KPSS'de toplu kopya iddiası
Yargı Yayınevi Genel yayın Yönetmeni Hasan Can Oktaylar, Kamu Personeli Seme Sınavı (KPSS) ile ilgili ilginç iddialarda bulundu.
Konuyla ilgili açıklama yapan Yargı Yayınevi Genel yayın Yönetmeni Hasan Can Oktaylar, başta öğretmen adayları olmak üzere yüz binlerce üniversite mezunundan sınavdaki soruların yapısına, uygulanma biçimine ve sonuçlarına yönelik çok fazla tepki iletisi aldıklarını ifade ederek “Adayların bu tepkilerini ve belirlemiş olduğumuz bazı durumları gerekli belgeleri de ekleyerek bir dosya halinde ÖSYM’ye sunma hazırlığındayız. ÖSYM’nin bu konulardaki tepkileri ve gerilimi ortadan kaldırmak, hakkaniyeti ve güvenirliğini sağlamak için en kısa sürede KPSS sonuçlarını yeniden değerlendirmeye alması gerekmektedir.Aynı durum geçen yıl Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) yaşandı ve sorun giderildi” diye konuştu.
Konuyla ilgili iddialarını 6 başlık halinde sıralayan Yargı Yayınevi Genel yayın Yönetmeni Hasan Can Oktaylar, açıklamasının devamında “Eğitim Bilimleri sınavındaki soruların başvuru kılavuzunda belirlenmiş kapsama uygun dağıtılmadığı, bazı soruların anlatım dilinden dolayı anlaşılmasının güç olduğu, yanlış soruların bulunduğu, bir kısım soruların ulusal düzeydeki literatürde bulunmayan konulardan seçildiği görüldü. Genel Yetenek-Genel Kültür alanındaki soruların çok kolay olması, sınava hazırlanan adaylarla hazırlanmayan adayları bir birinden ayırmamıştır. Sınavda başarı ortalamasının ve buradaki yığılımın artması, standart sapma değerinin değişmesi nedenleriyle puanlar önceki yıla göre 4-6 puan aralığında düşmüş bu durumda sonuçlar 2 yıl geçerli olduğu için 2009 yılı puanıyla 2010 yılı puanıyla başvuracak adaylar arasında eşitsizliğe yol açılmıştır” dedi.
“BAZI İLLERDE TOPLU KOPYA ÇEKİLDİĞİ İDDİASI”
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde bazı sınav görevlilerinin kusurlu ve hatalı davranmaları nedeniyle toplu kopya çekildiğini de iddia eden Oktaylar “Bazı illerde toplu kopya çekildiği iddiaları bulunmaktadır. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki bir kısım ilde sınav görevlilerinin kusurlu ve hatalı davranması, soruların cevaplarının verilmesi ve yerine başka kişileri sokan çok sayıda adayın bulunduğu yolunda ciddi duyumlarımız var. Bu konuda bazı sınav merkezlerinde hiçbir kontrolün yapılmadığını öğrendik. Bir ilimizde lisans düzeyindeki KPSS’de üniversite çalışanının bir yakını olan işsiz yüksek okul mezununun salon görevlisi olarak görevlendirilmesi, salon görevlilerin yerine başka kişilerin yetkililerin haberi olmaksızın girmesi ciddi iddialardır. -A, B ve D kitapçıklarını kullanan adayların bir kısım doğru cevabı yanlış değerlendirilmiştir. Adayların net cevaplarında sonuçları etkileyecek düşüş görülmüştür. Eğitim Bilimleri alanında çıkan soruların zor olmasına rağmen dikkati çeken sayıda adayın ‘120 soruda 120 doğru cevap’ vermiş olması, akla sonuçları değerlendiren bilgisayar programına bile müdahale edilmiş olabileceği şüphesini getirmektedir. Oysa Genel Yetenek-Genel Kültür alanlarındaki soruların çok kolay olmasına rağmen net doğru cevap sayısı Eğitim Bilimleri alanındaki doğru cevap sayısı kadar yüksek çıkarmamıştır” diyerek iddiaların gereğinin yapılmasını aksi durumda ÖYSM’nin kendisine olan güveni sağlayamayacağını söyledi.
