ilkokul ya da ortaokul bünyesindeki anasınıflarında çalışan öğretmelere yeni değişen yönetmelikle birlikte nöbet görevi verildi. ancak yönetmelikte anasınıfı öğretmenlerinin bu nöbet görevlerini nasıl icra edecekleri hakkında detaylı bilgi bulunmuyor. bu da her okulda farklı bir uygulama yapılmaya ve haksızlıklara sebep oluyor. Bu karmaşanın çözülmesi için aşağıdaki soruların cevap bulması gerekiyor.
1. Okul müdürü isterse anasınıfı öğretmenlerini okulun anasınıfı dışındaki diğer katlarında da nöbet görevi verebilir mi?
2. İlkokulun anasınıfları da bağımsız anaokullarında olduğu gibi her günün mutlaka bir nöbetçisi olması zorunlu mu?
Yoksa her öğretmen iki ders saatini doldurunca o haftanın nöbet görevi biter mi?
3. Eğer ilkokullarda da her gün nöbetçi zorunluluğu varsa tek öğretmeni olan anasınıfı öğretmeni her gün mü nöbet tutacak? Bu haksızlık nasıl çözülecek?
4. Peki anasınıflarında her gün nöbetçi olması zorunluluğu yoksa en az kaç saat tutulmalı?
Yani nöbet ücreti 2 ders saati ödeniyor ya hak etmemiz için 50 dakikadan toplamda 100dk mı tutmalıyız?
Yoksa 40 dakikadan 80 dk olarak mı tutmalıyız?
Ya da yönetmelikteki gibi sadece haftanın bir günü dersten 30dk önce başlayıp, ders bitiminden 30dk sonra bitirmek yeterli mi?
Bu sorularla ilgili yönetmelikte bizi ilgilendiren kısımlar aşağıda belirtilmiştir. ancak yeterli değildir.
Yönetmeliğinin 44. Maddesinin (2). Bendinde
"Bağımsız anaokulu, anasınıfı ve uygulama sınıfı öğretmenleri kendi devrelerinde ve etkinlik saatleri dışındaki zamanlarda nöbet tutarlar."
ve (8). bendinde
'Nöbet görevi, ilk ders başlamadan 30 dakika önce başlar, son ders bitiminden 30 dakika sonra sona erer. Ancak bu süre, okulun özelliğine göre öğretmenler kurulu kararıyla 15 dakikadan az olmamak kaydıyla kısaltılabilir.