda İlköğretim Diplomalarını alacaklardır. Şu anda 1,2,3 ve 4. sınıfta olanlar ise İlköğretim diploması almayacaklardır.
Geçmişte 8 yıllık kesintisiz eğitime göre bir mahallede tek bir okulun yeterli olduğu düşünülerek büyük bir bina yapıldığından bir mahalledeki okul ilkokul diğer mahalledeki ise ortaokul yapılacağından bu durumda da rotasyon zorunluluğu doğacaktır.
2- Öğretmen rotasyonu:
Öğretmenlerin kafalarını son zamanlarda en çok kurcalayan soru aynı okulda 10-15 yıl görev yapan öğretmenlerin rotasyona tabi tutulup tutulmayacağı sorusudur. Bu konuda henüz bir düzenleme olmamasına rağmen 12 yıllık zorunlu eğitim düzenlemeleriyle binaların ilkokul ve ortaokula ayrılması sonucunda öğretmenler zorunlu olarak rotasyona uğrayacaklardır. Bir ilköğretim okulu Ortaokula dönüştürülmüşse buradaki sınıf öğretmenleri doğal olarak yer değiştireceklerdir. Yada bir lise bünyesinde Ortaokul açılırsa buraya da İlköğretim branş öğretmeni gönderilmesi gerekecektir.
Ayrıca 5.sınıfın sınıf öğretmenlerinden alınması sonucunda oluşacak norm fazlası öğretmenler de yer değiştirmek zorunda kalacaklardır.
Böylece öğretmenlerin yarısı kadarı belki de daha fazlası bu yıl rotasyona tabi olacaklardır.
Son değerlendirme;
Son yıllarda okul müdürleri ile başlayıp süren rotasyon furyası şu dönemde mevzuat gereği olmasa dahi zorunluluk nedeniyle öğretmenleri de vuracaktır. Sırada İlçe müdürleri ile şube müdürlerinin olduğu konuşuluyorsa da öğretmenlerin rotasyonunun daha farklı şekilde olacağı açıktır.
Bakanlık aynı binada hem ilkokul hem de ortaokul uygulaması yapmayı düşünürse gerekçesine ters düşecektir gerçekleştirmese de öğretmen ve öğrencileri rotasyona velileri de sıkıntıya sokacaktır.
Bakanlık ilk ve ortaokulları ayırırken kanuni düzenlemelerin imkan verdiği Liselerde ortaokul açma yöntemine gitmemelidir. İmam hatip ortaokulu yada diğer ortaokulları ayrı binalarda açmakta fayda vardır. Aynı binada 1-8 sınıf öğrenciler bir arada okuyordu bu iyi değildi derken 5-12.sınıf öğrencisini aynı binaya alırsak bence bu daha sorunlu bir yaklaşımdır.
Bu yıl çok sıkıntılı geçecek gibi görülmektedir. Bakanlığın ivedilikle bina planlamalarına girişmesi bunun için il ve ilçelerde bu konuda donanımlı, bölgeleri tanıyan il, ilçe müdürleri, şube müdürleri ve okul müdürlerinden komisyonlar oluşturmak suretiyle en sağlıklı planlamaların yapılmasını sağlarken gerekli mevzuat düzenlemelerini hayata geçirmesi gerekmektedir.
Sistem değişikliğinden en çok şu anda bir çok şeyin farkında olmayan öğrenci ve velilerin etkileneceği zamanla görülecektir. Bu etkilenmelerin hayırlı olmasını eğitim adına, ülkemiz adına ümit etmekten başka çaremiz olmadığı gibi görünen köye kılavuz gerekip gerekmediğini de takdirlerinize bırakıyoruz.
Saygılarımla…
Maksut BALMUK
Eğitim Yönetisici