https://wap.iha.com.tr/haber/detay.a...=133720&cid=11
2010 KPSS deki skandal kopya olayı
500'den fazla adayın eğitim bilimlerinde 120 net çıkardığı iddiasıyla şekillenen skandaldır. eğer doğruysa, bu adamlar yüzünden katsayılar alt üst olmuş ve sonucunda puanlarımız geçen yıldan 6-7 puan kadar eksik gelmiş, bu da bizleri 2009 puanını kullanacak olan adaylardan binlerce sıra arkaya atmıştır.abbas güçlü, fox tv, kanal d derken bugün de radikal manşetten sözkonusu kopya skandalını vermiş. ayrıca ayöp üyeleri de söz konusu skandalla, ücretli ve sözleşmeli öğretmenliği, kadro azlığını protesto adına ankara abdi ipekçi önünde süresiz oturma eyleminde... radikal'in bugünkü yazısı aşağıdaki gibidir:
son kpss'den nahoş kokular
yıllardır en güvenilir kurumlardan biri olan ösym karıştı. üniversite sınavından sonra kpss'de de sorun olduğu iddia edildi. yüz binlerce kişi sonuca itiraz etti
ankara - devlet memurluğu için kpss’ye giren yüz binlerce aday puanlarının yanlış hesaplandığını iddia ederek, basın bürolarını e-posta yağmuruna tuttu. 2009 kpss’de sınav birincisinin bile 120’de 120 net çıkaramadığını belirten adaylar, bu yıl 500’den fazla adayın tüm soruları doğru yanıtlamasının bir açıklaması olması gerektiğini öne sürdü.
türk eğitim-sen genel başkanı ismail koncuk ise adayların yüzde 70’inin puanlarının yanlış hesaplandığını savunduğunu belirterek, “ösym başkanı prof. dr. ünal yarımağan, neden sağır ve dilsizi oynuyor?” diye sordu. ösym başkanı yarımağan konuya ilişkin açıklama yapmaktan kaçınırken, ösym kaynakları çok sayıda adayın tüm soruları doğru yanıtlamasının nedenini, soruların kolay olmasına bağladılar.
üniversiteye giriş, tıpta uzmanlık ve polislik sınavlarında yaşanan skandallarla tartışma konusu haline gelen ösym, bu kez de kpss sonuçlarına ilişkin ortaya atılan iddialarla gündeme damgasını vurdu. memur olma hayaliyle 10-11 temmuz tarihlerinde yapılan kpss’ye giren yüz binlerce aday, sonuçların açıklanmasının ardından, puanlarının yanlış hesaplandığını iddia ederek, ösym’ye ateş püskürdü. adaylar, kpss’de standart sapma puanlarının değiştiğini, bunun puanlara yansıdığını dile getirdi.
‘sorular çalındı’ kuşkusu
800 bin adayın katıldığı kpss’nin sonuçlarına göre 500’ün üzerinde katılımcının eğitim bilimleri sınavında 120’de 120 net çıkarması da tartışma konusu oldu. bazı adaylar, 2009’da yapılan kpss’deki sınav birincisinin bile tüm soruları doğru yanıtlayamadığını anımsatarak, ‘acaba polislik sınavında olduğu gibi sorular bazı kesimlerce ele mi geçirildi?’ kuşkusunu taşıdıklarını dile getirdi.
netlerinin yanlış hesaplandığını ve puanlarının beklediklerinden daha düşük geldiğini öne süren adaylar, ösym’ye dilekçeyle göndermeye başladı.
ösym başkanı sessiz
ösym başkanı prof. dr. ünal yarımağan, “kpss’ye ilişkin yapacağım bir açıklama yok, bu yüzden bu konuda görüş belirtmek istemiyorum” diyerek soruları yanıtsız bırakırken, ösym yetkilileri, bu yılki soruların daha kolay olduğunu bu nedenle geçen yılki netleriyle bu yılki netleri aynı olan adayların puanlarının farklı olduğunu dile getirdiler. yetkililer, eğitim bilimleri sınavında çok sayıda adayın tüm soruları doğru yanıtlamasını da yine soruların kolay olmasına bağlayarak, “sonucuyla ilgili kuşkuları olanlar bize başvurabilirler” mesajı verdiler.
