66-72 ay arasındaki yaklaşık 600 bin çocuğa sembolik 'okula başlayamaz' raporu verilmesine karar verildi.

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Özdemir Aktan, 600 bin çocuğa sembolik olarak ''okula başlayamaz'' raporu verme kararı aldığını söyledi.

Aktan, TTB merkez binasında düzenlenen basın toplantısında, 72 aydan önce çocukların okula başlamalarının, eğitimsel gelişimleri açısından hiçbir yarar sağlamayacağını, aksine birçok sakıncayı beraberinde getireceğini ileri sürdü.

Çocukların okula erken başlamasının ve okulu erken bitirmiş olmasının da birçok sorunu beraberinde getireceğini savunan Aktan, 66-72 ay arası çocuklarını okula göndermek istemeyen velilerden doktor raporu istendiğini hatırlattı.

Aktan, bunun tıbbi değil eğitimsel bir sorun olduğunu ifade ederek, Sağlık Bakanlığı'nın raporların ''kamu ve üniversiteye bağlı sağlık kurumlarında görev yapan çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları tarafından verileceği'' yönündeki açıklamasını anımsattı.

Özdemir Aktan, ''Bu maddeyi anlamak zor. Özel hastanelerde organ nakilleri, kalp ameliyatları yapılıyor. Bunlara raporlar veriliyor. Bunlar o hastanelerde yapılırken. Niçin bu raporlarda kısıtlama geliyor'' dedi.

66-72 ay arası çocuk sayısının yaklaşık 600 bin olduğunu dile getiren Aktan, bu yaşta çocukların okula başlamasının çocukların gelişiminde büyük sorunlar yaratacağı gerekçesiyle, TTB Merkez Konseyi olarak, bu 600 bin çocuğa sembolik ''okula başlayamaz'' raporu verme kararı aldıklarını söyledi.

Aktan, ''Bu rapor sistemin kendisinedir. Resmi bir rapor değildir. Burada veliler mutlaka sorumluluk almalı. Çocuğunu okula göndermeyen velilere para cezası verileceği söyleniyor. İstediğiniz raporsa buyurun raporunuz budur. 'Ben raporumu TTB'den aldım' deyip velilerin bu hakkını kullanması gerekiyor'' diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasında raporlar için ''çocukların psikolojik ve bedensel yeterli gelişmemesi'' koşulunun arandığını dile getiren Aktan, bu durumun çocuğun damgalanması anlamına geldiğini iddia etti.

Bu ''damgalamanın'' gelecek yıllarda çocukların hayatında sorunlara neden olacağını ve raporların verilmesinin birçok sakıncaları olduğunu öne süren Aktan, sorunun doktor raporuyla çözülmemesi gerektiğini ancak istenen raporsa, TTB'nin 600 bin çocuğunu tamamına, çocuğun gelişiminin yeterli olmadığı için bu raporu verdiğini ifade etti.

habertürk.com