Eğitim reformları tartışma yaratmaya devam ediyor. Okul öncesi eğitimle ilgili yapılan açıklamalar endişe yaratırken bu geçiş döneminde çocuklar da kaygılı.
"İktidarınız sürecince okul öncesi eğitim adına büyük atılımlar yapıldı, büyük projeler gerçekleştirildi. Geçmiş yıllara oranla okul öncesi eğitimde ciddi oranda okullaşma oranı sağlandı. En önemlisi; Kamuoyu okul öncesi eğitimin öneminin bilincine vardı. Bunda öncelikle sizin, sonra Eski Milli Eğitim Bakanımız Nimet Çubukçu hanımefendinin ve Bakanlığa bağlı Okul Öncesi Genel Müdürlüğünün çok büyük katkıları oldu.
Ne yazık ki; şu günlerde 2013 eğitim – öğretim yılında beklenildiği üzere anaokulunun zorunlu olmayıp, anasınıfı çocuğunun yani; 6 yaş çocuğunun ilköğretime başlaması gündemde. Bu gelişmeleri büyük bir şaşkınlıkla izliyoruz.
Bu çocuklarımıza haksızlık olacaktır. Çünkü 6 yaş çocuğu bilişsel, duygusal, sosyal, akademik olarak 7 yaş çocuğundan farklı gelişim dönemlerindedir. Yeni düzenleme ile çocuklar yaşlarının getirdiği becerilerin çok daha fazlasını göstermek zorunda kalacak ve büyük bir çoğunluğu bu başarıyı gösteremeyip, başarısızlık duygusuna kapılacaktır! Bu yaş çocuğu özbakım becerilerini gerçekleşmekte bile sıkıntı çekerken, okuma-yazma öğrenme vb. mecburiyetinde kalacak.
Anaokulu okullaşma oranı hızla düşecek, 6 yaşında çocuğunu anasınıfına göndermesi gereken veli 1.sınıfa gönderecek, anasınıfları boşalıp kapanacaktır !
TÜM bu olumsuzlukların yaşanmaması için; tasarının tüm boyutları ile TEKRAR düşünülmesini, olgunlaştırılmasını, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi 6 yaş çocuğunun ANASINIFINA başlamasını ve okul öncesi eğitimin ZORUNLU olmasını saygılarımızla arz ederiz."
***
"Abbas Bey; 3 Mart 2012 tarihinde size gönderdiğim email'imi 4 Mart 2012 günü "günün yazısı"nda yayınlamıştınız. Öncelikle gösterdiğiniz hassasiyet için çok teşekkür ederim.
5 yaşını dolduran çocukların 2012-2013 öğretim yılında birinci sınıfa başlatılması ile ilgili bugün yazdığınız satırlar endişemi azaltmak şöyle dursun, büsbütün arttırmış durumda. Çocuğum bu yıl anasınıfı-birinci sınıf arası bir müfredat okuyacak ve gelecek yıl 2006 doğumlularla birleşip ikinci sınıfa devam edecek demek!
Ben bu durumu da kabul edilmez buluyorum. Bu şekilde size bahsettiğim sorunlar sadece önümüzdeki seneye ötelenmiş oluyor. 2006 ve 2007 yılında doğan çocuklar ikinci sınıfta birleştiklerinde ne olacak?
Bu durumda 2013-2014 yılında sınıf mevcutları ne hale gelecek? Bu çocuklar ortaöğretim ve yüksek öğrenim eleme çağına geldiklerinde ne hale gelecekler? Çocuklarımız geçiş dönemi çocukları olarak kurban mı edilecek? Bütün bu sorulara tatmin edici yanıtlar verecek bir yetkili yok mudur? Lütfen bu konuyu işlemeye ve bu sorularımızı yetkililere iletmeye devam ediniz.
Sevgi ve saygılarımla
Dr.Mehmet Çelik "