türk eğitim-sen genel başkanı ismail koncuk, konuya ilişkin değerlendirmesinde, kendilerine puanlarının yanlış hesaplandığını söyleyen çok sayıda adayın başvurduğunu dile getirdi:
“standart sapmadan kaynaklanan bir değerlendirme değişikliği mi oldu, yoksa yanlış bir hesaplama mı yapıldı, onu bilmiyoruz. bu kadar insan benim puanım düşük geldi iddiasındaysa, burada bir pis koku olduğu muhakkak. adaylar mı yanlış biliyor, yoksa standart sapmayla alakalı bir durum mu, ösym’nin bu konuda kamuoyuna tatmin edici bir açıklama yapmak zorunda. 120 net yapan çocukların eğitim öğretim hayatındaki durumuna bakmak gerek, yapabilecek niteliktemiler, çünkü tam net çıkarmak çok zor. ösym’nin sağır dilsizi oynaması çok yanlış. çünkü sınava girmiş olanların yüzde 70’i ‘bu işte yanlışlık var’ diyor.”
kılıç: iddialar var ama kanıt yok
ösym yıllarca en güvenilir kurumlardan biriydi. ancak milyonlarca kişinin kaderini belirleyen kurum şimdi sık sık tartışmaların hedefine oturuyor.
eğitim-sen genel başkanı zübeyde kılıç da kpss’ye yönelik güvensizliği artıracak bir dizi sorun yaşandığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
“bu sorunlardan dolayı bazı kesimler, sonuçlara kuşkuyla yaklaşıyor. ösym’ye ve yaptığı sınavlara ilişkin her sonuç açıklanması sırasında, ‘acaba şimdi ne sorun çıkacak?’ sorusu akıllara geliyor. çok sayıda aday bize de gelip kuşkularını dile getirdi. ancak biz soruların çalındığına ilişkin net bir veriye sahip değiliz. bu bir olasılık dahilinde, polis koleji sınavında da bir şaibe olmuştu, sonra sınav iptal edilmişti. şimdi de bazı şaibeler ortaya atılıyor ama elimizde bunu kanıtlayan herhangi bir şey yok. elimizde kanıt olmadığı için bir şey söyleyemiyoruz.”
(alıntı)
bu kokuşmuşlukla nasıl baş edicez bilmiyorum ama işler gittikçe batıyor. Eğitim sistemi zaten berbattı şimdi bu zaten olamayan sınav sistemi de karıştı. Olan yine bizlere olmakta. Devlet herzaman bir çıkar yolunu bulmakta serbest. Ama bu manzeretler bizim hayatımızı götürüyor. :032:
2010 Kpss kopya skandalı!
2010-KPSS'ye giren adayların sınav puanlarının 2009'daki sınav puanlarına göre daha az oluşu ve Eğitim Bilimleri alanında hayret edilecek düzeyde 102/120 net yapan adayın olması, sınavda usulsüzlükler olduğuna dair iddiların ortaya atılmasına sebep oldu.
Bize ulaşan e-postalardan bazıları:
-"KPSS tarihinde, eğitim bilimlerinden 120'de 120 yapan olmamıştı. nedeni ise, gelen soruların tartışmaya açık olması, çeşitli yayınevlerinden uzmanların, çeşit okullardan prof.ların, hocaların üzerinde kesin olarak anlaşamadığı çelişkili soruların her sene var olmasıdır. en fazla yapan kpss birincileri 105 net ancak yapabiliyordu. oysaki, bu sene işler değişti. 120 doğru yapan birisinin 467. olduğu belgesiyle gösteriliyor. demek ki en az 467 kişi 120 doğru yapmış.ve nedense son iki seneye göre sıralamada ilk 10 binde 1000 kişilik bir artış var. yine bu yaklaşık 1000 kişi sapmaları ve ortalamaları da etkilemiş oluyor.... özetle, iddialar öyle kolay kolay geçiştirilecek türden değil. en azından insanların şüphelerini yatıştırmak adına, ÖSYM gibi bir kurumun kendine olan güveni tazelemesi adına, soruşturulmaya değer iddialar bunlar. aksi halde kamuoyunda ÖSYM'nin hiçbir kıymetiharbiyesi kalmayacaktır."
-"Bu sene KPSS Lisans sınav sonuçlarına bakıldıgında 500 den fazla kişinin eğitim bilimleri sınavından (yani öğretmen olacakların girdiği sınav) 120 soruda 120 doğru yapmıştır. Bu sene herkesin Eğitim sorularının gecen seneye göre çok zor oldugunu düşündüğünü ve bazı soruların cevap anahtarı olmasına rağmen cevabını anlamadıgımızı da eklemek isterim.
Geçen sene yani kpss lisans (2009) sınavı Türkiye 1. olan kişi bile eğitimden 120 doğru yapamadı ama bu sene 500 den fazla kişi bunu başardı soruların bazılarının cevabı bile anlaşılamamış ve Eğitim uzmanları bile cevaplayamazken...
Şimdi ortada dolaşan iddalara göre bazı dershaneler geçen sene polislik sınavında oldugu gibi soruları onceden öğrencilere dağıtmış. (polislik sınavında bu olay ortaya cıkınca sınav iptal edilip tekrar yapılmıştı.) Bu öğrencilerden bazılarının tc kimlik numaraları forumlarda elden ele dolaşıyor. Bu kişilerin 2007,2008 ve 2009 sınav sonuçlarına bakıldıgında çok kötü puanlar aldıkları görülmekte ama ne olduysa 2010 yılında bu kişiler birden tum soruları doğru cevaplamaya başlamıştır.":032::032:
AİLECE KPSS ŞAMPİYONU OLDULAR !!
Ailece KPSS şampiyonu oldular!
300'ü aşkın kişinin 120'de 120 net yaptığı KPSS'nin şampiyonlarının en az 20'sinin aynı evde yaşayan evli çiftler, kardeşler veya arkadaşlar olduğu
Devlet memuru olmak isteyen 800 bin adayın ter döktüğü Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) soru veya yanıtların sızdığı iddiası, ‘güçleniyor.’ Radikal'in haberine göre, ‘KPSS şampiyonları’ndan (120 sorulu sınavda 110 ve üzeri net yapanların) en az 20’si, aynı evde yaşayan evli çiftler, kardeşler veya ev arkadaşları.
KPSS’de geçen yıl 120 sorunun tamamını yapan kimse olmamıştı. Bu yıl ise aynı sınavda 300’ü aşkın kişi 120 soruda 120 net doğru yapması, bu kişilerden bir kısmının aynı evde yaşaması, ‘Zordu’ denilen sınavda ortalama doğru sayısının ise 61’de kalması ‘cevap anahtarı bazı evlere servis mi edildi’ kuşkusu yarattı.
Aynı evlerden bu kadar başarılı adayların çıkmasının tesadüf olamayacağını savunan mağdur adaylar, “Kimlik numaraları ve sonuç belgeleri internette çarşaf çarşaf yayımlanan başarılı adaylar neden seslerini çıkarmıyor, neden köşe bucak kaçıyor. Onların suskun kalması bizim iddialarımızı iyice güçlendiriyor” diyor.
İŞTE BAŞARILI HANEHALKLARI
Aynı adreste yaşayan en az 10 çift, kardeş ya da akraba, sınavda şampiyon oldu. İzmir’den N.B ve H.B, Sakarya’dan L.Ç ve S.Ç, Kayseri’den R.Y ve Z.Y, Ankara’dan N.S ve A.S, Malatya’dan E.Ö ve A.Ö, yine Malatya’dan R.N ve B.K, Ankara’dan H.A ve S.A, Kahramanmaraş’tan B.G ve İ.G, Afyonkarahisar’dan S.A ve H.A, İzmir’den M.S ve M.S’nin sınavda gösterdiği başarılar aynı.
İkili gruplar halinde aynı evde yaşadığı tespit edilen adayların bazılarının eş, bazılarının kardeş, bazılarınınsa arkadaş olduğu belirtiliyor.
İsmi geçen adaylardan bazıları, tüm soruları doğru yanıtlarken, bazılarının birer, ikişer yanlış yaptığı görülüyor.
Resmi kaynaklara göre Ankara’dan N.S ve A.S, Malatya’dan R.Y ve Z.Y, İzmir’den H.B ve N.B, Sakarya’dan L.Ç ve S.Ç, Malatya’dan R.N ve B.K eğitim bilimleri testinde 120’de 120 net yaptı. İkili olarak bu adayların ikametgâh adresleri de puanları gibi aynı.
Ankara’dan H.A ve S.A’nın her ikisinin de 119 doğruya karşılık sadece bir yanlışı var. Eğitim bilimlerinde 117 doğru yapan E.Ö ile Malatya’da aynı evde yaşayan A.Ö aynı testte 111 doğru çıkarmayı başarmış görünüyor. İzmir’de M.S ve M.S çiftlerinin puanları da sırasıyla 113 ve 116 doğru çıkarmayı başarmış görünüyor.
Çiftlerin yanı sıra aynı evden kardeşler de başarılarıyla dikkat çekiyor. Afyonkarahisar’da aynı hanehalkından S.A ile H.A’nın her ikisi de sonuç belgelerine göre, Genel Yetenek testinde 56 doğru çıkarmayı başarmış görünüyor. Genel Kültür testinde ise adaylardan S.A 46, H.A ise 47 doğru yapmış. S.A eğitim bilimleri testinde de 120’de 120 net yapmayı başarmış görünüyor. Bu kişilere ek olarak bazı şampiyonların da aynı ilçelerde birbirine yakın mahallelerde yaşadığı görülüyor.
Eğitimciler ve bazı siyasi parti vekilleri, aynı evden ‘tam puan’ çıkmasının ‘soruların önceden alınmış olduğu’ yönündeki iddialara adeta kanıt teşkil ettiğini öne sürüyor. ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan’ın bu kadar çok sayıda ‘çift’in birlikte tam puan yapmasına nasıl bir açıklama getireceği merak ediliyor.
İHA
BAKANLIK'TAN KPSS AÇIKLAMASI
Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmen atamalarının iptal edilmeyeceğini açıkladı.
Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, 2010 Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile ilgili iddialar üzerine, 31 Ağustos 2010'da gerçekleştirilecek 30 bin kadrolu öğretmen atamasına ilişkin iptal taleplerinin medyada yer aldığı belirtildi.
10 ve 11 Temmuz'da yapılan KPSS'de soruların çalındığı ve kopya çekildiği iddialarının ÖSYM tarafından araştırıldığı ifade edilen açıklamada, konuyla ilgili olarak Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan'ın ''ÖSYM'nin
güvenilir bir kurum olduğu, soruların hazırlanmasından dağıtılmasına kadar her aşamada sınav güvenliğine dikkat ettikleri ancak günümüz teknolojisinin geldiği noktayı da dikkate alarak kopya iddialarını ihbar kabul ettiklerini ve gerekli incelemeyi başlattıklarını'' kamuoyuna açıkladığı bildirildi.
KPSS'de kopya çekildiğine veya soruların elde edildiğine ilişkin iddianın özellikle ''eğitim bilimleri'' testinde 350 adayın tam puan almasına yönelik olduğu kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
''ÖSYM hem söz konusu 350 adayı hem de sınavdan yüksek puan alan adayları tek tek araştırmaktadır. Ancak araştırmanın sonuçlanacağı tarih net değildir. Bu nedenle bakanlığımız 18 Ağustos 2010 itibarıyla almaya başladığı kadrolu öğretmen başvurularını 31 Ağustos'ta gerçekleştireceği atamalarla tamamlayacaktır.
Kaldı ki Ağustos ayında 30 bin öğretmen alınacağı tarafımızca çeşitli tarihlerde duyurulmuştur. Ayrıca 20 Eylül 2010'da başlayacak yeni eğitim-öğretim yılında yeni atanacak öğretmenlerimiz, 1 Eylül 2010 tarihi itibarıyla eğitim ve öğretim çalışmalarının aksamaması için görevlerinin başında olmak durumundadır.
Dolayısıyla hem öğretmen ihtiyacımız hem de atama bekleyen öğretmenlerimiz göz önüne alındığında atamaları iptal etmek haksızlığa neden olacaktır. Sınavın iptaline yol açacak bir sonuç elde edilmediği sürece Milli Eğitim Bakanlığı bu sınavı hukuken geçerli saymak durumundadır ve bakanlığımız aksi ispatlanana kadar sınavın geçerliliğini kabul etmektedir. Henüz kanıtlanmamış iddialardan yola çıkarak atamaları iptal etmek hukuk devleti ilkeleriyle de bağdaşmamaktadır. Bir kez daha belirtmekte fayda var ki bazı adayların sınavlarının iptali söz konusu olsa bile bu durum sınavın bütününü etkilemediği sürece sınav sonuçlarını geçerli kabul etmek hukuki bir zorunluluktur. Bakanlığımız söz konusu iddiaların doğruluğu kanıtlanırsa bu kişilerin atamalarını derhal iptal edecek ve kimseyi hak kaybına uğratmadan yerlerine puan üstünlüğüne göre yeni öğretmen ataması yapacaktır.''
İHA
KPSS iptal edilecek mi? Beklenen yanıt geldi!
Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmen atamalarının iptal edilmeyeceğini bildirdi.
Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, 2010 Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile ilgili iddialar üzerine, 31 Ağustos 2010'da gerçekleştirilecek 30 bin kadrolu öğretmen atamasına ilişkin iptal taleplerinin medyada yer aldığı belirtildi.
10 ve 11 Temmuzda yapılan KPSS'de soruların çalındığı ve kopya çekildiği iddialarının ÖSYM tarafından araştırıldığı ifade edilen açıklamada, konuyla ilgili olarak Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan'ın ''ÖSYM'nin güvenilir bir kurum olduğu, soruların hazırlanmasından dağıtılmasına kadar her aşamada sınav güvenliğine dikkat ettikleri ancak günümüz teknolojisinin geldiği noktayı da dikkate alarak kopya iddialarını ihbar kabul ettiklerini ve gerekli incelemeyi başlattıklarını'' kamuoyuna açıkladığı bildirildi.
KPSS'de kopya çekildiğine veya soruların elde edildiğine ilişkin iddianın özellikle ''eğitim bilimleri'' testinde 350 adayın tam puan almasına yönelik olduğu kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:
''ÖSYM hem söz konusu 350 adayı hem de sınavdan yüksek puan alan adayları tek tek araştırmaktadır. Ancak araştırmanın sonuçlanacağı tarih net değildir. Bu nedenle bakanlığımız 18 Ağustos 2010 itibarıyla almaya başladığı kadrolu öğretmen başvurularını 31 Ağustosta gerçekleştireceği atamalarla tamamlayacaktır. Kaldı ki ağustos ayında 30 bin öğretmen alınacağı tarafımızca çeşitli tarihlerde duyurulmuştur. Ayrıca 20 Eylül 2010'da başlayacak yeni eğitim-öğretim yılında yeni atanacak öğretmenlerimiz, 1 Eylül 2010 tarihi itibarıyla eğitim ve öğretim çalışmalarının aksamaması için görevlerinin başında olmak durumundadır.
Dolayısıyla hem öğretmen ihtiyacımız hem de atama bekleyen öğretmenlerimiz göz önüne alındığında atamaları iptal etmek haksızlığa neden olacaktır. Sınavın iptaline yol açacak bir sonuç elde edilmediği sürece Milli Eğitim Bakanlığı bu sınavı hukuken geçerli saymak durumundadır ve bakanlığımız aksi ispatlanana kadar sınavın geçerliliğini kabul etmektedir. Henüz kanıtlanmamış iddialardan yola çıkarak atamaları iptal etmek hukuk devleti ilkeleriyle de bağdaşmamaktadır. Bir kez daha belirtmekte fayda var ki bazı adayların sınavlarının iptali söz konusu olsa bile bu durum sınavın bütününü etkilemediği sürece sınav sonuçlarını geçerli kabul etmek hukuki bir zorunluluktur.
Bakanlığımız söz konusu iddiaların doğruluğu kanıtlanırsa bu kişilerin atamalarını derhal iptal edecek ve kimseyi hak kaybına uğratmadan yerlerine puan üstünlüğüne göre yeni öğretmen ataması yapacaktır.''
https://haber.mynet.com/detay/guncel...ecek-mi/528464
Başsavcılıktan KPSS soruşturması
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, KPSS'de ''kopya çekildiği ve soruların çalındığı'' iddialarıyla ilgili soruşturma başlattı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, KPSS'de ''kopya çekildiği ve soruların çalındığı'' iddialarıyla ilgili soruşturma başlattı.
Alınan bilgiye göre, Cumhuriyet Başsavcılığı, KPSS konusunda basında yer alan haberler üzerine harekete geçti.
KPSS'DE YENİ İDDİA: PUANLAR ÇALINDI
Konuya ilişkin resen soruşturma başlatan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, iddialarla ilgili araştırmalar yapacak.
Bazı sendikalar ile sınava giren adayların kişisel suç duyuruları da bu soruşturma dosyasıyla birleştirilecek.
Memur Suçları Soruşturma Bürosu'nda görevli Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan tarafından yürütülecek soruşturma çerçevesinde, ilk olarak sınava ilişkin detaylı bilgilerin araştırılacağı ve toplanacağı öğrenildi.
Bu kapsamda, önümüzdeki günlerde bazı yetkililerin de ifadelerine başvurulacağı belirtildi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, iddialarla ilgili olarak soruşturma başlatırken Türk-Eğitim Sen de, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan ve Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Milli Eğitim eski Bakanı Hüseyin Çelik hakkında suç duyurusunda bulundu.
Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, "KPSS'nin iptali konuşulurken 30 bin öğretmenin atamasını nasıl yaparsınız? Sınavda evli 10 çiftin 120 net yaptığı ortaya çıktı. Uzmanların bile doğruluğu konusunda hemfikir olmadığı soruların bulunduğu bir sınavda 120'de 120 yapmak tesadüfle açıklanamaz" dedi.
https://haber.mynet.com/detay/guncel...turmasi/528683
KPSS'de yeni iddia; puanlar çalındı
KPSS'ye ilişkin iddialara bir yenisi eklendi. Son iddiaya göre ÖSYM'deki veri tabanından puanlar çalındı.
Son günlerde KPSS ile ilgili yeni bir iddianın olduğu mailler dolaşmaya başladı.
Bu ayın sonunda yapılacak öğretmen atamalarında hangi öğretmenlik en son alanında hangi puanla alacağına dair bazı dosyaların dolaştığı belirtilen maillerde, "Bu dosyanın dolaşması ÖSYM'den puanların çalındığının göstergesidir" deniyor.
Mailde ayrıca, "Puanlar üzerinde oynama yapılarak belli isimler öğretmenliğe alınacaktır" ifadesi yer alıyor.
Öğretmen atamalarının henüz yapılmamasına karşın öğretmen alacak alanların en son kaç puanla öğretmen alacağına ilişkin bazı dosyalar internette paylaşılıyor. Adaylar, bu puanların ÖSYM'den çalınarak hazırlandığı ve adayların puanlarında oynamaların yapılabilme ihtimaline dikkat çekiyor.
Akşam gazetesinin haberine göre konuya dikkat çeken bazı adaylar yeni bir iddiada bulunarak, maillerinde şu ifadelere yer veriyor; "Yaşanmış olan onca skandaldan sonra, son 2 gündür internette dolaşan branş sıralamalarının yüzlerce öğretmenin puanının küsuruna kadar doğru olduğunun sınanmasıyla, verilerin ÖSYM'den çalındığı kesinleşmiştir.
Puanların ÖSYM veri bankasından çalınabilmiş olması, değiştirilebileceğinin de/ değiştirildiğinin de göstergesidir. Artık bu kadar alenen ortada olan suçların cezalandırılması ve adayların maduriyetinin giderilmesi için atamada yürütmenin durdurulması zaruriyeti doğmuştur."
SORUŞTURMA İLERLEMİYOR
KPSS'de ortaya atılan şaibe iddialarıyla ilgili olarak ÖSYM, geniş çaplı bir soruşturma yürütüyor. ÖSYM uzmanları ve illerde görev yapan uzmanlardan destek alınarak yapılan araştırmada sınavda yüksek puan alan yaklaşık 2 bin kişinin sınav sonucunun değerlendirmeye alındığı öğrenildi.
Soruşturma ise eldeki tek delilin farklı illerde ve salonlarda sınava giren 350 kişinin tüm soruları doğru yanıtlaması olduğu ifade ediliyor. bu delilin ÖSYM kaynaklarınca yeterli olmadığı da belirtiliyor.
Bu durumun araştırıldığını belirten yetkililer, kopya iddiasının netlik kazanmadığını vurguladı. Soruların çalınıp çalınmadığına ilişkin olarak da yürütülen soruşturma kapsamında ÖSYM'nin Emniyet güçlerinden de yardım isteyebileceği belirtiliyor.
ÖSYM'nin bu hafta içi de açıklama yapması bekleniyor. KPSS'ye ilişkin forumlarda ve mail ortamında onlarca TC Kimlik Numarası dolaşırken, burada suçlanan isimlerden henüz bir açıklama gelmemesi de dikkat çekiyor.
Forumlarda bazı adaylar kopya ve soruların çalınması iddiasını ciddiye alırken bazı adaylar ise, "KPSS şaibelidir söylentileri sosyal kaos yaratmak adına Ergenekon örgütü tarafından kapsamlı bir çalışmadır" gibi değerlendirmelerde bulunuyor.
Türk Eğitim-Sen'in Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yaptığı başvurunun yanı sıra birçok aday Köşk'ten yardım bekliyor.
ATAMALAR ERTELENMEYECEK
MEB şaibe iddiaları üzerine bir açıklama yaptı. Açıklamada şunlar dendi; 'Bakanlığımız 18 Ağustos 2010 itibarıyla almaya başladığı kadrolu öğretmen başvurularını 31 Ağustos'ta gerçekleştireceği atamalarla tamamlayacaktır. Öğretmenlerimiz,1 Eylül 2010 itibarıyla görevlerinin başında olacaktır. Atamaları iptal etmek haksızlığa neden olacaktır. Henüz kanıtlanmamış iddialardan yola çıkarak atamaları iptal etmek hukuk devleti ilkeleriyle de bağdaşmamaktadır.'
https://haber.mynet.com/detay/guncel...calindi/528633
ÖSYM’nin şifresi internete düştü
KPSS’de usulsüzlük iddialarını araştıran ÖSYM’nin kurumsal şifresi internete düşünce, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘branş bazında sıralama’ sırrı delindi, yeni soru işaretleri gündeme geldi.
Bazı branşlarda 90 puan üzeri alan aday sayısının kontenjan sayısını aştığını gören öğretmen adayları umutsuzluğa kapıldı.
KAMU Personeli Seçme Sınavı’nın (KPSS) forumlarında sınav iddialarını paylaşan öğretmen adayları, cumartesi gecesi ÖSYM’nin kurumsal erişim sitesinden alınan 2010 branş sıralamasına ulaştı. Bu bilgilerin, ÖSYM’nin, bilgi paylaşımı için kurumlara verdiği şifrenin kullanılmasıyla elde edildiği anlaşıldı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın son iki yılda saklı tuttuğu bu sıralamaya, https://bd.osym.gov.tr adresinde kullanıcı adı “kurum”, şifre olarak “kuramsal” yazılarak ulaşıldı. Bu şifreler forum sitelerinde paylaşıldı. Bu verileri değerlendiren sitelerdeki yorumlarda şu soru işaretleri öne çıktı:
Taban gerçekçi mi
“153 kadro ayrılan fizik öğretmenliğine adaylardan 233, 155 kadro ayrılan kimya öğretmenliğinde 138, 213 kadro ayrılan biyoloji öğretmenliğinde 124 aday 90 puanı aşıyor. Listelerde, bakanlığın, ‘kontenjanın üç katı aday’ ilkesine uymayarak, 5-6 kat adayı sıralamaya aldığı görüldü. Böylece adaylara umut pompalandığı, tepkilerin azaltılmaya çalışıldığı savunuluyor. Bazı alanlarda kadroya alınma barajının 90 puan sınırında kalması sürpriz olmayacak. Fen-edebiyat fakültelerinin eğitim dışındaki bölümlerinden mezun olanlar da formasyon almak şartıyla öğretmenliğe başvuruyor. 2010 KPSS’de özellikle fizik bölümünden mezun olanların başarısı eğitim fakültesi mezunlarından yüksek. Fizik dalında 90 puanı aşan 233 adaydan 155’i eğitim fakültelerinden değil.”
Daha zor değilmiş
Öğretmen adayları, ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan’ın açıklamalarını da dikkatle takip ediyor. Yarımağan’ın, “Başarı ortalaması 52’den 61’e yükselmiş. Demek ki geçen seneye göre sorularda ciddi bir kolaylaşma var” sözleri, ÖSYM verileriyle yanıtlandı. Kurumun sitesinde yayınlanan istatistiğe göre, geçen yılki ortalama 52 değil, 59,7. Adaylar, ayrıca geçen yılki standart sapmanın 20,6, bu yılkinin 20,8 olduğuna dikkat çekerek, “Soruların kolaylığında anlamlı bir değişim yok, standart sapma hemen hemen aynı” dediler.
‘İki yılımız çalındı’
2010 KPSS’ye girenlerin puanı 2 yıl geçerli olacak. Soru sızdırma veya kopya iddialarını gündeme getiren öğretmen adayları, forumlara “Sadece bu yılımızı değil, gelecek yılımızı bile çaldılar” mesajları gönderiyorlar.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/15620815.asp?gid=373